Egyéb kategória

10 éves anya, kényszerszülés és halálra ítélt nő: az abortusztilalom 3 áldozata

Ahogyan arról mi is írtunk, Lengyelországban már hónapokkal ezelőtt napirendre került a teljes abortusztilalom. Ez azt jelenti, hogy terhességmegszakításra nemi erőszak és vérfertőzés esetén sem kerülhet sor, és akkor is súlyos büntetés jár érte, ha a magzat életképtelen, és az anya élete közvetlen veszélyben forog.

vous - 2016.10.05.
10 éves anya, kényszerszülés és halálra ítélt nő: az abortusztilalom 3 áldozata

Az elmúlt napokban nők ezrei vonultak utcára Lengyelországban a középkort idéző, vallási fanatizmusra épülő abortusztilalom ellen… Íme, három történet, amely rámutat a törvényjavaslat mögötti őrületre és gonoszságra.   

A 10 éves kislányt nevelőapja erőszakolta meg: nem engedték az abortuszt

A tragédia helye: Paraguay

Az egész világot megrázta tavaly annak a 10 éves paraguayi kislánynak az esete, akit a nevelőapja erőszakolt meg, s így esett teherbe is. Paraguayban az abortusz tilos, kivéve, ha az anya élete súlyos veszélyben van. 

Az Amnesty International munkatársai a kislány mellé álltak, s bebizonyosodott az is, hogy igenis veszélyeztetné életét a korai terhesség és szülés, ennek ellenére nem kapott amnesztiát a kormánytól: az abortuszt nem végezték el, császármetszéssel kellett világra hoznia a magzatot, akit egész életében az őt bántalmazó férfire emlékezteti majd, s aki miatt stigmatizálta közvetlen környezete is (sok helyen még mindig az áldozatot hibáztatják nemi erőszak esetén, elég csak a „szeretett kefélni” kiszólásra gondolni a Kiss László-ügy kapcsán). 

Az egészségügyi kockázatokon túl megjelennek a mentálhigiénés tényezők is: kicsi az esélye annak, hogy ez a kislány – szakember segítsége nélkül – valaha is egészséges, kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló párkapcsolatot képes kialakítani, és tanulmányait sem fogja tudni feltétlenül elvégezni, ami még inkább kiszolgáltatottá teszi majd minden téren. 

Cranberries Dolores O'Riordan

Aki a zenében talált segítségre

Dolores O’Riordan, a Zombie című slágeréről ismert ír Cranberries zenekar énekesnője maga is gyerekkori nemi erőszak áldozata. Nyolc és tizenkét éves kora között volt egy rokon – a leírásából egy nagybácsira tippelhetünk, – aki rendszeresen zaklatta, és többször meg is erőszakolta. Dolores senkinek sem mert mert beszélni a történtekről, magát hibáztatta, emiatt aztán hosszú éveken keresztül küzdött súlyos anorexiával, és két sikertelen öngyilkossági kísérlete is volt. Az énekesnő ma sincs teljesen jól: bipoláris zavarral küzd, a depressziós szakaszokban szorongásos tünetei is vannak. A Cranberries Fee Fi Fo című dala a gyerekként átélt nemi erőszakról szó.

A magzat életképtelen, az anya életveszélyben volt: hagyták volna meghalni

A tragikus eset helye: Chile 

Ha azt hisszük, a paraguayi abortusztörvények szigorúak, nem tudunk semmit Chiléről: itt a lengyel nők számára tervezett földi pokol már évtizedek óta a hétköznapok része. Abortuszra nemhogy nemi erőszakból származó terhesség esetén nem kerülhet sor, de akkor sem, ha a magzat egészen biztosan életképtelen és/vagy az anya élete veszélyben van. 

A vallási fanatizmusnak kis híján egy fiatal újságíró lett az áldozata. Paola nagyon szeretett volna kisbabát párjával, könnyedén teherbe is esett, nagyon boldog volt. Hamar kiderült azonban, hogy nagy a baj: egy ritka kromoszóma-rendellenesség, a triploidia egy igen veszélyes formája állt fenn nála, ami jelen helyzetben – az orvosi diagnózis szerint – közvetlen életveszélyt jelentett.

Forrás:
iStock

Paola tudta, hogy a vágyott anyaság helyett minden nappal közelebb kerül a halálhoz, ennek ellenére ő sem kapott amnesztiát: az orvosa közölte vele, hogy ha életben akar maradni, utazzon külföldre, ahol a beavatkozást elvégzik. Ez igen nagy megterhelést jelentett a nő és családja számára, de végül a műtét sikeres volt, és Paola a méhét is megtarthatta. Ma már boldog anyuka, következő várandóssága teljesen komplikációmentes volt, és egészséges kisbabája született. 

Hajléktalan menekült nőt kényszerítettek szülésre… 

A tragédia helye: Írország

Nemcsak Dél-Amerikában és Lengyelországban szedi áldozatait a vallási fanatizmus és a világi törvénykezést felülíró katolikus dogmarendszere: Írországban két évvel ezelőtt egy nehéz körülmények között élő, otthontalan, súlyosan traumatizált fiatal nőtől tagadták meg a terhességmegszakítás jogát. 

A nő, akinek nevét sehol nem írják le, menekültstátuszából fakadóan több mentális betegséggel is küzdött, számos öngyilkossági kísérlete volt. Nem akart ilyen körülmények közé gyereket hozni a világra, ezért abortuszt szeretett volna. Az új, szigorú írországi abortusztörvényekre hivatkozva ezt megtagadták tőle, ezért a nő éhségsztrájkba kezdett. 

Ügye egy orvosi bizottság elé került: a két pszichiáter megállapította, hogy a nő öngyilkossági gondolatokat dédelget, bármikor megölheti magát, a nőgyógyász pedig úgy vélte, hogy a magzat – a terhesség 25. hetében – életképes. Ekkor kórházba szállították a nőt, és akarata ellenére császármetszést hajtottak végre rajta, míg a súlyosan koraszülött baba azonnal állami gondozásba került. 

…és persze a nő egyéb esetekben sem inkubátor, hanem önálló akarattal rendelkező lény

A fenti drámai esetek szépen illusztrálják, hogy a katolikus fundamentalizmus semmivel sem teremt emberibb és egészségesebb kereteket, mint a rettegett iszlám verzió: ezekben az esetekben a nőket egytől egyig tárgyként – inkubátorként – kezelték, s nem voltak tekintettel sem mentális, sem fizikai jóllétükre, de még életükre sem. Évente sajnos több százezer hasonló esetre kerül sor, amelyekről nem is hallunk, és most ez a sors várhat lengyel embertársainkra is. 

Attól még, hogy egy országban az abortuszt tiltjuk, a nem kívánt terhességekből nem lesznek terezett, vágyott várandósságok: a statisztikák megmutatják, hogy az élveszülések száma ilyen esetekben nem növekszik, hanem több és több nő fordul veszélyes és illegális eszközökhöz, hogy ne kelljen a magzatot megszülnie. Nem véletlen, hogy a lengyelországi mozgalom jelképében is ott a ruhafogas és a kötőtű: ezek ugyanis azok az eszközök, amelyeket az alapvető emberi joguktól megfosztott nők kétségbeesésükben használni kényszerülnek… 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!