Egyéb kategória

Legyen a reggeli készülődés gyerekjáték – csináljátok utánam!

Imádunk öltözködni – ezt nem tagadjuk, kivételek a reggelek, amikor a nagy sietségben azt sem tudjuk hirtelen, hogy mit vegyünk fel. Ilyenkor jön a „nincs egy rongyom” felkiáltás, pedig pont az a baj, hogy túl sok ruhánk van, vagy hogy nem megfelelően tároljuk őket a szekrényben. Hát persze hogy ilyen körülmények között nem találjuk meg azt, amit keresünk. Hogy ez többet ne fordulhasson elő, adok néhány tippet, ami gyakorlatban ugyan némi előkészítést igényel majd, de imádni fogjátok, ezt megígérhetem!

vous - 2016.11.16.
Legyen a reggeli készülődés gyerekjáték – csináljátok utánam!

Vannak, akik kategorizálják a ruhákat a szekrényben, vagyis egy helyen tartják a nadrágokat, külön a pulóvereket, pólókat, és vannak olyanok, akik felosztják a szekrényt szín szerint. No és persze olyanok is, akiknek semmiféle koncepciója nincsen a ruhásszekrényüket illetően – ez pedig óriási hiba, hiszen ahhoz, hogy valamit megtaláljuk a nagy sietségben, tudnunk kell, hogy melyik polcra nyúljunk.

Reggelente, amikor az aznapi ruhánkon töprengünk, a következő befolyásoló tényezőket kell figyelembe vennünk:

  • alkalom
  • kényelem
  • hőmérséklet
  • hangulat

Osszátok fel a szekrényt szín szerint!

A hangulat az egyik legfontosabb tényező. Ha például este bekészítitek a másnapi ruhátokat, akkor nem biztos, hogy reggel is úgy gondoljátok majd, hogy az lesz a megfelelő szett aznapra, ez persze lehet amiatt, hogy hidegebb vagy melegebb van, mint ahogy előző este gondoltátok, de azért is lehet, mert közrejátszik a színpszichológia: jobb kedvvel keltek, és színesebb darabokra vágytok, vagy bal lábbal keltek, emiatt inkább nem szeretnétek kitűnni a tömegből, így a sötétebb tónusú és kevésbé feltűnő darabok közül válogatnátok.

Ha sokszor fordul elő ez veletek, mindenképp a szín szerinti szekrényfelosztást válasszátok, persze attól még ezen belül is kategorizálhatjátok külön a pulcsikat, kardigánokat, felsőket, nadrágokat.

Megint KonMarie remek módszerével kell előjönnöm – sokadszorra. Szerinte ugyanis a fehérneműs fiókot is érdemes szín szerint – külön kategóriákra – osztani. A bugyikat összehajtva, élükre állítva, a fehérektől a sötétek felé haladva, a szekrény belseje felé kellene tárolni. Így ha épp egy világos rucit vennénk fel, ami alá nyilván világos fehérneműre van szükség, szintén nem kell feltúrni a fehérneműs fiókot, amivel rengeteg időt és energiát spórolunk, na meg persze nem megy fel bennünk a pumpa már korán reggel.

a-rendrakas-muveszete-marie-kondo-mojzes-nora

A rendrakás művészete – Egy módszer, amivel örökre száműzhetitek a rendetlenséget

Az emberiség szerintem két csoportra osztható: a rendimádókra és a rendetlenekre. Persze vannak időszakok, amikor az egyik halmazból átkerülünk a másikba. Egy időre. De ez nem hosszú távú, csupán pillanatnyi „elmezavar”, amit valamilyen belső vívódás idéz elő. Vajon az a képesség, hogy rendet tartsunk magunk körül, tanulható? Marie Kondo – a rendrakás koronázatlan királynője – szerint határozottan!

A teljes cikket itt olvashatjátok.

Alkossátok meg előre a szuper szetteket!

A tipp a következő: biztosan vannak olyan ruhaegyütteseitek, amiket szívesen hordtok. Ha egyszer rátaláltok egy jó ruhakombinációra, érdemes többször is használnotok. Így jóval gyorsabban elkészülhettek.

Reggel – a nagy rohanásban – általában kevésbé vagyunk kreatívak a szettek összeállításában, mint a ráérős hétvégéken.

Én azt ajánlom, ha van időtök, állítsátok össze a következőképpen a szekrényeteket, vagy legalább egy jó pár vállfát, amire egy-egy konkrét szettet állítotok össze.

Keressetek egy felsőt vagy blúzt és egy hozzá illő kardigánt vagy blézert, na meg persze nadrágot. Akasszátok fel ezt az együttest a vállfára, majd keressetek hozzá egy táskát, övet, illetve egyéb kiegészítőket: láncot, karkötőt. (Ehhez persze nem árt, ha van egy jó kis akasztós szekrényetek vagy ruhatartó sztenderetek.) Ha a táska túl nagy, és a szekrény aljában van hely, tegyétek a ruha alá, de a láncokat és karkötőket bátran tehetitek a vállfára is.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ezeket az kombinációkat feloszthatjátok programok vagy akár hőmérséklet szerint is. Kelés után már csak rá kell néznetek az időjárás-jelentésre, és ki is kaphatjátok a szekrényből az aznapra megfelelő szettet!

Én az egyszerűség kedvéért a maradék ékszert – amit nem tettem a vállfára – szintén kategorizáltam, sőt a sminkeket is.

Ha van egy rúzs, amit csak egy adott szemhéjpúderrel vagy szemceruzával használok, és fordítva, akkor azokat egy helyen tárolom. Persze ha nincs túl sok sminkterméke valakinek, akkor ez felesleges lehet, de a kategóriánkénti felosztás, miszerint egy helyen csücsüljenek a rúzsok, külön a púderek, szemhéjpúderek, körömlakkok, és megint külön a többi társuk, nagyon praktikus megoldás, és mindenkinek ajánlom, aki szeretne időt spórolni, és nem megőrülni a keresgélésben.

Forrás:
Kerepeczki Anna
gyüjtögetés

A gyűjtögetés magasfoka – így ne essetek bele ebbe a csapdába!

Én úgy gondolom, a gyűjtögetés nem feltétlenül jó nekünk, vagy oké, talán egy ideig igen, de aztán amikor már mindenhonnan ezek a tárgyak köszönnek vissza a lakásban úgy, hogy nem tudjuk őket használni, hol tárolni, és még a csillárról is lógnak, annyi van belőlük, akkor biztosan nem lesz nekünk már jó.

Onnantól kezdve, hogy a gyűjtése valaminek már gondot okoz, nem pedig örömet, érdemes leülni, végigböngészni az egyes darabokat, és megszabadulni azoktól, amiknek már nincs helye az otthonunkban.

Készítsetek mappákat a bevált ruhakombinációkról!

Biztosan mindenkinek van jó pár fotója magáról szuperebbnél szuperebb rucikban egy buliból vagy egyéb programokról. Na, ezeket az inspirációs fotókat érdemes külön mappákba besorolni. Valahogy úgy, mint ahogy a Spinédzserekben tette Cher, persze valószínűleg a mi mappánk azért annyira nem lesz szuper, de ha éppen megszorultok, és a szekrényeteket nem szeretnétek az alábbi tippek alapján átvariálni, akkor ez jó megoldás lehet számotokra.

Objektum doboz

Készítsetek ilyen mappákat a munkához, fesztiválokhoz, bulikhoz és egyéb programokhoz, eseményekhez, így mindig lesz hova nyúlni a nagy sietségben!

Objektum doboz

Ajánlott cikkek