Egyéb kategória

A leggyakoribb lakberendezési bakik, amelyek fullasztóvá nyomják össze a teret

Szoktátok azt érezni, hogy „megfulladtok” egy térben? Hogy nem érzitek jól benne magatokat? Hogy olyan, mintha rátok „telepedne” és összenyomna? Ez mitől lehet, és mit tehettek ellene? Elárulom! Számtalan lakberendezési baki okozhatja: a nem megfelelő színek, illetve ezek együttes használata, a túl sok tárgy, és persze a robusztus bútorok. A jó hír viszont, hogy akár kis helyiségről, akár nagyról – de nem túl „szellősről” – beszélünk, van megoldás erre a problémára!

vous - 2016.10.28.
A leggyakoribb lakberendezési bakik, amelyek fullasztóvá nyomják össze a teret

Mi jut eszetekbe a légies szóról: áttetsző, világos, könnyed, kecses, nőies, finom, karcsú és puha?

Amennyiben ezek közül bármelyik, akkor már kapizsgálhatjátok, hogy milyen is egy légies, könnyed, luftos, vagyis átlátható tér. Ha ezekhez a jelzőkhöz pedig anyagokat és formákat társítotok, máris könnyebb a dolgotok abban, hogy vizuálisan is megelevenedjen előttetek a hőn áhított enteriőr. Abban az esetben, ha megfogadjátok a tanácsaimat, akkor már a gyakorlatba is könnyedén átültethetitek ezeket az egyszerű, de nagyszerű megoldásokat a „fullasztó” helyiségek leszámolása érdekében.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Szabaduljatok meg a felesleges kütyüktől

Amellett, hogy ez egy fontos lépés, és rengeteget számít abban, hogy ne érezzétek a helyiségeket fullasztónak és káosszal telinek, egy csomó mindent nyertek még azzal, ha minden olyat kiiktattok a térből, amit már nem használtok – legfeljebb már csak porfogásra.

Például jóval hamarabb végeztek majd a takarítással, és amellett, hogy rendezettebb lesz a tér, lelkileg is sokkal jobban fogjátok magatokat érezni benne.

Nemrég írtam nektek Marie Kondóról, a rendrakás királynőjéről, és bár vannak a hölgynek furcsa dolgai – amit mi, európaiak nehezen érthetünk meg –, számtalan hasznos tanáccsal is ellát bennünket: hogy mitől, hogyan és mikor érdemes megszabadulnunk, illetve hogy hogyan tartsuk rendezetten a holmijainkat.

a-rendrakas-muveszete-marie-kondo-mojzes-nora

A rendrakás művészete – Egy módszer, amivel örökre száműzhetitek a rendetlenséget

Az emberiség szerintem két csoportra osztható: a rendimádókra és a rendetlenekre. Persze vannak időszakok, amikor az egyik halmazból átkerülünk a másikba. Egy időre. De ez nem hosszú távú, csupán pillanatnyi „elmezavar”, amit valamilyen belső vívódás idéz elő. Vajon az a képesség, hogy rendet tartsunk magunk körül, tanulható?

Marie Kondo – a rendrakás koronázatlan királynője – szerint határozottan!

Növeljétek a térérzetet

Ha szeretnétek, hogy könnyed és átlátható legyen a tér, felejtsétek el a robusztus bútorokat. Helyette válasszátok a kisebb darabokat, a világos színűeket, keskeny, illetve letisztult formákat.

Objektum doboz

Asztalok közül a vékony, kecses lábakon állóakat és keskeny munkalappal rendelkezőket részesítsétek előnyben, ahogyan a kanapékból és fotelekből is a kecsesebb, kevésbé „süppedős” fajtákat, emellett pedig az is nagyon fontos, hogy a lábuk legalább 5, de inkább 8–10 cm magas legyen.

A falra szereljetek lebegő polcokat, ettől is sokkal letisztultabb, könnyedebb lesz az összhatás.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ne halmozzátok a bútorokat a térben!

  • Helyezzétek el őket szellősen, alakítsatok ki belőlük kis szigeteket.
     
  • Az áttetsző bútorok, mint az üveg és a polikarbonát remek választás. A látványuk nem zavar bele a térbe, és amellett, hogy nagyon légiesek, elegáns is lesz tőlük a tér.
     
  • Kiegészítőkből, illetve dekorációkból keveset használjatok, de ezek legyenek dekoratívak, kecsesek. Egy padlóváza valamelyik sarokban elhelyezve, egy magas és filigrán gyertyatartó, és persze letisztult, egyszerű keretes képek vagy tükör a falon bőven megteszi a kellő hatást. Tükrökből válasszatok bátran! Egyrészt mert tágítják a teret, másrészt mert világosabbá is teszik azt.
Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Használjatok megfelelő színeket

A színek szerepe nagyon fontos, erről többször is írtunk már nektek. A világos és hideg színek tágítják a teret, míg a sötétek és melegek csökkentik, mivel ezeket közelebbinek érezzük. Habár az is rengeteget számít, hogy milyen környezetben, illetve háttér előtt jelenik meg egy adott szín.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Fehér háttér előtt például a sötét színek kerülnek előtérbe, míg a világosak inkább háttérbe szorulnak, fekete fal előtt a fehérek szinte kiugranak a háttér elől, míg a sötéteket hátrébb érezzük.

Ezzel is rengeteget lehet játszani egy helyiségben, mivel így ti magatok módosíthattok a térérzeten, amivel elérhetitek, hogy egy tárgy úgy tűnjön, mintha sokkal nagyobb távolság lenne a fal meg közte.

optikai csalások lakberendezés

Legyen nagyobb az otthonotok falbontás nélkül! – optikai csalás a lakberendezésben

Kicsi az otthonotok? Vagy épp túl nagy? Egyáltalán van olyan, hogy túl nagy? Egyesek számára bizony van! Ha például nagy a belmagasság, akkor sokkal kevésbé érezhetitek magatokat jól a helyiségben, ahogyan az alacsony mennyezet mellett is kevésbé jó a térérzet.

Ha eddig nem tudtátok, miért nem érzitek magatokat jól egy helyiségben, de most már szívesen módosítanátok rajta, segítünk!

Használjatok világos illetve monokróm színeket, ha levegős térre vágytok! De persze az sem mindegy, hogy egy adott színt milyen felületen használtok, hiszen teljesen más hatást fog kelteni egy tömör felületen illetve anyagon, mint mondjuk egy áttetsző polikarbonáton.

Összeválogattunk nektek néhány olyan tárgyat, ami jó kiindulási pont lehet számotokra:

1. IKEA, 2. Zara Home, 3. Zara Home, 4. H&M Home, 5. Basic,  6. IKEA, 7. H&M Home, 8. IDdesign, 9. JYSK

1. Mennyezeti lámpa – IKEA, 2. Lerakóasztal – Zara Home, 3. Lerakóasztal – Zara Home, 4. Kosár – H&M Home, 5. Piros szék – Basic, 6. Tükör – IKEA, 7. Váza – H&M Home, 8. Kanapé – IDdesign, 9. Gyertyatartók – JYSK
Forrás:
VOUS
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!