Egyéb kategória

A nők 0,5%-a, a férfiak 8%-a érintett – a színtévesztés gyakoribb, mint gondolnátok!

A pasitok a világért sem venné észre az új hajszíneteket, és fel sem tűnik neki, hogy a legdivatosabb árnyalatban pompázik a ruhátok? Ne vegyétek magatokra! Lehet, hogy nem a stílusérzéke vagy a figyelme hiányos, hanem komoly látási rendellenesség van a háttérben, amiről talán ő maga sem tud.

vous - 2017.02.01.
A nők 0,5%-a, a férfiak 8%-a érintett – a színtévesztés gyakoribb, mint gondolnátok!

Képzeljétek el, hogy soha sem láthatjátok a színeket teljes szépségükben! Tudtátok, hogy a világon közel 300 millióan, itthon pedig körülbelül 400.000-en élnek így? Mi, nők ebből a szempontból szerencsésebbek vagyunk, ugyanis tudományosan bizonyított, hogy a színtévesztés a férfiaknál tizenhatszor gyakoribb: a nők mindössze 0,5 százaléka, míg a férfiaknak 8 százaléka érintett!

viragok-rozsa-szivarvany-szines-szinek

Lélegzetelállító gifek: így látják a világot a színvak emberek

Amikor először hallottátok a színvak kifejezést, ti is azt gondoltátok, hogy az adott személy nagyjából csak fekete-fehérben látja a világot? Az elnevezés kissé megtévesztő, hiszen ennek a jelenségnek több fajtája is van. Most pedig azt is megtudhatjátok, ők hogyan érzékelik a környezetüket!

A cikk folytatásáért IDE kattintsatok!

Nem minden színtévesztő teljesen színvak, a rendellenességnek több típusa és fokozata létezik. Sokszor még ők maguk sem tudnak arról, hogy gond van. Pedig akinek nem jó a színlátása, akár az álommunkától is elbúcsúzhat: a hivatásos sofőröktől a kreatív munkákon át egészen a laboratóriumi kutatásig közel 100 területen indul hátránnyal az a jelentkező, akinél ilyen rendellenességet állapítottak meg.

Hogyan deríthetitek ki, hogy a párotok színtévesztő? Ha rendszeresen előfordul, hogy a mobilján nehezen boldogul a színes alakzatos logikai játékokkal (ehhez hasonló tesztet már itt, a VOUS-n is kitölthettek), vagy ha nem olyan színű terméket hozza a boltból, amit kértetek, akkor érdemes felkeresni a szemorvost.

Forrás:
pexels.com

Már létezik egyébként olyan, magyar találmányon alapuló high-tech szemüveg, ami képes a téves színlátást korrigálni. A Colorlite® szemüveg segítségével a színskála olyan széles spektrumát érzékelheti a barátotok, mint bárki más, így például gond nélkül felfedezi majd a különbséget a niagarakék és a kankalinsárga színű ruhátok között!

Van, hogy valakinek végig kell néznie minden focimeccset a pasijával, hogy segítsen megállapítani, épp melyik csapathoz került a labda. A Samsungnak is van erre egy megoldása, a vállalat ugyanis kifejlesztette a SeeColorst: a világ első olyan mobilappját, ami meghatározza a színtévesztés fajtáját és mértékét, majd ahhoz igazodva a 2016-os SUHD televíziókon a SeeColors Smart TV alkalmazás újrakalibrálja a televízió képernyőjét. Ennek köszönhetően a pasitok ugyanolyan tökéletesen fogja látni a képernyőn a színeket, mint mindenki más, így nektek sem kell több időt áldoznotok focimeccsekre.

Objektum doboz

Ha még több információra lennétek kíváncsiak, ITT olvashattok róla bővebben.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.