Egyéb kategória

Carola és Emilio Insolera – a siket pár, akitől mindenki sokat tanulhatna

Teljesen véletlenül bukkantam rá Carola képére, miközben a gifrengetegben tébláboltam, és rögtön megakadt a szemem rajta valamiért. Nem tudom megmagyarázni. Kicsivel később bukkantam rá a kép alján a címkék között a #deaf szócskára. Rá is gugliztam Carola Insolera nevére, és megörültem, hogy a világ mégis tartogat még pozitív csalódásokat.

vous - 2017.02.12.
Carola és Emilio Insolera – a siket pár, akitől mindenki sokat tanulhatna

Jó, ez így kicsit lesarkított kijelentés, de tényleg örültem annak, hogy van valahol egy Carola, aki modellkedik, nyíltan beszélget arról, hogy ő siket, mit jelent számára a jelnyelv és a munka, milyen gyereket nevelni – miközben dolgozik. Férje Emilio Insolera, aki szintén siket – és filmproducer. Apropó, kicsit többet a jelnyelvről itt olvashattok!

Carola Oslóban született, karrierje már nyolcévesen elkezdődött, egy norvég jelnyelvtévénél dolgozott műsorvezetőként és színésznőként, ekkor már tudta, hogy egy nap abból akar megélni, hogy a testével kommunikál a világ felé. Magát is úgy jellemzi mint valakit, aki a testével képes kaméleonként átalakulni, hangulatot átadni, nem pedig átlagos modellként.

A tévéből egyenest a cirkuszi életbe ugrott, ahol kötéltáncosként dolgozott sokáig, mígnem 2011-ben felkérték őt, hogy lépjen fel a kifutóra a Mundi ruháiban a koppenhágai Fashion Weeken. Akkor végleg beszippantotta a divatipar, és azóta is a kifutóknak szenteli az életét. Olyan nagy márkákkal dolgozott együtt, mint a Rush Hair, Freddy, Knomo, Tokyo Fake vagy a MaxC London. 

Objektum doboz

Egy interjújában, mikor megkérdezték tőle, hogy miből merít erőt, kire támaszkodik, felnevetett, és a következőt válaszolta:

Én magamra támaszkodom. Természetesen rengeteg csodálatos ember vesz körül, de kétségtelen, hogy az önbizalom a kulcsa mindennek.

Férjével Tokióban találkozott. Emilio Insolera Buenos Airesben született, szintén siket családban, majd Argentínából Olaszországba költözött. Nyelvészetből és filmtudományból szerzett diplomát a Gallaudet Egyetemen, majd tömegkommunikációból is lediplomázott mesterképzésen a római La Sapienza Egyetemen. Szabadúszóként dolgozott több helyen is, végül belevetette magát a nyelvészetbe, és munkatársaival létrehozta az első olasz jelnyelvi DVD-szótárt.

600

Gallaudet Egyetem

A washingtoni Gallaudet Egyetem az általános iskolától egészen a doktori szintig biztosítja a hallássérülteknek a jelnyelven történő, teljes körű oktatást. A világ minden tájáról érkeznek külföldi hallgatók, hogy igénybe vegyék a változatos képzési lehetőségeket. 

Minden órát jelnyelven tartanak, a tanári gárda többsége maga is siket, aki itt szerezte meg a diplomáját.

Jelenleg is dolgozik egy kalandfilmen, amelyre Sign Gene címmel várhatunk majd 2017-ben. A film siket szereplőkkel készül, akik képesek természetfeletti erőket használni a jelnyelv segítségével. Emilio rájött, hogy ebben nagy lehetőség van, és nem hirdetett castingot, hanem ajánlás útján lehetett bekerülni. Olyan szereplőket keresett, akik természetesen jelelnek, anyanyelvük a jelnyelv. 

Objektum doboz

Én nagyon drukkolok nekik, remélem, kis hazánkban is minél több ilyen példa lesz.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.