Egyéb kategória

„Minden kutya szót fogad, ha a gazdája gazdaként tud vele bánni” – Korom Gáborral, a Tükör módszer alapítójával beszélgettünk

12 éves korában már kutyaiskolát vezetett, foglalkozott munkakutya-versenyzéssel, mígnem felismerte, hogy nem a kutyák különböző kunsztokra tanítása mozgatja, hanem az, hogy a gazdát megismertesse a kutyájával. Korom Gáborral, a Tükör módszer alapítójával beszélgettünk.

vous - 2016.10.22.
„Minden kutya szót fogad, ha a gazdája gazdaként tud vele bánni” – Korom Gáborral, a Tükör módszer alapítójával beszélgettünk

Nem indult zökkenőmentesen a találkozó, egy kirándulással is felért, mire eljutottunk Ancsával és Kavics kutyánkkal Normafára, ahol Gábor dolgozik. Megérte ennyit utazni, hisz a beszélgetés után még ízelítőt is kaptunk, hogyan néz ki a Treibball nevű foglalkozás. De kezdjük az elején!

Forrás:
Molnár Anikó

Mi is az a Tükör módszer?

A módszer kitalálói szerint a kutya, mint egy tükör, megmutatja, milyen gazdák vagyunk, és miben kell még fejlődnünk.

A többi kutyaiskolával szemben a Tükör módszert alkalmazó helyeken nem a kutyákat képzik, hanem a gazdákat. Meglátásuk szerint a kutyával nincsen semmi baj, minden kutya szót fogad, ha a gazdája gazdaként tud vele bánni.

A módszer egyik alapmondata: a jó gazdát arról lehet megismerni, hogy szereti őt a környezete.

Forrás:
Molnár Anikó

Az első alappillér: a viszonyrendezés

A Tükör módszer három pillérre épül. Első lépésként rendezni kell a kutya és a gazda viszonyát, ezután elkezdődhet a tanítás, majd végül a megfelelő életmód biztosítása. Gábor szerint a gazdának meg kell tanulnia kutyául beszélni.

„Amikor elkezdünk foglalkozni egy kutyával, az alapokat rakjuk le, mint például, hogy a kutya bárhol elengedhető legyen, ne verekedjen más kutyákkal, ne ugráljon fel, ne féljen. Ezek az első számú prioritások. Családi kutyákat nevelünk, fontos, hogy a kutya kompatibilis legyen a társadalommal. A viszony rendezésének lényege, hogy a gazda megtanulja a kutya kommunikációját.”

Forrás:
Molnár Anikó

A második lépcsőfok: a tanítás

A tapasztalatok szerint a 21. század kutyatartója jellemzően nem elégszik meg azzal, hogy a kutya csak szót fogadjon neki, ennél többet vár el négylábú kedvencétől. Ilyenkor jön képbe a második lépcsőfok, a tanítás.

A tanításnál teljesen más a helyzet, mint a viszonyrendezésnél, ahol nincs kompromisszum, a kutyának azt kell csinálnia, amit a gazdája elvár tőle.

A tanításnál nem elvárásból dolgozunk, hanem meghívjuk a kutyát egy interakcióra. Rengeteg dolgot sajátíthat el a kedvencünk, ha sikeresen rendeztük a viszonyunkat. Hihetetlen potenciál van bennük, felfedezésre váró lehetőség, még csak a jéghegy csúcsát ismerjük.”

Forrás:
Molnár Anikó

A harmadik kulcs: a klikker

A tanításnak fontos eszköze az úgynevezett klikker. A klikker egy műanyag kis doboz, benne egy fémlap, melynek megnyomása egy jellegzetes kattanó hangot ad. Ha a klikker megnyomása után azonnal megjutalmazzuk az ebet jutalomfalattal, megtanulja, mit is jelent a hang. Ezzel a kis eszközzel pozitív megerősítést adhatunk az állatnak a gyakorlás során.

Forrás:
Molnár Anikó

„Semmiféle kényszer nincs, tulajdonképpen hozzá sem érünk a kutyához, még pórázt sem használunk” – meséli Gábor.

„Megtanulják a gazdák a klikker technika miértjét és hogyanját, onnantól kezdve a határ a csillagos ég. A klikker segítségével olyan rendkívüli produkciókra is megtaníthatjuk a kutyát, mint a YouTube-on óriási sikert arató videóban látható karácsonyfa-díszítés. A kisfilm amellett, hogy rendkívül szórakoztató, bemutatja, milyen eredményt lehet elérni mindössze 3-4 óra alatt a betanítástól a teljes felvételig.”

Objektum doboz

A felesleges energia levezetése

Gábor szerint fontos, hogy a városi kutyának legyen olyan programja, ahol le tudja vezetni az energiáit. Minimum kirándulás, maximum egy életmódsport.

