Egyéb kategória

A nők 0,5%-a, a férfiak 8%-a érintett – a színtévesztés gyakoribb, mint gondolnátok!

A pasitok a világért sem venné észre az új hajszíneteket, és fel sem tűnik neki, hogy a legdivatosabb árnyalatban pompázik a ruhátok? Ne vegyétek magatokra! Lehet, hogy nem a stílusérzéke vagy a figyelme hiányos, hanem komoly látási rendellenesség van a háttérben, amiről talán ő maga sem tud.

vous - 2017.02.01.
A nők 0,5%-a, a férfiak 8%-a érintett – a színtévesztés gyakoribb, mint gondolnátok!

Képzeljétek el, hogy soha sem láthatjátok a színeket teljes szépségükben! Tudtátok, hogy a világon közel 300 millióan, itthon pedig körülbelül 400.000-en élnek így? Mi, nők ebből a szempontból szerencsésebbek vagyunk, ugyanis tudományosan bizonyított, hogy a színtévesztés a férfiaknál tizenhatszor gyakoribb: a nők mindössze 0,5 százaléka, míg a férfiaknak 8 százaléka érintett!

viragok-rozsa-szivarvany-szines-szinek

Lélegzetelállító gifek: így látják a világot a színvak emberek

Amikor először hallottátok a színvak kifejezést, ti is azt gondoltátok, hogy az adott személy nagyjából csak fekete-fehérben látja a világot? Az elnevezés kissé megtévesztő, hiszen ennek a jelenségnek több fajtája is van. Most pedig azt is megtudhatjátok, ők hogyan érzékelik a környezetüket!

A cikk folytatásáért IDE kattintsatok!

Nem minden színtévesztő teljesen színvak, a rendellenességnek több típusa és fokozata létezik. Sokszor még ők maguk sem tudnak arról, hogy gond van. Pedig akinek nem jó a színlátása, akár az álommunkától is elbúcsúzhat: a hivatásos sofőröktől a kreatív munkákon át egészen a laboratóriumi kutatásig közel 100 területen indul hátránnyal az a jelentkező, akinél ilyen rendellenességet állapítottak meg.

Hogyan deríthetitek ki, hogy a párotok színtévesztő? Ha rendszeresen előfordul, hogy a mobilján nehezen boldogul a színes alakzatos logikai játékokkal (ehhez hasonló tesztet már itt, a VOUS-n is kitölthettek), vagy ha nem olyan színű terméket hozza a boltból, amit kértetek, akkor érdemes felkeresni a szemorvost.

Forrás:
pexels.com

Már létezik egyébként olyan, magyar találmányon alapuló high-tech szemüveg, ami képes a téves színlátást korrigálni. A Colorlite® szemüveg segítségével a színskála olyan széles spektrumát érzékelheti a barátotok, mint bárki más, így például gond nélkül felfedezi majd a különbséget a niagarakék és a kankalinsárga színű ruhátok között!

Van, hogy valakinek végig kell néznie minden focimeccset a pasijával, hogy segítsen megállapítani, épp melyik csapathoz került a labda. A Samsungnak is van erre egy megoldása, a vállalat ugyanis kifejlesztette a SeeColorst: a világ első olyan mobilappját, ami meghatározza a színtévesztés fajtáját és mértékét, majd ahhoz igazodva a 2016-os SUHD televíziókon a SeeColors Smart TV alkalmazás újrakalibrálja a televízió képernyőjét. Ennek köszönhetően a pasitok ugyanolyan tökéletesen fogja látni a képernyőn a színeket, mint mindenki más, így nektek sem kell több időt áldoznotok focimeccsekre.

Objektum doboz

Ha még több információra lennétek kíváncsiak, ITT olvashattok róla bővebben.

Ajánlott cikkek