Egyéb kategória

Kinyílik a sajtkisokos – 3 egyszerű és nagyon finom rokfortos recept

Aki szereti a karakteres ízű sajtokat, tudja, hogy a rokfort – pontosabban Roquefort – az egyik legizgalmasabb sajtféle, amivel a legegyszerűbb ételek is különlegessé tehetők. Mutatunk is néhány tippet!

vous - 2016.07.23.
Kinyílik a sajtkisokos – 3 egyszerű és nagyon finom rokfortos recept

A rokfort – vagy más néven márványsajt – a kékpenészes sajtok családjába tartozik. A viszonylag magas zsírtartalmú sajt 3–6 hónap alatt érik tökéletesre, miután kék penicillingombával beoltják. A kéksajtok leghíresebbjei a francia Roquefort, az olasz Gorgonzola és az angol Stilton, mindhárom eredetvédett, ami azt jelenti, hogy csak az ott gyártott sajtok nevezhetők ezen a néven, bár mi tévesen a magyar márványsajtot is rokfortként emlegetjük. Míg a Roquefort juhtejből készül, addig a Gorgonzola és a Stilton tehéntejből, a hazai márványsajt is ez utóbbiból.

A rokfort nagyon karakteres ízű, kissé csípős sajt, így elég belőle egy kevés az ételbe – tulajdonképpen inkább fűszerként használjuk, ahogy a parmezánt is. Mivel nagyon jól olvad, egy kis tejszínnel összeforralva, kevés borssal fűszerezve, kis dióval ínyenc sajtszószt kapunk, ami remek tésztákra, párolt vagy sült zöldségekre, de húsgombóc vagy roston sültekhez is tökéletes. Rámorzsolhatjuk bármilyen melegszendvicsre vagy tepsis sült zöldségre, egészen új karaktert ad az ételnek.

Forrás:
iStock

Natúr krémsajttal vagy akár tejfölbe reszelve és elkeverve gyors mártogatóst készíthetünk vele hasábokra vágott zöldségek mellé, de szendvicskrémnek sem utolsó, ha kicsit sűrűbbre hagyjuk. Tökéletes rizottóba, de érdemes kipróbálni gyümölccsel is, például salátában: nagyon jól illik az édesebb körtéhez, szőlőhöz, fügéhez, akár eperhez, igazi ínyencek még egy kis mézzel is megcsurgatják. Jöjjön most 3 rokfortos recept!

A cikk itt még nem ér véget! A folytatáshoz kattintsatok a Cookta oldalára!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.