Egyéb kategória

Bolhából elefántot – dehogy, csak kis lakásból nagyobbat!

Ha kis lakásban, de még ha valamivel nagyobban is lakunk, valahogy soha nincs hely semmire, igaz? Ez köszönhető annak, hogy elképesztő mennyiségű felesleges holmit halmozunk fel, hogy nem megfelelően rendezzük be az otthonunkat, és persze valóban annak is, hogy nagyon apró élettérbe kell sokszor belezsúfolnunk mindent, amire szükségünk van. De ne csüggedjetek, van megoldás, csak egy kis logisztika, néhány praktikus, ötletes bútor meg persze pár remek tipp kell hozzá!

vous - 2016.11.05.
Bolhából elefántot – dehogy, csak kis lakásból nagyobbat!

A napokban már írtam nektek a légies terekről, ami szorosan összefügg az apró otthonokkal is. Ebben már adtam nektek tippeket arról, hogy őrizhetitek meg a luftos tereket: hogy hanyagoljátok a robusztus bútorokat és a sötét színeket, alapkövetelmény, amely természetesen ugyanúgy vonatkozik a telezsúfolt kis lakásokra is.

Most további tippjeink következnek!

Adjatok egy helyiségnek több funkciót!

Ha van egy kis ebédlőtök vagy étkezősarkotok, egyértelmű, hogy már meg is lesz itt a helye a dolgozósaroknak. Ehhez persze az kell, hogy mindig el legyen pakolva az asztalról. Ne legyenek rajta edényalátétek és kenyereskosarak, ahogyan a ceruzatartóknak és egyéb kütyüknek sincs ilyenkor az asztalon helye, hiszen nem fértek majd el tőlük. Vagy pakoljatok el mindig magatok után, vagy szereljetek fel egy-két lebegőpolcot az asztal fölé, amin tárolhatjátok a használati eszközöket.

Objektum doboz

Objektum doboz

A kinyithatós kanapék is jó szolgálatot tesznek egy ilyen térben, talán mondani sem kell, hogy milyen szuper, amikor vendégeket vártok, és van hova leülniük, majd este, ha lefekvésre kerül a sor, már csak ki kell nyitnotok, és kész is a háló!

Ugyanúgy jó szolgálatot tehet a nálunk még kevésbé ismert vagy használt, szekrénybe csukható ágy, aminél praktikusabb dolog talán kevés van.

Objektum doboz

Objektum doboz

Szerezzetek be okos, mobil bútorokat!

A falra felcsukható asztal nagyon elmés megoldás, hiszen ha éppen nincs rá szükségetek, pikk-pakk összecsukhatjátok, így simán kerülhet akár az előtérbe vagy a közlekedőbe is, amit amúgy másra nem használnátok.

Objektum doboz

Objektum doboz

A rakásolható székek is nagyon praktikusak, ha ritkán vártok vendégeket, de akkor bizony le kell őket valahova ültetni, ez a legjobb praktika számotokra.

A tologatható bútorok, vagyis görgővel ellátott székek, asztalok és egyéb tárolók szintén nagy segítséget nyújthatnak abban, hogy gyorsan átrendezzetek egy helyiséget, ha épp térre lenne szükségetek.

optikai csalások lakberendezés

Legyen nagyobb az otthonotok falbontás nélkül! – Optikai csalás a lakberendezésben

Kicsi az otthonotok? Vagy épp túl nagy? Egyáltalán van olyan, hogy túl nagy? Egyesek számára bizony van! Ha például nagy a belmagasság, akkor sokkal kevésbé érezhetitek magatokat jól a helyiségben, ahogyan az alacsony mennyezet mellett is kevésbé jó a térérzet.

Ha eddig nem tudtátok, miért nem érzitek magatokat jól egy helyiségben, de most már szívesen módosítanátok rajta, segítünk! Következzenek térmódosító tippjeink!

Használjatok ki minden felületet tárolásra!

Most nem arra gondolok, hogy faltól falig legyen bepolcozva egy helyiség, vagy hogy minél több szekrényt szerezzetek be, mert ettől csak összenyomjátok a teret!

Helyette használjátok ki a holttereket.

Ha van lépcsőtök, például tárolhatjátok alatta a bringátokat, de célszerű, ha beépítitek az alatta lévő területet, ahogyan az ágy alatti részeket is érdemes különböző tárolási megoldásokkal ellátni. A galéria vagy emeletes ágy alá kerülhetnek szekrények, íróasztalok vagy akár kanapék is, az alacsonyabb ágyak alá pedig célszerű olyan alacsony dobozokat beszerezni, amiben tárolhatjátok az ágyneműket vagy a szezonális, éppen nem használt ruhadarabokat.

