Egyéb kategória

Így változtatta meg az életem a Bullet Journal! – 4 érv, hogy ti is használjátok

Életem legjobb döntése volt, amikor megvettem az első Bullet Journal füzetemet, azóta ugyanis elválaszthatatlan pajtik vagyunk, mindig a kezem ügyében van, vagy a táskámban. Jelentősen összeszedettebb vagyok, amióta ezt használom határidőnapló helyett.

vous - 2017.04.18.
Így változtatta meg az életem a Bullet Journal! – 4 érv, hogy ti is használjátok

De mi az a Bullet Journal?

Ahogyan a BuJo-ról blogoló Nagy Tímea is mondja,

ez egy csináld magad napló- és határidőnapló-rendszer, egyszerű és praktikus, viszont végtelen szabadságot is biztosít.

És ez tényleg így is van. Ez valahol rémisztő, hiszen tulajdonképpen a saját üres füzeteteket kell abszolút személyre szabnotok és kitöltenetek. Ehhez pedig jól kell ismernetek magatokat, ami nem mindig könnyű, bármennyire is szeretnétek azt hinni, hogy az.

bullet journal

Még jobban meg akarjátok érteni a BuJo-t?

Érthető, elsőre hihetetlennek tűnik, hogy egy üresfüzetrendszert hozhat az életetekbe, pedig igaz! Bonyolultnak is tűnhet a rendszerezése, de ha kicsit megismeritek közelebbről, megemésztgetitek a róla olvasottakat, akkor rájöttök majd, hogy nem is olyan boszorkányos dolog ez.

Csupán néhány alapvető dologgal kell tisztában lennetek, és nem is kell mindent pontosan ugyanúgy használnotok, ahogyan mások teszik. 

Ebben a cikkben mindent megtudhattok a Bullet Journalról, ami ahhoz kell, hogy belevágjatok.

Én közvetlenül Eszter cikke után vágtam bele a BuJo projektbe. Először egy sima kockás füzettel kezdtem, hogy ráérezzek, mégis milyen formátumú, beosztású BuJo a legkézenfekvőbb számomra. Végül beszereztem egy félig-meddig előre gyártott BuJo füzetet, ami – most már biztosan mondhatom – a legjobb döntés volt. Hogy miért? Sorolom!

#1 tényleg személyre szabható

Mint írtam, kockás füzettel kezdtem, merta  BuJo-t ti is személyre szabhatjátok úgy, hogy a lapokat beszámozzátok, és havi, heti blokkokra osztjátok. Én tudtam, hogy nem lesz türelmem vonalzóval táblázatozni, a sima firkálás, dátumozás pedig abszolút nem nyerű nálam – túl átláthatatlan. Ezért szereztem be egy előre blokkokra tervezett darabot, amit magam számozhatok és tölthetek ki. 

Objektum doboz

#2 kiélhetitek a firkamániátokat

Ez számomra nagyon fontos volt, a BuJo ugyanis megadta azt, amit egy határidőnapló nem tud: vannak oldalai, ahová bármit jegyzetelhetek. Nem kellett két füzettel rohangálnom, és ha eszembe jutott egy novellarészlet, azt azonnal leírhattam bele. Nem mellesleg a kalligrafikus szenvedélyem is kiélhetem benne, a címeket kizárólag csak cikornyás, cirádás betűkkel írom.

#3 bármit csinálhattok vele

Ez nálam egészen pontosan azt jelenti, hogy teleragaszthatom dekortapasszal, millió gemkapoccsal jelezhetem a fontos dolgokat benne, és kis cetliket illeszthetek a lapok közé, ami egy kis scrapbookos hangulatot is ad neki. Tudom, nem vagyok egyszerű eset, de mit csináljak, ha ez tesz boldoggá?

#4 sokkal rugalmasabb, mint egy határidőnapló

Azaz nemcsak a találkáitokat tudjátok beírni adtt hétre, hanem a napi teendőiteket is, az étrendeteket, a jelszavaitokat, de akár úgy is kialakíthatjátok a beosztását, hogy a napi vízfogyasztásotokat is feljegyezhetitek. Ez különösen jól jön akkor, ha rászokóban vagytok a vízre.

Objektum doboz

A legfontosabb tanulság viszont az a BuJo hetekből, hogy sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb vagyok, mióta használom. Minden téren kielégíti az igényeimet, így nem csalódom benne. Számomra a BuJo nemcsak egy eszköz, ami rendszerezi az életem, hanem egy eszköz arra is, hogy kizökkenjek a hétköznapokból. Amikor BuJo-zom, akkor valójában relaxálok. 

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.