Egyéb kategória

Már gyerekek is kérhetnek eutanáziát: egy tinilány élt is a lehetőséggel

Az elmúlt hetek egyik legmegrázóbb híre talán az volt, hogy egy 17 éves belga fiatal úgy döntött, hogy a kegyes halált választja. Ezzel ő az első fiatalkorú, akinek lehetősége nyílt arra, hogy az orvosilag asszisztált halál mellett döntsön a súlyos, végzetes betegséggel járó szenvedések helyett.  

vous - 2016.10.03.
Már gyerekek is kérhetnek eutanáziát: egy tinilány élt is a lehetőséggel

2014 óta legális Belgiumban a gyerekek kegyes halála: ez volt az első eset

A 17 éves kamasz külön kérte, hogy adatai ne legyenek nyilvánosak, így eddig a pillanatig nem tudjuk, hogy kiről van szó, és milyen betegséggel küzdött. Csak annyi információ érhető el róla, hogy fájdalmai elviselhetetlenek voltak, és számos pszichológiai vizsgálaton esett át, mielőtt utolsó kívánsága – a kegyes halál – elérhetővé vált számára.

„Az első fiatalkorú, eutanázián áteső személyt az orvosok ún. 'pallatív szedáció' segítségével mesterséges kómába ejtették, majd ezt követően kapta meg az injekciót” – mondja a belga eutanázia-bizottság vezetője, Wim Distelmans. A szakember úgy véli, hogy bár a kegyes halált kérvényező fiatal- és kiskorúak száma szerencsére rendkívül alacsony, semmi esetre sem szabad megtagadni tőlük a jogot az élet méltó, szenvedésmentes befejezéséhez. 

Egyre növekszik az eutanáziát kérők száma: több gyerek is érintett lehet idővel

A hír az egész világot sokkolta, hiszen noha az eutanázia Európa legtöbb országában elérhető opció, csak Belgium és Hollandia engedélyezi a 18 éven aluliak kegyes halálát. Hollandiában a a gyereknek 12 éven felülinek kell lennie, és mentális képességei teljében kell, hogy álljon, Belgiumban azonban bármilyen korú gyerek kérheti, hogy orvosi úton vessenek véget az életének.

Az ezzel kapcsolatos rendelkezés 2014-ben lépett életbe, és azóta ez volt az első eset, hogy egy fiatalkorú személy nyújtotta be a kérelmet. 

Közben az eutanázia támogatottsága világszerte növekszik. Belgiumban, Hollandiában, Kolumbiában és Luxemburgban a halálos injekciót orvos adja be, míg Svájcban, Németországban, Japánban és Kanadában a betegek számára engedélyezett, hogy ezt a lépést maguk tegyék meg. A minden szempontból leginkább liberális belgáknál az eutanáziát kérők száma 2003 és 2013 között drasztikusan megemelkedett: míg korábban kb. ezer esetet dokumentáltak, tíz év alatt ez a szám 8752-re nőtt. 

A 14 éves lány, aki a miniszterelnöktől kérte, hogy meghalhasson

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a gyerekek eutanáziajogáért már korábban is indultak komoly harcok. A legismertebb eset talán a chilei Valentina Maureira története, aki éveken át küzdött a cisztás fibrózis egy igen súlyos formájával, a végén már szinte állandóan fuldoklott, és kizárólag ágyban tudott feküdni, rettenetes fájdalmak között. A 14 éves lány 2015 elején kérte, hogy személyesen találkozhasson a chilei miniszterelnökkel, Michelle Bachelettel, és tőle kérhessen „kegyelmet”, vagyis esélyt a kegyes halálra.

A szigorúan katolikus Chilében az eutanázia semmilyen formája nem engedélyezett: a dél-amerikai ország egyébként egyike azoknak az országoknak is, ahol az abortusz akkor is tilos, ha a magzat és az anya élete is veszélyben van. Ebből talán láthatjuk, hogy Valentina súlyos feladatot vállalt azzal, hogy saját történetén keresztül hívta fel a figyelmet az eutanázia – azon belül is a gyermek számára nyújtott eutanázia – fontosságára a végstádiumban lévő betegek esetében. Bachelet végül valóban meglátogatta betegágyánál, de kérését nem teljesítette: Valentina Maureira fél évvel később, borzalmas kínok között, segítség nélkül halt meg. 

Forrás:
iStock

Az eutanázia ellenzői: vallásos és tudományos szempontból

A vallásos nézőpont általában az eutanázia semmilyen formáját nem engedi: Theo Boer etika-professzor és teológus a Newsweeknek nemrég arról beszélt, hogy hiába fontos a szabad akarat, „manapság túl könnyű a halált választani”, és így az emberek többé nem fordulnak Istenhez segítségért, hogy enyhítse szenvedéseiket. Nem élik végig a „számukra kijelölt utat”, és ezzel voltaképpen „elmenekülnek a felelősség elől”, ellenszegülnek az Úr akaratának. 

Előfordul, hogy egy-egy szakember nem vallásos, hanem inkább éppen ellenkezőleg: tudományos okok miatt ellenzi az eutanáziát. Dr. R. Sean Morrison, az Amerikai Hospice Pallatív Gondozás Szövetségének elnöke szerint mindig az egészségügy állapotát tükrözi az eutanázia elfogadottsága. „Ha ugyanis olyan korszerű, testi-lelki igényeket kielégítő pallatív gondozásban részesülnek a betegek, amely lehetővé teszi, hogy a körülményekhez képest kényelmesen éljék meg utolsó idejüket szeretteikhez közel, akkor igazából az eutanázia kérdése fel sem merül” – vélekedik. 

eutanázia

Nemi erőszak miatt szenvedett, ezért kérte a halált

Tavasszal annak a huszonéves holland lánynak az esete rázta meg a világot, aki képtelen volt feldolgozni a szexuális abúzust, ezért – mivel erre hazájában lehetőség van – az aktív eutanáziát választotta. A lány több súlyos mentális betegséggel küzdött a gyerekkori bántalmazás eredményeként, ám számos politikus és mentálhigiénés szakember szerint a hasonló problémák megfelelő gondozással kezelhetők volnának, így az eutanázia engedélyezése elhibázott döntés volt. Bővebben erről ITT olvashattok.

„Az eutanázia lényege valami olyasmi, hogy hagyjatok békében elmenni, amíg még tudatában vagyok a döntéseimnek, és méltósággal mehetek el. Ne hagyjatok szenvedni, amikor már nincs esélyem az életre, és csak a kínok várnak rám” – mondja a holland orvos, dr. Bert Keizer, aki maga is páciensek „tucatjait” segítette át a túlvilágra 33 éves praxisa során. Ezzel együtt úgy véli, a „kegyes halál” jobbára illúzió: nincs olyan haláleset, ami „könnyű” volna, és ő maga is kénytelen szembenézni  saját félelmeivel a folyamat során. Viszont meggyőződése, hogy ezek az emberek legalább méltósággal halnak meg.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!