Egyéb kategória

Hercegnők más szemmel: ilyenek lennének a Disney-mesehősök ma

Kedvenc mesehőseitek végigkísérik a gyerekkorotokat, sőt, biztos veletek is előfordult már, hogy még felnőttként is szívesen néztétek újra a szívmelengető történeteket. De belegondoltatok már abba, hogy melyik hercegnő illene leginkább a mai, modern nő szerepéhez?

vous - 2017.03.19.
Hercegnők más szemmel: ilyenek lennének a Disney-mesehősök ma

Gondoljatok csak A szépség és a szörnyeteg című mesére. Tuti, hogy ti is alig várjátok már, hogy Emma Watsont megcsodálhassátok Belle bőrébe bújva. Ezek után felmerülhet a kérdés, hogyan sikerül a meséknek a mai, modern világban is helytállniuk.

A legelső Disney-filmek majdnem 100 évvel ezelőtt jelentek meg. A mai, modern mesék természetesen teljesen máshogy ábrázolják a hercegnőket, de még mindig kevés  az olyan szereplő, akik igazi hősies viselkedésükkel válnak kedvencekké. Jusson eszetekbe például Merida története, vagy Elsa a jégvarázsból.

Szóval, mi lenne, ha a klasszikus mesehősök történetét mai köntösbe bújtatnánk? Az InStyle 8 hercegnőt vizsgált, hogy mi lenne velük mai környezetben. Szerintetek melyikük nevezhető a leginkább modern nőnek?

Mulán

Kétség sem fér ahhoz, hogy Mulán egy igazi erős nő. Emlékezzetek csak vissza arra, hogy szembeszállt minden elvárással és férfiruhába bújva indult el a harctérre, beteg édesapja helyett. Szinte nem volt olyan akadály előtte, amit ne tudott volna legyőzni! Ő valószínűleg a mi világunkban is ilyen maradna: igazi feminista eszmékkel teli karakter, aki számára persze azért az első a család és a szerettei.

Objektum doboz

Belle

Tuti, hogy ti is imádtátok A szépség és a szörnyeteg hősnőjét: önfeláldozó, találékony és nagyon okos nő, aki meglátja az igazi értéket egy szörnyetegben is. Na meg persze a jóképű herceg sem utolsó szempont, a sztori végén… De azért ismerjük el, ez a történet több szempontból is sántít. Belle ma már nagyon nem járna jól, ha egy tipikus „rosszfiúba” szeretne bele, mert naiv dolog abban reménykedni, hogy majd ő képes lesz megváltoztatni. Ugye ti nem estek bele ebbe a hibába?

Objektum doboz

Jázmin

Egy hercegnő, aki küzd a szerelemért: Jázmin leginkább azzal tölti a napjait, hogy elkerülje a megrendezett házasságot, majd végül mégis rátalál az igazi a szegény, ám annál értékesebb Aladdin személyében. A története pedig nemcsak a boldog vég miatt szép, hanem mert szembemegy a kor elvárásaival, már ami a házasságot illeti. Arról nem is beszélve, hogy teljesen felborítja a tipikus kapcsolati szerepeket azzal, hogy gazdag nőként egy szegény férjet választ. Csak annyit tudunk rá mondani, hogy tényleg követendő példa!

Objektum doboz

Pocahontas

Kétség sem fér hozzá, hogy ő az egyik kedvenc karakter, ha erős nőkről van szó, igazi példakép! Igazi szabad szellem, aki saját apjával, a törzsfőnökkel is szembe mer szállni szerelme miatt, megakadályozva így a tragikus véget. Talán ez az egyetlen történet, ami nem tipikus happy enddel zárul, hiszen John Smith visszatér hazájába, Pocahontas pedig úgy dönt, nem tart vele, hiszen nem akarja feladni önmagát azzal, hogy elhagyja a törzsét és a családját. Hát, erre én sem tudok mást mondani, mint hogy: le a kalappal!

Objektum doboz

Hamupipőke

Az egyik legtragikusabb sorsú hercegnő, aki apja halála után szolgasorba kényszerül a saját házában gonosz mostohája miatt. Rengeteg igazságtalanság éri, ennek ellenére sosem áll ki magáért igazán, egészen addig a bizonyos bálig, ahová egy kis segítséggel sikerül eljutnia varázslatos ruhájában és üvegcipőjében. Megismerkedik a herceggel és később a felesége lesz. Hát, a mai korban talán nem állná meg annyira a helyét, hiszen többször hangoztatta, hogy a szerelem ígérete miatt akar elmenni a herceg eseményére.  Persze, az adott körülmények között ki hibáztatná őt ezért?

Objektum doboz

Hófehérke

Az egyszer biztos, hogy Hófehérkének nincs könnyű élete. Gonosz mostohája elől az erdőbe menekül, ahol barátságot köt a törpékkel és más erdei élőlényekkel, de egy mérgezett alma miatt aztán álomba merül. Még szerencse, hogy egy évvel később a herceg megtalálja, mert az igaz szerelem csókja megtöri az átkot, utána pedig boldogan élnek, míg meg nem halnak. Hófehérkéről is elmondható, hogy nem nagyon igyekszik jobbra fordítani a sorsát, szinte olyan, mintha csak sodródna az árral. Persze, ez annak is betudható, hogy ez volt a legelső hercegnős Disney-mese, azóta pedig azért jó sok minden megváltozott.

Objektum doboz

Ariel

Biztos ti is hallottátok, hogy úgy tűnik, A kis hableány remake verziója is elkészülhet lassan. Ugye ti is várjátok? Ariel ugyanis nem teljesen hagyományos hercegnő, aki leginkább talán a kíváncsi szóval jellemezhető. Nem elégszik meg az óceán nyújtotta korlátokkal, a szárazföldre vágyik, új dolgokat akar felfedezni. Kalandozása alkalmával szerelmes lesz egy emberbe, akivel végül, sok megpróbáltatás után egymásra találnak. Igaz, hogy Ariel nem félt kockázatot vállalni, hogy elérje céljait, de talán az mégis túlzás, hogy a hangját elcserélte azért, hogy ő is ember lehessen…

Forrás:
giphy.com

Csipkerózsika

Egy hercegnő, aki leginkább egy  igazi tinilányhoz hasonlít: tökéletesen boldog, gondtalan élete akkor ér fordulóponthoz, mikor egy gonosz tündér hosszú álomra ítéli, amiből csak az igaz szerelem csókja ébresztheti fel.  Ez természetesen megtörténik, méghozzá egy olyan idegen képében, akivel az erdőben találkozott, ám megtiltották neki, hogy újra láthassa. Csipkerózsikára ma leginkább azt mondanánk, hogy menthetetlenül naiv és álmodozó, és nem ártana, ha megtalálná azt, ami valójában érdekli. A hercegen kívül, persze…

Objektum doboz

Nektek melyik mesehős a kedvencetek, és kit tudnátok elképzelni a mai korban is?

Ajánlott cikkek