Egyéb kategória

Carola és Emilio Insolera – a siket pár, akitől mindenki sokat tanulhatna

Teljesen véletlenül bukkantam rá Carola képére, miközben a gifrengetegben tébláboltam, és rögtön megakadt a szemem rajta valamiért. Nem tudom megmagyarázni. Kicsivel később bukkantam rá a kép alján a címkék között a #deaf szócskára. Rá is gugliztam Carola Insolera nevére, és megörültem, hogy a világ mégis tartogat még pozitív csalódásokat.

vous - 2017.02.12.
Carola és Emilio Insolera – a siket pár, akitől mindenki sokat tanulhatna

Jó, ez így kicsit lesarkított kijelentés, de tényleg örültem annak, hogy van valahol egy Carola, aki modellkedik, nyíltan beszélget arról, hogy ő siket, mit jelent számára a jelnyelv és a munka, milyen gyereket nevelni – miközben dolgozik. Férje Emilio Insolera, aki szintén siket – és filmproducer. Apropó, kicsit többet a jelnyelvről itt olvashattok!

Carola Oslóban született, karrierje már nyolcévesen elkezdődött, egy norvég jelnyelvtévénél dolgozott műsorvezetőként és színésznőként, ekkor már tudta, hogy egy nap abból akar megélni, hogy a testével kommunikál a világ felé. Magát is úgy jellemzi mint valakit, aki a testével képes kaméleonként átalakulni, hangulatot átadni, nem pedig átlagos modellként.

A tévéből egyenest a cirkuszi életbe ugrott, ahol kötéltáncosként dolgozott sokáig, mígnem 2011-ben felkérték őt, hogy lépjen fel a kifutóra a Mundi ruháiban a koppenhágai Fashion Weeken. Akkor végleg beszippantotta a divatipar, és azóta is a kifutóknak szenteli az életét. Olyan nagy márkákkal dolgozott együtt, mint a Rush Hair, Freddy, Knomo, Tokyo Fake vagy a MaxC London. 

Objektum doboz

Egy interjújában, mikor megkérdezték tőle, hogy miből merít erőt, kire támaszkodik, felnevetett, és a következőt válaszolta:

Én magamra támaszkodom. Természetesen rengeteg csodálatos ember vesz körül, de kétségtelen, hogy az önbizalom a kulcsa mindennek.

Férjével Tokióban találkozott. Emilio Insolera Buenos Airesben született, szintén siket családban, majd Argentínából Olaszországba költözött. Nyelvészetből és filmtudományból szerzett diplomát a Gallaudet Egyetemen, majd tömegkommunikációból is lediplomázott mesterképzésen a római La Sapienza Egyetemen. Szabadúszóként dolgozott több helyen is, végül belevetette magát a nyelvészetbe, és munkatársaival létrehozta az első olasz jelnyelvi DVD-szótárt.

600

Gallaudet Egyetem

A washingtoni Gallaudet Egyetem az általános iskolától egészen a doktori szintig biztosítja a hallássérülteknek a jelnyelven történő, teljes körű oktatást. A világ minden tájáról érkeznek külföldi hallgatók, hogy igénybe vegyék a változatos képzési lehetőségeket. 

Minden órát jelnyelven tartanak, a tanári gárda többsége maga is siket, aki itt szerezte meg a diplomáját.

Jelenleg is dolgozik egy kalandfilmen, amelyre Sign Gene címmel várhatunk majd 2017-ben. A film siket szereplőkkel készül, akik képesek természetfeletti erőket használni a jelnyelv segítségével. Emilio rájött, hogy ebben nagy lehetőség van, és nem hirdetett castingot, hanem ajánlás útján lehetett bekerülni. Olyan szereplőket keresett, akik természetesen jelelnek, anyanyelvük a jelnyelv. 

Objektum doboz

Én nagyon drukkolok nekik, remélem, kis hazánkban is minél több ilyen példa lesz.

Ajánlott cikkek