Egyéb kategória

„Minden kutya szót fogad, ha a gazdája gazdaként tud vele bánni” – Korom Gáborral, a Tükör módszer alapítójával beszélgettünk

12 éves korában már kutyaiskolát vezetett, foglalkozott munkakutya-versenyzéssel, mígnem felismerte, hogy nem a kutyák különböző kunsztokra tanítása mozgatja, hanem az, hogy a gazdát megismertesse a kutyájával. Korom Gáborral, a Tükör módszer alapítójával beszélgettünk.

vous - 2016.10.22.
„Minden kutya szót fogad, ha a gazdája gazdaként tud vele bánni” – Korom Gáborral, a Tükör módszer alapítójával beszélgettünk

Nem indult zökkenőmentesen a találkozó, egy kirándulással is felért, mire eljutottunk Ancsával és Kavics kutyánkkal Normafára, ahol Gábor dolgozik. Megérte ennyit utazni, hisz a beszélgetés után még ízelítőt is kaptunk, hogyan néz ki a Treibball nevű foglalkozás. De kezdjük az elején!

Forrás:
Molnár Anikó

Mi is az a Tükör módszer?

A módszer kitalálói szerint a kutya, mint egy tükör, megmutatja, milyen gazdák vagyunk, és miben kell még fejlődnünk.

A többi kutyaiskolával szemben a Tükör módszert alkalmazó helyeken nem a kutyákat képzik, hanem a gazdákat. Meglátásuk szerint a kutyával nincsen semmi baj, minden kutya szót fogad, ha a gazdája gazdaként tud vele bánni.

A módszer egyik alapmondata: a jó gazdát arról lehet megismerni, hogy szereti őt a környezete.

Forrás:
Molnár Anikó

Az első alappillér: a viszonyrendezés

A Tükör módszer három pillérre épül. Első lépésként rendezni kell a kutya és a gazda viszonyát, ezután elkezdődhet a tanítás, majd végül a megfelelő életmód biztosítása. Gábor szerint a gazdának meg kell tanulnia kutyául beszélni.

„Amikor elkezdünk foglalkozni egy kutyával, az alapokat rakjuk le, mint például, hogy a kutya bárhol elengedhető legyen, ne verekedjen más kutyákkal, ne ugráljon fel, ne féljen. Ezek az első számú prioritások. Családi kutyákat nevelünk, fontos, hogy a kutya kompatibilis legyen a társadalommal. A viszony rendezésének lényege, hogy a gazda megtanulja a kutya kommunikációját.”

Forrás:
Molnár Anikó

A második lépcsőfok: a tanítás

A tapasztalatok szerint a 21. század kutyatartója jellemzően nem elégszik meg azzal, hogy a kutya csak szót fogadjon neki, ennél többet vár el négylábú kedvencétől. Ilyenkor jön képbe a második lépcsőfok, a tanítás.

A tanításnál teljesen más a helyzet, mint a viszonyrendezésnél, ahol nincs kompromisszum, a kutyának azt kell csinálnia, amit a gazdája elvár tőle.

A tanításnál nem elvárásból dolgozunk, hanem meghívjuk a kutyát egy interakcióra. Rengeteg dolgot sajátíthat el a kedvencünk, ha sikeresen rendeztük a viszonyunkat. Hihetetlen potenciál van bennük, felfedezésre váró lehetőség, még csak a jéghegy csúcsát ismerjük.”

Forrás:
Molnár Anikó

A harmadik kulcs: a klikker

A tanításnak fontos eszköze az úgynevezett klikker. A klikker egy műanyag kis doboz, benne egy fémlap, melynek megnyomása egy jellegzetes kattanó hangot ad. Ha a klikker megnyomása után azonnal megjutalmazzuk az ebet jutalomfalattal, megtanulja, mit is jelent a hang. Ezzel a kis eszközzel pozitív megerősítést adhatunk az állatnak a gyakorlás során.

Forrás:
Molnár Anikó

„Semmiféle kényszer nincs, tulajdonképpen hozzá sem érünk a kutyához, még pórázt sem használunk” – meséli Gábor.

„Megtanulják a gazdák a klikker technika miértjét és hogyanját, onnantól kezdve a határ a csillagos ég. A klikker segítségével olyan rendkívüli produkciókra is megtaníthatjuk a kutyát, mint a YouTube-on óriási sikert arató videóban látható karácsonyfa-díszítés. A kisfilm amellett, hogy rendkívül szórakoztató, bemutatja, milyen eredményt lehet elérni mindössze 3-4 óra alatt a betanítástól a teljes felvételig.”

Objektum doboz

A felesleges energia levezetése

Gábor szerint fontos, hogy a városi kutyának legyen olyan programja, ahol le tudja vezetni az energiáit. Minimum kirándulás, maximum egy életmódsport.

