A töltött káposzta olyan klasszikusunk, amit minden régióban másképp készítünk, de még akár minden családban is. Nagyon kiadós és hosszan eltartható egytálétel, érdemes belőle nagy adagot készíteni, mert felmelegítve az igazi. Most a szabolcsi paradicsomos változattal készültünk – összeállítása gyors és egyszerű, amúgy magától elkészül!
A savanyú káposzta nagyon egészséges, érdemes nyersen is csipegetni, salátaként fogyasztani, de alapja a kiadós, gazdag, őszi-téli egytálételünknek, a töltött káposztának is. Bár kerül mellé hús is rendesen, meg némi rizs, igazán tartalmas, régiónként változó fogás. Van, ahol nem is savanyú káposztából készül, máshol paradicsomlével főzik össze, megint máshol még be is rántják ezt a már magában is laktató, gazdag ételt.
A töltelék darált sertéshús, rizs, hagyma és fűszerek keveréke, ha kimarad a gazdag töltelék a levelekből, gombócokat formázhatunk belőle, amiket a káposztatekercsek mellé téve megfőzhetünk. A káposztához jól illik a füstölt íz, tehát érdemes némi füstölt húst vagy füstölt szalonnát is beletenni. Vannak, akik kolbásszal is gazdagítják. Szabolcsban paradicsomosan készül, nyers édeskáposztából nyáron, az őszi-téli hónapokban savanyú káposztával.
„Sátras, vájlingos, éjfélkor töltött káposztás lagzi” – vonzó vidéki lakodalom egy városi lány szemével
A fehér ruhában talán megegyezhetünk, az álompasi is kelleni fog, na meg a szeretteink, rokonság, pap, templom, hacacáré. De mégis milyen stílusú esküvő legyen? Nem akarlak meggyőzni titeket semmiről, de hallgassátok meg egy korotokbeli lány véleményét, ami valószínű, szöges ellentéte a tiéteknek.
Helye van az ünnepi asztalon, de szuper megoldás gyors őszi-téli vacsorának is, ha nagy adagban előkészítjük. Hűtőben, hűvös időben erkélyen jól eláll, érdemes időnként elkészíteni! Az előkészítés pár perc, utána magától elkészül.
A cikk itt még nem ér véget! A folytatáshoz kattintsatok a Cookta oldalára!