Egyéb kategória

Rúzs, ami sosem kenődik el – minden, amit tudnotok kell az ajaktetoválásról

Biztosan rémlik még nektek a szájkontúr-tetoválásról néhány nagyon elhibázott alkotás, aminek láttán kismillió kérdőjel sorakozott és sorakozik a fejetekben mind a mai napig. De leginkább egy kérdés kong kitartóan az agyatokban: MIÉRT? Miért tetováltat magának valaki szájkontúrt? Szakértő válaszolt.

vous - 2017.02.26.
Rúzs, ami sosem kenődik el – minden, amit tudnotok kell az ajaktetoválásról

A sminktetoválás, mint olyan ma külön iparággá nőtte ki magát. Ide tartozik az, ha valaki ajaktetoválást szeretne, esetleg szemhéjtetoválást vagy a szemöldökét szeretné örökre rögzíteni. Ez utóbbi kapcsán is megkérdeztem egy szakértőt, így ha szemöldöktetoválás előtt álltok, akkor ez a cikk nektek szól!

Szinte félve tettem fel a kérdést Hartmann Tímeának – hiszen mégiscsak ez a munkája –, hogy…

…a szájkontúr-tetoválás nem ciki? Van, aki még mindig a '90-es években érzi magát, és ezt kéri?

Megnyugtatott, hogy valóban az, és éppen ezért nem készít kizárólag szájkontúr-tetoválást, mert egyáltalán nem előnyös senkinek sem, szerencsére már nem is divat.

Ma, aki szép, csókálló ajkakat szeretne magának, az satírozást, félsatírozást kérhet, amit lehet kombinálni a kontúrral. „Teljes satírozás esetében az ajkak teljes felületét besatírozzuk. Egy élénkebb színnel rúzsozott hatás érhető el vele, egy lágyabb, púderesebb színnel pedig visszafogottabb lesz az összhatás, épp csak kicsit kiemeljük az ajkakat.

A kontúr minden esetben része a tetoválásnak, csak 'nem él külön életet', azaz csak egy hajszálnyit hangsúlyosabb, mint a száj többi színe. 

Félsatír esetében a szájtetoválás színe az ajkak közepe felé fokozatosan elhalványodik, nincs a teljes ajak felülete besatírozva” – magyarázza Tímea.

Forrás:
pixabay.com

Oké, de mikor melyiket válasszuk?

Nem egyszerű a döntés, hiszen az ajkak lehetnek teltek, vékonyak, aszimmetrikusak, ráadásul megfelelő színt is kellene választani hozzá, ami cseppet sem könnyű döntés, főleg, hogy örökre szól. Tímea szerint a jó szakember odafigyel arra, hogy a vendég ne kérjen számára előnytelen színt vagy satírozást.

„Én azt gondolom, ha a vendég olyat kér, ami abszolút nem előnyös, akkor nem szabad elkészíteni a sminktetoválást. Például ha túlságosan szeretné optikailag megnagyobbítani az ajkait ajaktetoválással, úgy, hogy az már nem szép, lebeszélem róla, vagy nem vállalom el.

Így azt gondolom, a kliens nem hibázhat ilyen formán, mert ez a sminktetováló felelőssége."

Emiatt azt javasolja, ne csak az ár alapján válasszatok szakembert, hiszen egy jó sminktetováló rengeteg időt, pénzt és energiát fektet a munkájába, így első körben már az ár is megmutatja, nagyjából milyen minőség állhat mögötte. Kérjetek a kiszemelttől referenciamunkákat, amelyeken látszik, hogy milyen a száj közvetlenül tetoválás után és gyógyultan is. Emellett jó, ha tisztában vagytok néhány alapvető dologgal.

„A színválasztás mindig függ az adott arctól, karaktertől. Közkedveltek a rózsás, barackos, friss pirosas színek, ezek kellemesen üdévé varázsolják az arcot anélkül, hogy túl erőteljesen mutatnának az ajkakon.

Amit nem szoktam ajánlani, azok a barnás és lilás árnyalatok, mert ezek könnyen túl hidegre vagy sötétre gyógyulhatnak.

Élénk színnel nem ajánlatos félsatírt készíteni, mert könnyen 'lenyalt rúzs hatást' érhetünk el vele, ami nem túl esztétikus. Ez keskeny ajkak esetében sem ajánlott, ugyanis ekkor inkább csak egy vastag szájkontúrnak tűnhet a végeredmény, hiszen nincs kellő terület elmosni a színt az ajkakon. Jó választás lehet viszont vastagabb ajaknál egy pasztelles, világosabb színnel, amely hasonló a száj eredeti színéhez.”

rúzs smink piros

A szájtetoválás annak jó, aki…

  • elégedett a formával, de nem elég élénk a színe
  • elégedett az ajkaival, de szeretné kiemelni, üdévé és frissé tenni
  • kicsit változtatni szeretne a formán, túl keskeny vagy aszimmetrikus a szája
  • ajkaina nincs kontúrvonala, és ezért szinte teljesen egybeolvad a környező bőr színével
  • sokszor volt herpesze, és a nyoma látszik az ajkai szélein
  • idősebb a kliens: a sápadt arc akár tíz évet is fiatalodhat, ha jó színt választ

Hogyan történik?

Tímea szerint átlagosan három óra, míg elkészül a tetoválás. 

„A letisztítás és fertőtlenítés után érzéstelenítem az ajkakat. Ezt követi az előrajzolás speciális előrajzoló ceruzával, amelyet nem törlök le a bőrről a tetováláskor, így pontosan azt a formát pigmentálom a bőrbe, amit megterveztünk.

A formát a vendéggel közösen tervezzük meg, addig alakítjuk milliméterről milliméterre, amíg tökéletes nem lesz. Ehhez mindig ragaszkodjunk, precíz előrajzolás nélkül nem születhet szép sminktetoválás!

Ezután kiválasztjuk a megfelelő színt, majd következik a kontúr pigmentálása, mely nem jár különösebb kellemetlenséggel, akár érzéstelenítő nélkül is elviselhető. Ahogyan haladok befelé a satírozással, többször megállok érzésteleníteni, így a tetoválás egészen elviselhetővé válik.

A tetoválás végeztével az ajak duzzadt lesz még aznap, de a második nap végére a duzzanat megszűnik. Szükség esetén lehet jegelni, de arra figyelni kell, hogy ne ázzon fel a tetovált területet! Krémezni kell naponta többször az általam adott krémmel. A friss ajaktetoválás a pörk leválásáig sokkal sötétebb, a pörk leválása után pedig világosabbnak tűnik majd. Ezután napról napra 'érik' majd be a végleges szín, kb. a harmadik hét végére.”

Szóval így születik az a rúzs, ami soha nem kenődik el.

Hartmann Tímea sminktetoválás

Hartmann Tímea

„Tizenhárom éve dolgozom kozmetikusként a saját vállalkozásomban, három éve pedig már csak kizárólag sminktetoválással foglalkozom.” 

Ajánlott cikkek