Egyéb kategória

Pályakezdők, figyelem! Így írjatok önéletrajzot, ha nincs munkatapasztalatotok

Végre végeztetek a sulival, és szeretnétek egy rendes állást, de még sosem dolgoztatok korábban? Semmi gond! Segítünk elkészíteni az önéletrajzotokat, ami az első állomás lesz az álmaitok munkájához vezető úton. 

vous - 2017.01.13.
Pályakezdők, figyelem! Így írjatok önéletrajzot, ha nincs munkatapasztalatotok

A sulinak vége, itt az ideje, hogy a kemény tanulás végre kifizetődjön, és szerezzetek egy szuper munkát. Ám ez sajnos nem olyan egyszerű, ha nincsen semmilyen munkatapasztalatotok. Egyáltalán mit írjatok az önéletrajzotokba, ha még egy napot sem dolgoztatok életetek során? – merülhet fel a kérdés. Ám hosszas gondolkodás helyett most hoztunk pár hasznos tippet a Popsugar segítségével, hogy az önéletrajzotok ne úgy nézzen ki, mint egy kopár pusztaság! 

Tűzzetek ki egy karriercélt

Írjátok le, hogy milyen állást szeretnétek betölteni, és mely képességeitek segítenek titeket ebben. Majd jöhetnek azok a tulajdonságok, amikkel a vállalatot tudjátok segíteni. Fontos, hogy hangsúlyozzátok a személyiségjegyeiteket, azt, hogy milyen karakterek vagytok. Íme, 2 példa:

Középiskolai végzettséggel:

„Szorgalmas középiskolai diák vagyok (4-es átlag), kivételes interperszonális és kutatási szakértelemmel. Úgy gondolom, hogy ezeket használva remekül meg tudnám állni a helyemet ebben a pozícióban. Emellett nagyon lelkes vagyok, gyorsan tanulok, ezért segíthetem a vállalatot abban, hogy minél előbb teljesíteni tudja az elvárásokat.”

Felsőoktatási végzettséggel:

„A közelmúltban végeztem (4,6-os átlag) a (iskola neve) (szak neve) szakán. A megszerzett tudásomat szeretném végre élesben is kipróbálni, könnyen tanulok, emellett a diákönkormányzat tagja voltam 2 éven keresztül, így szert tettem némi vezetői tapasztalatra. Nagyon lelkes vagyok, felelősségteljes és jó munkaerő, szívesen segítenék elérni a vállalatnak rövid- és hosszú távú céljait!”

Részletezzétek az oktatás szakaszait, a szerzett tapasztalatokat  

A tapasztalatlan pályakezdők sokszor csupán leírják, hogy hol, mikor végeztek, és ezzel le is tudják a dolgot. Pedig a munkaadótokat nem csak az érdekli, hogy tényleg van-e papírotok, vagy sem. Összeszedtünk néhány dolgot, amit ha tudtok, még nyugodtan beleírhattok: 

  • Átlag
  • Klubtagságok
  • Sport, ha van, akkor eredményekkel együtt
  • Díjak, elismerések az oktatásban
  • Tanfolyamok, amiket elvégeztetek

Ha ezeket nem írjátok bele, a munkáltató könnyen azt gondolhatja, hogy nem voltatok elég aktívak az iskolai évek alatt. A klubtagságok és a sport viszont jelezheti azt, hogy csapatjátékosok vagytok, a díjak és a tanfolyamok pedig azt, hogy nem csak papírotok van, de tényleg rendelkeztek valós tudással is. 

Forrás:
pexels.com

Írjátok le azokat a munkákat, amikből az iskolai évek alatt kivettétek a részeteket

Tagjai voltatok a diákönkormányzatnak? Szerveztetek rendezvényeket? Mutattatok be projekteket? Prezentáltatok? Esetleg önkénteskedtetek valahol?  Ha igen, az nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a tiétek legyen az állás.  Nemcsak azért, mert tartalmasabb lesz az önéletrajz, de jelzi, hogy azért már rendelkeztek tapasztalattal bizonyos területeken, még ha nem is fizettek érte. 

Sok sikert!

Ajánlott cikkek