Világ

Csillaghullásra felkészülni: nagy meteorzápor várható!

Ha még több ok kellene, hogy imádjuk a nyarat, hozzáírhatjuk a listánkhoz az égi jelenségeket is, ugyanis sok meteorzápor érkezik ebben az évszakban. Ma és holnap például a Déli Delta Aquaridák meteorai fognak záporozni az égből, szóval, csajok, elő a távcsövekkel, és tessék kémlelni az eget!

vous - 2016.07.28.
Csillaghullásra felkészülni: nagy meteorzápor várható!

A Déli Delta Aquaridák általában évente, július 12. és augusztus 30. között szokta birtokba venni az eget, idén azonban a Magyar Csillagászati Egyesület júliusi naptára szerint ma és holnap éri el a csillaghullás a maximumát. Az a különleges ebben a meteoresőben, hogy gyönyörű nyomokat hagy maga után, melyek valójában ionizált gázokból állnak, és csak pár másodpercig kivehetők azután, hogy a meteor áthaladt az égen.

Az így hátrahagyott gáz azonban égni kezd, ha a felszínhez közel ér – éppen ezért olyan látványt nyújt, amit biztos nem akartok kihagyni, főleg, ha szeretnétek kicsit elmenekülni a természetes éjszakai fények birodalmába.

A legjobb időpont a csillageső kémlelésére éjfél és éjjel 2 közé esik majd, a meteorok pedig déli irányból fognak érkezni – írja a Bustle. 

Forrás:
Pexels

Szóval, csajok, ha romantikus estére vágytok, és nem túl felhős az ég, halasszátok el a holnap esti programot, és menjetek el a párotokkal eget kémlelni. Ha pedig lemaradtok róla, akkor sem kell szomorkodnotok, ugyanis a Déli Delta Aquaridákat csak pár nappal követi az Alfa Capricornidák megjelenése, melynek maximuma szintén a hónap végén, július 30-án és 31-én várható.

Ez a meteorzápor az amatőr égkémlelők egyik kedvence, ugyanis nagyon lassú lefolyású, ezért kifejezetten látványos!