Egyéb kategória

„Ha valaki azt mondja nekem pár éve, hogy több millió ember fordul meg néhány nap alatt a Facebook-oldalamon, valószínűleg csak legyintek”

Tejfel Krisztiánt fotósként ismertem először, ma azonban festményeiről ismertebb. Digitális technikával készített portréit imádja az internet, pont az interjúval kapcsolatos egyeztetések alatt osztotta meg egyik munkáját a Fubiz és a Bored Panda, ezzel sok-sok ezer új lájkot és megtekintést hozva neki. A tökéletlenné rombolt tökéletes nőalakokról, a közösségi média erejéről és egy Tyutyu nevű macskáról beszélgettünk.

vous - 2017.03.12.
„Ha valaki azt mondja nekem pár éve, hogy több millió ember fordul meg néhány nap alatt a Facebook-oldalamon, valószínűleg csak legyintek”

Az első emlékem a munkáiddal kapcsolatban, amikor az alkalmi ruháiról ismert Czinder Timi egyik fekete ruháját fotóztad. Nagyon szerettem azt a sorozatot. Dolgoztál utána több magyar tervezővel is. A divatfotózás része még az életednek?

Nagyon régen nem fotóztam „divatot”, de az akkor készült fotóim inkább csak amolyan kísérletek voltak, habár nemzetközi divatblogok is publikálták, illetve készültek interjúk is.

Akkor ez jó volt, de szeretem, ha a végeredmény teljes egészében rajtam múlik és ez a divatfotózásban lehetetlen, ezért nem nagyon erőltetem már.

Persze a fotózás nagyon is része az életemnek, hiszen sokat fotózok.

Forrás:
Tejfel Krisztián

Mennyire kerültél bele a magyar divatvilágba?

Sok nagyon jó szakembert illetve modellt sikerült megismernem, és mivel a referenciáim főként divatmodellek, a szakmából érkező „barátok” száma most is folyamatosan gyarapszik.

Ahogy nézem a képeidet, tökéletes nőket festesz meg. Olyanokat, akiket talán mindannyian irigylünk is, mert szimmetrikusak, gyönyörű ajkuk, szemük van. Miért „rontod” el őket?

Pontosan ezért, mert szinte tökéletesek! ​A világunk nagyon felszínes, képesek vagyunk mindent elhinni a szemünknek,

ezért próbálom felhívni a figyelmet arra, hogy nem minden olyan, mint amilyennek látszik.

Aztán van egy tudatalatti része is, amit nem biztos, hogy meg tudnék magyarázni, hiszen a képeim mindig spontán alakulnak, nagyon ritka az előre kitalált koncepció. Persze mindig van egy „terv” a fejemben, de ez a festési folyamat alatt bármikor változhat.

Forrás:
Tejfel Krisztián

A nőalakjaid nagyon vékonyak, légiesek, karcsúak. Most, amikor mindenki a valódi szépség és a különbözőségek vállalása mellett kampányol, nem érzed úgy, hogy kimaradsz valamiből, ami talán előre vinné a márkád?

Ez valószínű a „divatfotózásra” vezethető vissza, ahol mindig vékony, magas lányokkal dolgoztunk, és mivel a referenciáimat ma is innen gyűjtöm, nem csoda, hogy ez köszön vissza a festményeimről is.

Nézd, nem számít nekem annyira a szépség, a tökéletes alak, mint ahogy ez a jelenlegi képeimből sugárzik,

inkább csak eszközként használom, hiszen sokkal könnyebb átadni az érzéseket így, szóval ez kicsit „kényelmi dolog” is. De nagyon valószínű, hogy ezt előbb vagy utóbb elhagyom és csak árnyakat, felismerhetetlen alakokat fogok festeni, amivel már régóta kisérletezem.

Forrás:
Tejfel Krisztián

Palvin Barbarát, Axente Vanessát és Mihalik Enikőt is megfestetted. Ők látták ezeket a munkákat, vissza szoktak jelezni?

