Egyéb kategória

Így bújhattok ki gyorsan a csigaházatokból – tanuljatok meg újra beszélgetni!

Jártatok már úgy, hogy munka után felszálltatok a villamosra, és amikor észrevettétek, hogy a kollégátok is ott van tőletek nem messze, akkor elfordultatok? Nos, akkor, azt hiszem, kicsit antiszociálissá váltatok. A ti poklotok az, ha valaki beszélgetést akar kezdeményezni veletek, és ezt minden lehetséges módon próbáljátok elkerülni.

vous - 2017.03.05.
Így bújhattok ki gyorsan a csigaházatokból – tanuljatok meg újra beszélgetni!

Ez egyébként nem új keletű jelenség. Itt most nem az antiszociális személyiségzavarról beszélek, hanem arról, amikor ér benneteket egy kisebb trauma, betemet benneteket a munka, és egy időre bebújtok a saját csigaházatokba. Van ilyen, hogy nincsen igényetek a másokkal való csevegésre, és ezzel nincs is semmi baj.

Én is voltam már úgy, hogy egy mélypont alatt, miközben a teendők is betemettek, ha megláttam a buszon, hogy közeledik felém egy ismerős arc, akkor kívülről ugyan rendezett arcvonásaim voltak, belülről azonban így láttam magam:

Objektum doboz

Ez mondjuk még a kisebb gond, a nagyobb az, amikor ennek az antiszociális korszaknak vége szakad, és úgy érzitek, hogy végre tök jó lenne emberek közé menni, olyan dolgokról beszélgetni, amiknek semmi értelme nincsen, de egyszerűen fogalmatok sincsen, hogyan kezdjetek hozzá.

De tényleg! Ott álltok a kollégátokkal, ismerősötökkel szemben, és egy árva hellón kívül nem jut eszetekbe semmi.

Ez egyfelől teljesen érthető, hiszen sokáig énközpontúak voltatok, befelé fordultatok a kis világotokba. Belerázódtatok egy gépies, monoton üzemmódba, ezzel pedig eleresztettétek azt a fonalat, ami a körülöttetek zajló világgal kötött össze. Kizökkentek az információáramlásból, így nem csoda, ha hirtelen nem találjátok a saját hangotokat. Szerencsére tehettek érte pár tudatos lépéssel.

Első a tudatosság!

Először is fogadjátok el, hogy nincs veletek baj. Teljesen természetes, hogy most ilyen fázisban vagytok, adjatok magatoknak időt! Emellett azonban törekedjetek a nyitottságra, tágítsátok ki a látótereteket, lássatok túl a saját szorongásaitokon, beszűkült világotokon.

Ezek a megfigyelések rengeteg információ birtokába juttatnak benneteket, amelyek már jó kiindulópontjai lehetnek egy beszélgetésnek.

Forrás:
Cséfalvay Fanny

Kérdezzetek!

Nem kell nagy dologra gondolni, csak arra kell figyelnetek, hogy ne eldöntendő kérdést tegyetek fel, hanem olyat, amire akár hosszan is lehet válaszolni. Az embereknek jólesik, ha kérdeztek tőlük, akár azt, hogy hogy vannak, akár azt, hogy mit csináltak tegnap este. 

Hozzatok fel személyes témákat!

Nyugodtan kezdjetek el beszélni magatokról is! Reflektáljatok az elhangzottakra saját élménnyel, mondjatok őszintén véleményt, akár egyetértetek, akár nem. Ezzel a beszégetés sokkal személyesebbé, közelibbé válik, ne féljetek hát nyitni a másik felé!

Kerítsetek magatokra időt!

Csak akkor tudtok őszintén nyitni mások felé, ha a lelketekben is rendezitek a dolgaitokat. Ehhez azonban énidőre van szükségetek, amikor is saját magatokkal tudtok foglalkozni. Ilyenkor ne dolgozzatok, ne a kötelezettségeiteket végezzétek el, hanem kizárólag magatokra koncentráljatok. Ez lehet akár csak egy fél óra is a napotokban, amit bármivel eltölthettek, amivel csak szeretnétek: egy kávé, egy sorozat, sportolás, alvás.

„Az utamnak még nincs vége: elkezdtem megismerni és megszeretni magam” – szenvedélyemmé vált a változás

Csevegjetek érdekesen, mert megéri! A small talktól a smart talkig

Vannak, akik szerint az egész felszínes csevej nem ér annyit, hogy egyáltalán kinyissák a szájukat. Minek arról beszélni, ami nem ad hozzá az életükhöz semmit? Mások egyszerűen nem érdeklődnek mások iránt. Pont. És vannak olyanok is, akiknek egyszerűen nehezükre esik beszédbe elegyedni, mert leblokkolnak, félnek, hogy hülyeséget mondanak. Pedig ha szingliként esküvőre vagytok hivatalosak, csak a házigazdát ismeritek egy buliban, vagy életetekben először találkoztok valakivel, akkor a small talk egyszerűen megkerülhetetlen. Itt elolvashatjátok, hogyan csevegjetek okosan.

Ajánlott cikkek