Egyéb kategória

Itt a tudományos magyarázat: ezért imádjuk annyira a pizzát!

A pizza az univerzális ételek egyike: egyszerűen nem lehet vele melléfogni, hiszen mindenki szereti! De mi a pizza titka? A tudósok fogták magukat, és ezt is kiderítették!

vous - 2016.09.06.
Itt a tudományos magyarázat: ezért imádjuk annyira a pizzát!

Miért imádjuk ennyire reménytelenül a pizzát? A forró sajt miatt van, ami szinte elolvad a szánkban? Esetleg a paradicsomszósz és a további feltétek kombinációja dobja meg ennyire? Vagy lehet, hogy egy hatodik íz miatt van, amit csak most fedeztek fel a tudósok? Bingó!

Az öt alapízt akkor is ismerjük, ha nem tudnánk felsorolni egy bioszteszten: édes, sós, savanyú, keserű és az umami – utóbbit fedezték fel legkésőbb, viszont a nyugati kultúrákban kevésbé ismert, ugyanis olyan ételekben található, amik különösen gazdagok fehérjékben és aminosavakban. Most azonban úgy néz ki, hogy új taggal bővül a lista, ugyanis az Oregon State University kutatói felfedeztek egy hatodik ízt is, ami a keményítőben dús élelmiszerekben található!

Forrás:
iStock

Hogy hogy jöttek erre rá? 22 önként jelentkezővel kóstoltattak ételeket, amelyeknek mind különböző volt a szénhidráttartalma, majd megkérték őket, hogy írják körül az ízeiket. A jelöltek egyfajta „kemény” ízről beszéltek, és mielőtt arra gondolnátok, hogy a lebontott szénhidrát édes ízű lehet és talán azt érezték, a tesztet úgy is elvégezték, hogy gátolták a jelentkezők képességét arra, hogy édes ízeket érzékeljenek – és még így is érezték a kemény ízt. 

Amikor aztán olyan anyagot kaptak, ami blokkolja az olyan nyálenzimeket, amik lebontják a komplex szénhidrátokat, megszűnt az íz, ez pedig azt jelenti, hogy a hatodik íz valóban a keményítő íze.

A kutatásból tehát két dolgot vonhatunk le. Először is lehetséges, hogy az emberi ízlelés sokkal komplexebb, mint eddig gondoltuk, másodszor pedig megmagyarázhatja azt, hogy miért imádjuk ennyire a kenyeret, na meg a pizzát!

Objektum doboz

Mostantól tudtok mire hivatkozni, ha kértek egy szeletet!

     

Ajánlott cikkek