Építkezzetek fölfelé!

  • A hűtő tetején lehet a mikró, ahogyan a mosógép fölé is tehettek kisebb tárolókat vagy akár a szárítógépet – persze csak ha elöl nyitós változattal rendelkeztek.
     
  • A konyhában ne a pulton tároljátok az eszközöket, helyette szerezzetek be mágneses tárolókat, amin tarthatjátok a késeket, és egyéb olyan holmikat, amelyek jó, ha kézközelben vannak.
     
  • Az edényeket – ha van rá helyetek – lógathatjátok a konyhaszekrény alá, de akár a mennyezetről is lelógathatjátok őket egy-egy csillárkampó segítségével.

Szereljétek le a felesleges ajtókat!

Rengeteg helyet nyerhettek, ha az amúgy is felesleges ajtókat leszerelitek, vagy ha lecserélitek őket tolóajtóra, így azokba a holtterekbe, amiket amúgy az ajtó szárnyai foglalnának el kinyitáskor, el tudtok majd helyezni kisebb bútorokat vagy dekorációkat is.

Az ajtó függönyre cserélése pedig azért jó választás, mert egyrészt ez sem foglalja a helyet, azonban ha egy kis intim szférára vágynátok, nyugodtan behúzhatjátok, így nem zavarjátok majd egymást a „lakótársatokkal”.

Objektum doboz

Óvatosan a színekkel!

A sötét, a világos, a hideg és a meleg színek térmódosító hatásairól korábban már írtam nektek. Aprócska terekben a színekkel nagyon résen kell lenni, mert egy rossz színválasztással pillanatok alatt még inkább leszűkíthetitek az amúgy is aprócska teret, ahogyan egy rosszul megválasztott mintával is a falakon vagy a függönyökön.

Kis helyiségekben az apró és részletgazdag mintákat inkább hanyagoljátok!

Helyettük válasszatok egyszínű vagy nagyobb mintásakat, és semleges pasztelles árnyalatokat, ezek sokkal inkább „megnyitják” a teret.

Objektum doboz

Képek helyett tükrök

A rosszul megválasztott képek pont úgy nyomhatnak össze, mint egy nem megfelelő minta a falakon. Egyszerű, letisztult fotókat és grafikákat válasszatok ezekbe a terekbe, sőt, ha tehetitek, inkább essen a választásotok bekeretezett tükrökre. Ezek nemcsak tágítják a teret, de sokkal világosabbá is teszik azt.

De nemcsak tükrökkel érdemes machinálni, hanem különböző tükröződő felületekkel is, legyen az egy nagyobb padlóváza, tál, vagy egyéb fényes kiegészítő.

Objektum doboz

Ügyeljetek a fényekre!

Azzal is nyerhettek – látszólag – a térérzeten, ha világosabbá tesztek egy helyiséget. Ezért célszerű az általános világítás mellé több helyi fényforrást is beszerezni. Ha világosak a falak, ezek még inkább deríteni fogják a fényt, így sokkal szebb és tágasabb érzetű lesz egy-egy helyiség.

asztali lámpa virág növény éjjeliszekrény

Új bútorok nélkül is gyönyörűvé varázsolhatjátok az otthonotokat – csupán a lámpáitokra lesz szükségetek!

A természetes fénynek nagyon fontos szerepe van az otthonunkban, de legalább ennyire fontos a jól kiválasztott mesterséges fény is. Nem csak azért, hogy ne botorkáljunk esténként a sötétben – ezek a fények abban is segítenek, hogy módosítsunk otthonunk térérzetén, perspektíváján, vagy épp melegítsünk vagy hűtsünk rajta, sőt, hogy megadjuk vele a lakás alaphangulatát!

Okosan a textilekkel!

A textilekre a színek és minták ugyanúgy vonatkoznak, ahogyan az imént már említettem, de ezek mellett az anyaguk is nagyon fontos és befolyásoló tényező lehet.

Válasszatok könnyed, áttetsző, fényes, „textúramentes” szövésű darabokat.

A súlyos, vastag bársonyokat felejtsétek el! De ha mindenképp szükségetek van egy jó sötétítőfüggönyre, akkor azok közül szemezgessetek, amik majdnem teljesen megegyeznek a falatok színével.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!