Egyéb kategória

Szexista disznó módjára viselkedett, örökre kitiltották a Tinderről – egy tanulságos igaz történet

A Tinder örökre kitiltott egy férfit a felhasználói közül, miután a Facebookon napvilágot látott, hogy az illető rasszista és szexista megjegyzéseket engedett meg magának. A Nick névre hallgató férfinak az app kommunikációs vezetője írt nyílt levelet, hogy elmagyarázza: az ilyesfajta viselkedést nem tolerálják. Történet mesébe illő tanulsággal – na de nem azzal, amire gondolnátok.

vous - 2017.03.10.
Szexista disznó módjára viselkedett, örökre kitiltották a Tinderről – egy tanulságos igaz történet

„A Tinderen könnyű és szórakoztató új kapcsolatokra szert tenni” – állítja az alkalmazás hivatalos szövege. A könnyűt nem kérdőjeleznénk meg, de a szórakoztatóval azért vannak fenntartásaink: aki valaha használta már az applikációt, tudja, hogy negatív élményeket szerezni nem kihívás – ezt pedig számtalan blogposzt, Insta-fotó és Facebook-bejegyzés is tanusíthatja.

A „tinderes sztori” ma már egy külön kategória, és az esetek többségében személyes találkozóra sincs szükség ahhoz, hogy valakinek legyen miről mesélnie. Csak a magam – és a barátaim – nevében beszélhetek, de azt tapasztaltam, hogy már egy ártatlan csetelés során inzultus érheti a nőket. Mindennapos dolog a ribancozás, a buta picsázás vagy a külsőre tett sértő megjegyzések záporozása.

Sajnos létezik egy férfitípus, aki ha elutasító vagy tartózkodó magatartást tapasztal a nő részéről, feljogosítva érzi magát a támadásra. Most viszont visszanyalt a fagyi, mert egy ilyen alakot örökre kitiltottak a rendszerből.

A Facebookon látott napvilágot pár képernyőfelvétel arról, hogyan sértegetett egy Nick nevű férfi egy ázsiai nőt. A képek tanúsága szerint a pasas teljesen elborult, amikor a Tinderen szerzett párja nem válaszolt „időben” az üzeneteire. Többek között azt írta:

  • ti, ferdeszeműek mind ugyanolyanok vagytok
  • te buta picsa
  • haha, úgy nézel ki, mint aki olvad a melegben, viselj kevesebb sminket!
Objektum doboz

A poszt közel 1500 (!) megosztást kapott, így nem csoda, hogy a Tinder kommunikációs vezetője, Rosette Pambakian szükségét érezte, hogy reagáljon a történtekre. Meg is tette, méghozzá egy nyílt levélben, amit stílusosan a „Nemzeti Disznó” napon publikált. Többek között azt írta:

„A Tinder zéró toleranciát képvisel, ha tiszteletlenségről van szó. Nincs helye rasszista megnyilvánulásoknak. Sem szexista disznóknak. Sem trolloknak. (…) Úgyhogy hadd mondjam ki egyszer és mindenkorra: téged és a hozzád hasonlókat nem látjuk itt szívesen. És szerencsére megtehetjük, hogy kitiltsunk a rendszerből.”

A világ elégtétellel olvasta ezeket a sorokat, és sokak szerint mesébe illő tanulsággal zárult a történet: aki tisztességtelenül viselkedik, az elnyeri a méltó büntetését. De vajon tényleg ez lenne a történet tanulsága?

Hiszen az esetek többségében ez nincs így. Ugyanis legyünk őszinték, hasonlóan durva, szélsőséges és megalázó megnyilvánulásokkal rendszeresen találkozik egy nő az applikáción – és ezek többsége következmény nélkül marad. Az mindenképp pozitív, hogy egy rasszista és szexista férfinak most számolnia kell a tettei következményével – de mi lesz a többivel? Merthogy vannak, ráadásul nem is kevesen. És ami még szomorúbb, hogy nemcsak az online térben léteznek, hanem a való életben is.

Forrás:
Depositphotos, Freepik.com

A szóban forgó eset nem azért váltott ki ilyen határozott reakciót a Tinder részéről, mert ez a világ rendje (bár ez kéne, hogy legyen), hanem mert azt az 1500 megosztást, amit a történet kapott, nem lehetett figyelmen kívül hagyni.

Ugyanis az app történetében először fordult elő, hogy bárkit szankcionáltak volna a viselkedéséért, pedig ezer hasonló történet látott már napvilágot – igaz, azokat nem kapta fel ilyen mértékben a közösségi média. Ha tehát valamit levonhatunk tanulságként, az sokkal inkább az, hogy igenis megéri beszélni mindarról, ami nem oké a világban – mert ha elég hangosan tesszük, akkor meg kell hallania annak, aki konkrét lépéseket tud tenni a változás érdekében.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.