Egyéb kategória

Szinte magától elkészül: szabolcsi töltött káposzta 90 perc alatt

A töltött káposzta olyan klasszikusunk, amit minden régióban másképp készítünk, de még akár minden családban is. Nagyon kiadós és hosszan eltartható egytálétel, érdemes belőle nagy adagot készíteni, mert felmelegítve az igazi. Most a szabolcsi paradicsomos változattal készültünk – összeállítása gyors és egyszerű, amúgy magától elkészül!

vous - 2016.11.02.
Szinte magától elkészül: szabolcsi töltött káposzta 90 perc alatt
Gyors konyha

Gyors konyha
Forrás:
Alexandra

A savanyú káposzta nagyon egészséges, érdemes nyersen is csipegetni, salátaként fogyasztani, de alapja a kiadós, gazdag, őszi-téli egytálételünknek, a töltött káposztának is. Bár kerül mellé hús is rendesen, meg némi rizs, igazán tartalmas, régiónként változó fogás. Van, ahol nem is savanyú káposztából készül, máshol paradicsomlével főzik össze, megint máshol még be is rántják ezt a már magában is laktató, gazdag ételt.

A töltelék darált sertéshús, rizs, hagyma és fűszerek keveréke, ha kimarad a gazdag töltelék a levelekből, gombócokat formázhatunk belőle, amiket a káposztatekercsek mellé téve megfőzhetünk. A káposztához jól illik a füstölt íz, tehát érdemes némi füstölt húst vagy füstölt szalonnát is beletenni. Vannak, akik kolbásszal is gazdagítják. Szabolcsban paradicsomosan készül, nyers édeskáposztából nyáron, az őszi-téli hónapokban savanyú káposztával. 

img_5299-4

„Sátras, vájlingos, éjfélkor töltött káposztás lagzi” – vonzó vidéki lakodalom egy városi lány szemével

A fehér ruhában talán megegyezhetünk, az álompasi is kelleni fog, na meg a szeretteink, rokonság, pap, templom, hacacáré. De mégis milyen stílusú esküvő legyen? Nem akarlak meggyőzni titeket semmiről, de hallgassátok meg egy korotokbeli lány véleményét, ami valószínű, szöges ellentéte a tiéteknek.

Emcsi álma a hagyományos parasztlagziról ITT folytatódik!

Helye van az ünnepi asztalon, de szuper megoldás gyors őszi-téli vacsorának is, ha nagy adagban előkészítjük. Hűtőben, hűvös időben erkélyen jól eláll, érdemes időnként elkészíteni! Az előkészítés pár perc, utána magától elkészül. 

A cikk itt még nem ér véget!  A folytatáshoz kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szemétszedés Világnapja
Világ
Szemétszedés Világnapja
vous - 2023.09.18.
Ausztrál kezdeményezésre lett a szeptember harmadik szombatja globálisan a Szemétszedés világnapja, “Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” mottóval. Ehhez csatlakoztak az ország több pontján a szcientológia önkéntes lelkészek, akiknél már hagyomány, hogy ezen a napon az egyházuk épületének környékén és egyéb helyeken szemetet szednek.

Otthon

Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
Otthon
Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
vous - 2023.09.19.
Az otthonunk az egyik legfontosabb pont az életünkben. Ez az a hely, ahol fesztelenül jól érezhetjük magunkat, ahol néhanapján szomorúak vagyunk és ahol komfortra és biztonságra lelhetünk. Sokan a lakberendezés során is a kényelmes megoldásokat keresik, azonban azt senki nem szeretné, ha úgy nézne ki az otthona, mintha egy népszerű bútoráruház katalógusának egyik oldala.