„Amikor városban élünk a kutyával, nem mindig van lehetőségünk arra, hogy megfelelően levezessük az energiáit. Úgy gondoljuk, meg lehet oldani, ha célzottan olyan programokat keresünk, ahol nagy ösztönhőmérsékleten, de a gazda irányításával dolgoznak a kutyák. Erre vannak különböző programok. Ilyen a Mantrailing, ez a nyomkövetésnek egy alternatív módszere, vagy ott van a Treibball, ahol nagy színes labdákat terelnek a kutyák. De az akadálypályás Agility vagy a Frizbi is ide tartozik.”

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Keverék vagy fajtiszta?

Kíváncsi voltam, Gábornak mi a véleménye a kutyások körében sokat vitatott keverék vs. fajtiszta kérdésről.

A családi kutyatartás szempontjából lényegtelen, hogy keverék vagy fajtatiszta négylábú él-e velünk. Ha megtörténik a választás, és a kutya bekerül a családba, onnantól nem az a kérdés, hogy jó lesz-e családi kutyának, hanem az, hogyan tudunk majd együtt élni.

A Tükör módszer ebben szeretne segíteni, hogy azzal a kutyámmal, amely ott van mellettem, hogyan tudok egészségesen együtt élni. Nagyon szeretem a fajtatiszta kutyákat, de be kell látni, hogy a keverék kutyák sokszor egészségesebbek, mint a tenyésztett társaik.”

Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát!

„Egy kutya ne azért legyen számodra kedves, mert hatalmas összegért vásároltad!” – örökbefogadás másként

Eddig közel 20 kutya talált gazdára a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát Facebook-oldalnak köszönhetően. Ez ugyan nem rekordmennyiség – mégis kiemelkedő, amit csinálnak. Az oldal ugyanis alapjaiban tér el a bevett „gazdikereső szokásoktól”: a szomorú, hatásvadász (gyakran altatással fenyegető) posztok helyett inkább kedvet csinálnak a felelősségvállaláshoz és a segítéshez. Posztjaikat így nem „kerülik” az emberek, hanem követik, méghozzá nem kevesen! Az oldal alapítójával, Ferenczi Szonival beszélgettem.

Korábbi cikkünket itt olvashatjátok.

Sorsszerű találkozások

És hogy van-e reménytelen eset? Gábor szerint minden kutyával lehet foglalkozni, de nem biztos, hogy a szükséges energiával rendelkezik a gazda.

„Alapvetően nem kutyáról, hanem gazdáról beszélünk. Minden kutyának megvan a gazdája. Hogy összetalálkozott-e a valódi gazdájával vagy csak a személyzet tartja őt otthon, ez egy másik kérdés. Vannak viszont nehezebb esetek. Például nekem kaukázusi juhászkutyám van, senkinek nem ajánlanám családi kutyának. Ő nálunk mégis úgy él, de ehhez rengeteg figyelem és céltudatosság kell, amely sok embernek meghaladja a lehetőségeit. A legtöbben manapság vagy véletlenszerűen választanak kutyát, vagy kevés információ birtokában viszik haza az ebet. Pedig vannak olyan kutyák, amelyeket csak úgy tudunk egészségesen tartani, ha félállásban dolgozunk, a nap többi részét meg az állattal töltjük.

Én hiszek abban, hogy a kutyák sorsszerűen találnak meg minket, ami látszólag ellentmond a tudatos és felkészült választásnak, de úgy gondolom, nem véletlen, hogy a kutyánk épp hozzánk került. A sorsszerűségben viszont az is benne van, hogy belebukhatunk.

Forrás:
Molnár Anikó

A gazda mindenek felett

Beszélgetésünk vége felé érkezett a kutyasuliba pár négylábú a gazdijával, akiket Kavics morgással „üdvözölt”. Ha már itt voltunk, megkérdeztem Gábortól, ezt mégis miért csinálja.

„Bizonytalanság és dominancia. A bizonytalanság azt jelenti, hogy van benne egyfajta tartás a másik kutyától, és ezt egy megelőző agresszióval próbálja megoldani. A terápián az a cél, hogy megmutassuk a kutyának, nem kell félnie a többiektől. A dominancia miatt pedig úgy érzi, egy konfliktushelyzetben neki kell döntenie. Mi arra tanítjuk őket, hogy a döntést nem neki kell hozni, hanem van mögötte egy sokkal nagyobb erő, akit úgy hívnak, hogy gazda. A gazdát tesszük alkalmassá arra, hogy az ilyen helyzetekben megmutassa a kutyusnak: ez nem a te dolgod, ezt én fogom intézni!”

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.