Egyéb kategória

A méret igenis fontos! – Szőnyegkisokos kezdőknek és haladóknak

Egy szőnyegválasztásnál a legtöbben csak az esztétikumot veszik figyelembe, miközben az, hogy mekkora, milyen anyagból van, és melyik helyiségbe szánjátok, legalább annyira fontos. Tartsatok velem, a legújabb szőnyegkisokosommal könnyebb lesz a következő vásárlás! 

vous - 2016.09.14.
A méret igenis fontos! – Szőnyegkisokos kezdőknek és haladóknak

Egy jó szőnyeg szigetel, és nemcsak a hőt, de még a hangokat és lépteket is tompítja, emellett pedig kijelölhetitek vele egy téren belül a különböző bútorcsoportokat, illetve helyiségfunkciókat is. Többnyire egyébként érdemes ezekhez igazítanotok a szőnyeg kiválasztását, hiszen nem mindegy, hogy a hálóba, fürdőszobába vagy épp az előszobába kerül majd.

Az előtérbe célszerű például nagyobb kopásállóságút választani, míg a fürdőbe a vékonyabb, könnyen száradó és mosógépben mosható darabokat részesítsétek előnyben.

Ráadásul a tisztítása sem utolsó dolog. Vásárlás előtt mindig nézzetek utána, hogyan lehet tisztítani, otthon is el tudjátok végezni, vagy folyamatosan a tisztítóba kell-e elvinni! Sodorva, tekerve… napunk alkalmából összegyűjtöttem azokat a szabályokat, amiket érdemes figyelembe venni az álomszőnyeg kiválasztásánál.

szőnyeg

Ha ezeket tapasztaljátok, itt az ideje kimosnotok a szőnyegeteket!

„Emlékszem még, gyerekkoromban milyen volt az igazi szőnyegtisztítás. Kiterítettük az udvarra, kefével átsikáltuk, úgy habzott, hogy csak na, aztán pedig felakasztottuk egy nagy fémrúdra száradni. Szebb volt utána, mint új korában” – meséli szerzőnk, Puha Andi egy korábbi cikkében. A nosztalgiázásból a kérdés már szinte adódik: milyen gyakran kell szőnyeget mosni? Ide kattintva minden kiderül!

A méret igenis fontos!

Ügyeljetek a méretekre: a helyiség méretéhez és/vagy a bútorcsoportok méretéhez válasszátok ki a szőnyeget! Van egy aranyszabály, amihez érdemes igazodni: ha nagy szőnyeget szeretnétek a nappaliba, akkor érdemes úgy választani, hogy a szőnyeg szélei 45 cm-re legyenek a faltól. Ettől letisztult, otthonos és átlátható lesz a tér.

Objektum doboz

A 45 cm-es szabály egyébként a hálószobára is vonatkozik, csak itt az ágyhoz kell igazítani a méretet, vagyis a szőnyeg lógjon túl 40-45 cm-re az ágy szélétől számítva.

Ha az étkezőbe szeretnétek egy szőnyeget, érdemes úgy választani, hogy mindenképpen nagyobb legyen, mint maga az asztal. Ráadásul ha még a székek is ráférnek, az lesz a tuti befutó, hiszen így sokkal könnyebb a mozgás a székekkel – ez körülbelül 60 cm-es „túllógást” jelent.

Objektum doboz

A nappaliba vásárolnátok szőnyeget? Akkor fontos, hogy a kiválasztott darab mindenképp fusson be a kanapé első lábai alá. Egyrészt a vizuális élmény miatt, másrészt pedig az előbb említett helyiségfunkciók miatt. Ráadásul így kevésbé balesetveszélyes, hiszen elkerülhetitek, hogy megbotoljatok a szőnyeg szélében, amikor felálltok a kanapéról.

Ha a kanapé hátsó lábait szabadon hagyjátok, vagyis ezek a csupasz padlón foglalnak helyet, akkor az vizuálisan tágítja a teret. Kis helyiségbe tehát nagyon praktikus ez a megoldás!

Objektum doboz

tapéta szőnyeg

Mintásat mintással? Felejtsétek el a régi szabályokat!

Csíkos, pöttyös, virágos vagy kockás – szerintetek félelmetesen hangzik bármelyik is? Dehogy! Mégis, az emberek többsége legalább annyira fél a mintáktól a lakberendezésben, mint a harsány vagy épp sötét színektől.

Hogy mit mivel érdemes kevernetek, az alábbi cikkben elárulom nektek!

Sok jó szőnyeg kis helyen is…

Ha egy egylégterű lakásba szeretnétek szőnyeget vásárolni, kezdésképp jelöljétek ki a helyiség különböző funkcióit. Ha például egy helyiségben van a nappali és az étkező vagy akár a dolgozósarok, mindegyik funkcióhoz válasszatok egy szőnyeget, így kijelölhetitek a különböző funkciókat egy téren belül.

Miután kitöltenétek a teret, anélkül hogy bútorokat rakosgatnátok egy-egy helyre, használjátok a kisebb szőnyegeket dekorációként, ezzel feldobhatjátok, illetve otthonossá, melegebbé tehettek egy-egy helyiséget. Válasszátok a vidám, színes, mintás és izgalmas formájú darabokat!

Objektum doboz

Fő a biztonság!

A kisebb szőnyegek alá, illetve az olyan szőnyegek alá, amelyek hidegburkolaton vagy a parkettán kapnak helyet, mindig tegyetek csúszásgátlót – persze csak ha a szőnyeg fonákja alapból nem tartalmaz ilyet.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!