Egyéb kategória

A játékkal egy nagyon érdekes világba csöppentem bele – pszichológusként a Pokémon GO-ról

Gondolom, feltűnt, hogy az utóbbi hetekben a neten barangolva minden az új telefonos játéktól, a Pokémon GO-tól zeng. Ez nem csoda: az Angry Birds óta nem robbant játék ekkorát, egymilliárd letöltésnél tart már, ez körülbelül annyi, ahányan a Facebook Messengert töltötték le, és több mint ahányan a Google Mapset használják! Nem kell a Roxfortba menni, hogy elvarázsoljanak: a játékkal egy nagyon érdekes világba csöppentem bele...

vous - 2016.07.23.
A játékkal egy nagyon érdekes világba csöppentem bele – pszichológusként a Pokémon GO-ról

Bár én is sokat lógok a telefonomon, az első hetekben meg sem fordult a fejemben, hogy elkezdjek játszani vele. Aztán elindult az első vitorlástábor a Balatonnál, ahová főleg tizenéves fiúk jöttek. Rájöttem, hogy sosem fogom megtalálni velük a közös hangot, ha egy mukkot sem tudok hozzászólni társalgásuk legfőbb témájához: a Pokémon GO-hoz. Így hát letöltöttem a játékot.

De kezdjük az elején! Mi is ez az egész Pokémon izé?

Mit csinálnak a telefonjukba mélyedve ezek a támolygó holdkórosok? Oké, ilyen eddig is volt pár, de most a szokásosnál is többen kóvályognak a városban a képernyőt bámulva. Ellepték az utcákat a pokémonok! Emlékeztek erre a japán rajzfilmre, ami úgy tizenpár évvel ezelőtt került a TV képernyőre? A sárga kis villámszóró patkány, Pikachu biztos megvan, és a gazdája, Ash, a rakéta csapat, pokélabdák… Dereng?

Objektum doboz

A rajzfilm lényege is az volt, ami utána több nintendós és egyéb konzolos játéké, és most a Pokémon GO-é is: pokémonokat, ezeket a fura állatokat, amikből több száz fajta van, kell keresni, elkapni, majd fejleszteni, edzeni. Ha már elég erős a pokémonotok, harcolhattok más pokémesterek ellen, elfoglalhattok küzdőtereket, tiétek lehet a legerősebb pokémon, és… hát, azt hiszem, ennyi, nincs magasztosabb célja ennek az egésznek.

Akkor mi ebben a nagy szám, ha már ezer ilyen játék volt? Hát az, hogy a Pokémon GO augmented realityvel, azaz kiterjesztett valósággal dolgozik!

Ezért GO, mert most már nem elég a sötétített szobában ücsörögve nyomkodni a képernyőt, hanem ki kell menni az utcára, és ott kell összeszedni a pokémonokat! A karaktereteket ráteszi Google-térképre, és a két lábatokkal gyalogolva kell eljutnotok a pokémonokhoz, pokéstopokhoz, ahol labdákat és tojásokat gyűjthettek, a küzdőterekre, amik valódi helyszínek, például éttermek, bevásárlóközpontok, hivatalok helyén vannak, és valódi másik játékosok pokémonjaival kell küzdenetek a hely uralásáért. A pokémonok elkapásához pedig az app, egy mini játék keretében, a kamerátokat is használja: Charmander (a kis narancs sárkány) ott ugrált az ebédlőasztalon a poharam és a szalvétám között!

Objektum doboz

Pszichológusként mellette vagy ellene?

Tele van a net hírekkel, hogy hol mennyi galibát okozott már a Pokémon GO a világon. Több autóbaleset történt, két fiút lelőttek, mert betörtek egy házba egy ritka pokémonért, egy körözött bűnöző egy pokémon küzdőterembe akart bemenni, ami történetesen a helyi rendőrőrsön volt; a törvény őrei felismerték, és lecsukták.

A hírek alapján lehetne a játék ellen kampányolni, azonban előnye is van a szokásos számítógépes programokkal szemben: sportra buzdít! Ha letöltitek, és rákattantok, akkor örömmel fogtok az ebédszünetben húsz perc lendületes sétára indulni pokémonok után kutatva ahelyett, hogy unottan görgetnétek a Facebook-hírfolyamot, és talán a reggeli kocogáshoz is könnyebben kikeltek az ágyból, ha tudjátok: ez nem csak futás, ez vadászat! Így ez a játék az életmódváltásotokat is támogathatja.

Objektum doboz

21 nap logo

Elárulom, miért váltsatok életmódot még ma!

Az egészséges életmód ellen az egyik leggyakoribb kifogás az, hogy drága. De tudjátok, még mi drága? A gyógyszerek! Persze ilyen fiatal korban nem igazán lehet riogatni titeket a rák, a szívbetegségek, a májcirózis kockázatával, mert csak legyintetek: hol van az még! Rosszabb esetben azt mondjátok, valamiben meg kell halni. Ez így van, bár úgy gondolom, nem mindegy, hogy mikor, és főleg, hogy mi miatt történik ez meg.

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok el.

A másik előnye szerintem a párkeresésben lesz: a pokéstopok körül koncentrálódnak a pokémonok, így a játékosok is, és, értitek, egymilliárd letöltése volt, ezt már rég nem csak kisgyerekek és pattanásos kockák használják! Ki tudja, kibe futtok bele holnap…

A Pokémon GO-t, ahogy bármi mást a világon, lehet túlzásba is vinni, amikor már káros hatásai vannak: valódi kapcsolataink elhanyagolása, túlzott érzelmi bevonódás, testi épség kockáztatása. Azonban az arany középutat megtalálva úgy gondolom, hogy jó szórakozás, és meglepő, pozitív mellékhatásai is vannak.

Szerencsére a letöltés nem kötelező, így ha nem érdekel titeket ez az egész balhé, egyszerűen csak hagyjátok figyelmen kívül.

Ajánlott cikkek