Egyéb kategória

Nem csak a horrorfilmben létezik – ilyen egy elhagyatott gyermekkórház

Üres, omladozó folyosók, betört ablakok és szétszakított kábelek. Általában ez jellemzi az elhagyatott helyeket, főleg akkor, ha egykor fontos épület volt az emberek körében. Magyarország rengeteg ilyen intézményt rejt, ami félelmetes és izgalmas is egyben. Gondoljunk csak a Lipótmezőre, talán a legrémisztőbb épület, ami évek óta üresen áll, de ha egy kicsit messzebb merészkedünk, egy elhagyatott gyermekkórházra is rábukkanhatunk.

vous - 2016.10.21.
Nem csak a horrorfilmben létezik – ilyen egy elhagyatott gyermekkórház

Utoljára talán horrorfilmekben láttam (azt is csak fél szemmel) olyan épületeket, amelyek kihasználatlanul állnak ablakok nélkül és lelakatolt ajtókkal. Persze ahogy arra gondoltam, milyen izgalmas lenne megnézni belülről, egyből ördögi kacagást és gonosz szellemeket társítottam hozzá. Budapesten is rengeteg bunker, gyár és laktanya van, ami egykor működött, ma pedig az emberek már csak különböző izgalmakat keresve járnak oda.

De nemcsak fővárosunkban találhatunk ilyen épületeket, hanem elszórva egész Magyarországon. A Balatontól nem messze két olyan helyet is lehet találni, ahol régi, roskadozó intézmények állnak. Mindkettőtől kiráz a hideg, ha rájuk gondolok, de közben izgalmas és múltidéző hatással vannak rám.

lipót jó

Az elhagyatott Lipótmező: erre számíthattok, ha bementek

Már több mint 30 ezer ember jelzett vissza arra az eseményre, aminek keretein belül a szervező azt ígéri, bolyongani lehet az elhagyott tébolydában, a Lipótmezőn. Még az is kérdéses, hogy egyáltalán tényleg be lehet-e majd menni, az pedig egészen biztos, hogy ennyi ember nem tud egyszerre részt venni ezen. Éppen ezért most hoztam nektek egy kis virtuális sétát, hogy ha nem juttok be, akkor is legyen elképzelésetek arról, mi volt/van a Lipótmezőn.

A cikk folytatásáért kattintsatok ide

Talán még borzongatóbbá teszi az elhagyatott épületet az a tény, hogy egy temető mellett helyezkedik el. Ha pedig elárulom nektek, hogy ez egy gyermekkórház, az végképp rádob egy lapáttal.

Kívülről barátságosnak tűnt az 1904-től működő gyermekmenhely, ami a későbbiekben lett gyermekkórház, és 1995-ben végleg bezárt. 

Épült: az örök emberszeretet nevében…

Nagyon sokszor járnak az elhagyatott kórházba fiatalok, erről tanúskodnak a graffitik és az eldobált szemét, sörösüvegek és egyéb. Bár a főajtók le vannak láncolva, a törött ablakokon és a hátsó pincelejárón tudnak bemenni, ami valljuk be, elég rémisztő. De van olyan is, aki messziről elkerüli a kísérteties helyet, mert gyermekkacajokat hallott az épületből.

Egy évvel ezelőtt szó volt róla, hogy talán újra menyitja kapuit 2018-ban, de további információ egyelőre nincs erről a tervről.

Ajánlott cikkek