Természetesen látták, eddig mindenkinek tetszett és csak jókat írtak a festményekről, de mindenki véleménye, támogatása ugyanolyan fontos.

Tejfel Krisztián

Ezeken a felületeken követhetitek Tejfel Krisztiánt

A közösségi médiát mennyire tudod a céljaid elérésére használni? Mennyivel hamarabb találnak meg a magazinok, ahol megjelenhetnek a munkáid?

Nagyon sokat segít a közösségi média, gyakorlatilag mindent és mindenkit el lehet érni. A legtöbb nagy nevű cég, magazin, művészeti oldal így talált rám, szóval ha az ember jól tudja használni, akkor komoly lehetőségeket rejt.

Persze nagyon telített a „piac”, ezért nehéz kitűnni, de ha sikerül, nagyban hozzájárul a sikereink eléréséhez. Amúgy elég sok időt emészt fel a közösségi média illetve a „marketing”, amit nem nagyon szeretek.

Forrás:
Tejfel Krisztián

Nagyon tetszik az a hozzáállás, hogy felteszed az alkotás folyamatát is, ezzel segítve a kezdőket is akár. Ezek szerint nem vagy téma- vagy technikaféltékeny…

Nem, természetesen nem vagyok féltékeny és szerintem nincs is mire, hiszen a technikai tudást bárki megszerezheti, akit tud rajzolni vagy festeni (a Photoshop nem fest magától, nincsenek varázsgombok). Az emberek szeretik látni, ahogy megszületik egy festmény, szóval szerintem mindenképpen jó dolog, plusz jó, ha látják, hogy ezek a festmények nagyjából ugyanúgy épülnek fel, mint hagyományos társaik, csak a technika más.

Objektum doboz

Országokon, nyelveken átívelő az, amit csinálsz. Az internet segítségével oda érsz el, ahova szeretnél, de szerinted hol tartasz most és hova szeretnél eljutni?

Erre nehéz válaszolni, de úgy gondolom, hogy az út első szakaszán járok és nem biztos, hogy szeretnék valaha is „megérkezni”. Az embernek folyamatosan fejlődnie, alakulnia kell és új célokat kell kitűzni.

Persze, ha valaki azt mondja nekem pár éve, hogy több millió ember fordul meg pár nap alatt a Facebook-oldalamon, illetve a legnagyobb blogok, weboldalak osztják meg a munkáimat vagy dolgozhatok a Wacommal, stb., és pénzt kereshetek azzal, amit szeretek csinálni, valószínűleg csak legyintettem volna…

Forrás:
Tejfel Krisztián

Szóval jó úton haladok és nagyon élvezem!

Ha nem is 2017-ben, de szeretnék egy kicsit L.A.-ben és Hawaiion élni, szörfözni, deszkázni, kiállítani. 2017-ben szeretnék minél többet festeni digitálisan és olajjal is, remélem, lesz több kiállításom itthon és nemzetközi szinten is.

Én amúgy a 'Merj nagyot álmodni!' híve vagyok, szóval amit el lehet érni, azt el szeretném!

Van egy gyönyörű macskád, akinek a portréját nemrég magadra varrattad. Ki ő, hogyan került hozzád, mióta él veled, van-e valami különleges tulajdonsága?

Ő Tyutyu, már 6 éve él velem. Egy baleset következtében a bal oldalára lebénult, ekkor került hozzám. Egy hosszan tartó felépülés után ma már akár egy métert is ugrik egy-egy játék alkalmával.

Nagyon okos és ragaszkodó állat. Számtalan „különleges” szokása van, kezdve azzal, hogy állandóan megmosdatja (nyalogatja hosszú perceken keresztül) az arcom, illetve hogy a „levegőt rágja” (próbáljátok elképzelni), és közben a „nyám-nyám” hangot adja ki 😀

Nagyon fontos szerepet tölt be az életemben, csodálatos családtag. Imádom!

Ajánlott cikkek