„Amikor városban élünk a kutyával, nem mindig van lehetőségünk arra, hogy megfelelően levezessük az energiáit. Úgy gondoljuk, meg lehet oldani, ha célzottan olyan programokat keresünk, ahol nagy ösztönhőmérsékleten, de a gazda irányításával dolgoznak a kutyák. Erre vannak különböző programok. Ilyen a Mantrailing, ez a nyomkövetésnek egy alternatív módszere, vagy ott van a Treibball, ahol nagy színes labdákat terelnek a kutyák. De az akadálypályás Agility vagy a Frizbi is ide tartozik.”

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Keverék vagy fajtiszta?

Kíváncsi voltam, Gábornak mi a véleménye a kutyások körében sokat vitatott keverék vs. fajtiszta kérdésről.

A családi kutyatartás szempontjából lényegtelen, hogy keverék vagy fajtatiszta négylábú él-e velünk. Ha megtörténik a választás, és a kutya bekerül a családba, onnantól nem az a kérdés, hogy jó lesz-e családi kutyának, hanem az, hogyan tudunk majd együtt élni.

A Tükör módszer ebben szeretne segíteni, hogy azzal a kutyámmal, amely ott van mellettem, hogyan tudok egészségesen együtt élni. Nagyon szeretem a fajtatiszta kutyákat, de be kell látni, hogy a keverék kutyák sokszor egészségesebbek, mint a tenyésztett társaik.”

Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát!

„Egy kutya ne azért legyen számodra kedves, mert hatalmas összegért vásároltad!” – örökbefogadás másként

Eddig közel 20 kutya talált gazdára a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát Facebook-oldalnak köszönhetően. Ez ugyan nem rekordmennyiség – mégis kiemelkedő, amit csinálnak. Az oldal ugyanis alapjaiban tér el a bevett „gazdikereső szokásoktól”: a szomorú, hatásvadász (gyakran altatással fenyegető) posztok helyett inkább kedvet csinálnak a felelősségvállaláshoz és a segítéshez. Posztjaikat így nem „kerülik” az emberek, hanem követik, méghozzá nem kevesen! Az oldal alapítójával, Ferenczi Szonival beszélgettem.

Korábbi cikkünket itt olvashatjátok.

Sorsszerű találkozások

És hogy van-e reménytelen eset? Gábor szerint minden kutyával lehet foglalkozni, de nem biztos, hogy a szükséges energiával rendelkezik a gazda.

„Alapvetően nem kutyáról, hanem gazdáról beszélünk. Minden kutyának megvan a gazdája. Hogy összetalálkozott-e a valódi gazdájával vagy csak a személyzet tartja őt otthon, ez egy másik kérdés. Vannak viszont nehezebb esetek. Például nekem kaukázusi juhászkutyám van, senkinek nem ajánlanám családi kutyának. Ő nálunk mégis úgy él, de ehhez rengeteg figyelem és céltudatosság kell, amely sok embernek meghaladja a lehetőségeit. A legtöbben manapság vagy véletlenszerűen választanak kutyát, vagy kevés információ birtokában viszik haza az ebet. Pedig vannak olyan kutyák, amelyeket csak úgy tudunk egészségesen tartani, ha félállásban dolgozunk, a nap többi részét meg az állattal töltjük.

Én hiszek abban, hogy a kutyák sorsszerűen találnak meg minket, ami látszólag ellentmond a tudatos és felkészült választásnak, de úgy gondolom, nem véletlen, hogy a kutyánk épp hozzánk került. A sorsszerűségben viszont az is benne van, hogy belebukhatunk.

Forrás:
Molnár Anikó

A gazda mindenek felett

Beszélgetésünk vége felé érkezett a kutyasuliba pár négylábú a gazdijával, akiket Kavics morgással „üdvözölt”. Ha már itt voltunk, megkérdeztem Gábortól, ezt mégis miért csinálja.

„Bizonytalanság és dominancia. A bizonytalanság azt jelenti, hogy van benne egyfajta tartás a másik kutyától, és ezt egy megelőző agresszióval próbálja megoldani. A terápián az a cél, hogy megmutassuk a kutyának, nem kell félnie a többiektől. A dominancia miatt pedig úgy érzi, egy konfliktushelyzetben neki kell döntenie. Mi arra tanítjuk őket, hogy a döntést nem neki kell hozni, hanem van mögötte egy sokkal nagyobb erő, akit úgy hívnak, hogy gazda. A gazdát tesszük alkalmassá arra, hogy az ilyen helyzetekben megmutassa a kutyusnak: ez nem a te dolgod, ezt én fogom intézni!”

Ajánlott cikkek