Egyéb kategória

„Időt spórolni nem a gyerekemen fogok” – Péterfy Borival beszélgettünk

Ma van a szülinapja, de mindegy is, hány éves – mert úgysem hisszük el, hogy annyi. Péterfy Boriban annyi energia van, amennyit egy harmincfős gimis osztály is megirigyelhetne. De vajon mire elég ez az elképesztő mennyiségű életerő? Többek közt erről is beszélgettünk az ország legvagányabb énekes- és színésznőjével.

vous - 2016.10.14.
„Időt spórolni nem a gyerekemen fogok” – Péterfy Borival beszélgettünk
A titokzatos dzsungel

A titokzatos dzsungel
Forrás:
Alexandra

Egy korábbi interjúban nyilatkoztad, hogy anyukád nagyon önfeláldozó volt, ha a gyerekeiről, azaz rólatok volt szó. Te most anyaként hogy állsz ezzel?

Egy dolgozó nő nyilván szorong a gyerekvállalás előtt amiatt, hogy majd hogy fogja tudni úgy végezni a munkáját, hogy közben a gyereke is mindent megkapjon, amire szüksége van, de nem gondolom, hogy bárkinek önfeláldozónak kellene lennie egy bizonyos szint felett, hiszen az nem feltétlenül jó.  

Nekem fontos volt, hogy a gyereknevelést is ugyanolyan elánnal tudjam csinálni, mint minden mást. Nem akartam, hogy az én gyerekemet más nevelje – vagy hogy cibálnom kelljen olyan helyekre is, ahová finoman szólva sem kéne… 

Az én életformám pont ellene megy a világ rendjének – de kifejezetten élvezem, hogy fordítva élünk, mint az átlagemberek.

Nyilván sok lemondással és logisztikázással jár a gyereknevelés, de azt gondolom, hogy sikerült megtalálnom az egyensúlyt mindenben, és eddig nagyon jól megoldottam a feladataimat. Egyébként amikor Doma még nagyon pici volt, meglepően könnyen mondtam le dolgokról az érdekében. Borzasztóan élveztem, hogy egy évig szinte csak rá koncentráltam, és még százszor több energiám lett az addigi rengeteghez képest is.

Objektum doboz

Nem egy hétköznapi szakma a tiéd. Hogy tudod összeegyeztetni a gyerekneveléssel?

Kevés alvás, nagyon-nagyon okos időbeosztás, rengeteg energia termelése és felszabadítása. Ezek kellenek hozzá.

Nekem ez szerencsére megy, illetve ott van mellettem a gyerekem apukája, aki nagyon sokat segít. Nyilván egyedül azért elég nehéz lenne…

Ahogy a Vámpír című számomban is van: nappal aludtam és éjjel éltem. Ez most is igaz lehetne, csak anyaként most már nappal sem alszom, hanem azt csinálom, amit egy anyának nappal csinálnia kell. Mondjuk azt nem mondom, hogy nem vagyok borzasztó fáradt…

Egy nap nekem is 24 órából áll, minden nem férhet bele – de időt spórolni nem a gyerekemen fogok. A színház lett az, ami egy picit háttérbe szorult az életemben minden más miatt.

Azt az energikusságot, ami belőled árad, ő is örökölte? 

Úgy néz ki, igen. Mondjuk sejtettem, hogy nem lesz egy otthonülős típus… 

Azt látom rajta, hogy elképesztően mozgékony és energikus, fantasztikus a fizikuma. Jól le kell fárasztani, ha időben ágyba akarom dugni. Ő is bagolytípus, mint én. Nagy koncertre járó egyébként: ebben a közegben szocializálódik, igazi rock and roll gyerek, aki egészen kis korától kezdve ott van egy csomó fellépésünkön. 

A színházi előadásaimat még nem nézheti meg, mert nem játszom olyanban, ami neki való lenne. Illetve ahogy mondtam, ez a terület most picit háttérbe is szorult. Addigra, mire újra kellő időm jut majd a színházra, nagyfiú lesz, és akkor majd jöhet oda is.

Objektum doboz

Úgy sejtem, hogy egy nagyon liberális, szabad szellemű közegben nevelkedik a gyerek. Nem tartasz attól, hogy mi lesz majd vele, ha bekerül az iskolába, ami egy sok szempontból merev és kötött rendszer?

Szörnyű és borzasztó dolgokat szoktam gondolni az iskoláról, ez tény – de ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy én is kibírtam az iskolát, és a tesóm is kibírta, pedig embertelen lázadók voltunk. 

Nyilván igyekszünk majd olyan helyet választani Domának, ami egy fokkal elfogadhatóbb lesz a mi gondolkodásunknak. Megpróbálunk olyan iskolát keresni, ahol nem az a lényeg, hogy mindenáron uniformizálják a gyerekeket és kinyírják őket, hanem ahol megpróbálnak arra figyelni, hogy mi van az agyukban és a lelkükben.

Szerinted hogy viseled majd, ha a gyereked tini lesz, és elkezd lázadni a világ ellen?

Én nagyon remélem, hogy lázadó lesz! Én is túléltem a kamaszkort, pedig nálam borzalmasabb tinit nem tudsz elképzelni.

Szerintem egy kamasznak az a dolga, hogy lázadjon, hogy megőrüljön, hogy mindent kipróbáljon, és veszélyesen éljen.

Nyilván, majd ha akkor kérdezed meg tőlem, hogy hogy viselem a gyerekem tinikorát, akkor épp a falat fogom kaparni amiatt, hogy nem tudom, hol jár és mit csinál – de most emiatt még nem aggódom.

Objektum doboz

Sok ismert zenész vállal feladatokat tévés tehetségkutatókban. Te vállalnál ilyet jellegű munkát? 

Tudatosan nem vállalok semmilyen ilyen jellegű felkérést. Az biztos, hogy az embernek el kell jutnia valahogy a közönségéhez, de engem soha nem érdekelt az a fajta „siker”, amit azáltal szerezhet meg egy zenész, hogy különféle médiaszerepléseket vállal. Én olyan vagyok, mint egy ufó: nem ismerem azokat az arcokat, akiket a tévéből kéne ismerni. 

Én eleve egy olyan színházi társulatban szocializálódtam, ami mindenen kívül állt, mindig az alkotás és a szuverenitás érdekelt, ezért nekem eleve mást jelent a siker, mint a legtöbb embernek.

Nekem fontos, hogy a saját tehetségem által érjem el azt, amit itthon el lehet érni. A döntéseimben kizárólag művészi szempontok vezérelnek.

Ünnepeljetek együtt Borival! Október 15-én, szombaton a Péterfy Bori & Love Band az A38-on ad koncertet. A nemrég megjelent Szédülés című lemez végigjátszó bulijáról itt találtok bővebb infót!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.