Lélek

Sok embert érint: ami szex után történik, és sosem beszélünk róla

Sok mindentől függ, hogy ki mit csinál szex után. Hogy egyéjszakás kalandról van-e szó, vagy hosszú távú párkapcsolatról. Esetleg hogy milyen a személyiségetek. De van valami, amit elég sokan megtapasztalnak ezután, és valamiért nem beszélünk róla...

vous - 2022.01.17.
Sok embert érint: ami szex után történik, és sosem beszélünk róla

Van, aki rágyújt egy cigire, van, aki összebújna a másikkal, és olyan is, aki inkább egyedül akar lenni. Hogy ki mit csinál szex után, személyiségfüggő (de azért ne feledjétek, az ALÁBBI néhány dolgot nagyon is érdemes megtenni utána). Általában ilyenkor a legtöbb emberen eluralkodik a fáradtság, és legszívesebben ledőlnének aludni… Kivéve azokat, akiket rögtön elkap a szex utáni szomorúság.

És ez nem kitaláció, hanem konkrétan egy pszichológiai megfigyelés, aminek a hivatalos neve posztkoitális dysphoria (PCD). Semmi köze ahhoz, hogy mennyire volt jó a szex, vagy sem, ráadásul nemcsak nőknél, de férfiaknál is előfordulhat. Ilyenkor általában az aktus utáni 5 percben vagy akár KÉT ÓRÁBAN melankolikusnak érzi magát az ember, és maga sem tudja, miért.

Még amikor szingli is voltam, a szex utáni depresszió átalakult valamiféle ürességérzetbe.

Mindig az elhagyástól való félelemhez társítottam ezt. Kezdtem úgy érezni, hogy valamit minden alkalommal elvesznek tőlem szex közben, pedig magát az együttlétet nagyon is élveztem” – mesélte egy lány az Independentnek.

Egy szexuálpszichológus szerint nem ritka, hogy valaki így érzi magát, és nem kell megijedni, nincs baj veletek. Teljesen normális, hogy időnként szomorúak lesztek utána. Szerinte valószínűleg a dolog hátterében a hormonok játszanak szerepet, és az, hogy milyen arányban szabadulnak fel ezek a testetekben. Az orgazmus során ezek eluralkodnak rajtatok, majd ahogy vége, és kicsit eltávolodtok egymástól, ez a búskomorság könnyen megjelenhet.

Forrás:
pexels.com
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!