Egyéb kategória

Elgondolkodtató videó arról, mennyire különbözően öregszenek a nők és a férfiak

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nem ismerek olyan embert, aki várja az öregkort. Persze mindenkit máskor és máshogy ér utol. Belegondoltatok már, mennyire eltérően jelentkezik a nőknél és a férfiaknál? Ha nem, egy videó most szemlélteti nektek a folyamatot!

vous - 2016.07.19.
Elgondolkodtató videó arról, mennyire különbözően öregszenek a nők és a férfiak

Az öregedési folyamatokat bemutató videót az Elit Daily csinálta, a Men's Health segítségével, a videó pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire máshogy öregszenek a nők és a férfiak. Persze ez csak ismertetőül szolgál, hiszen mindenkinek másmilyen a szervezete, különbözik az egészségi állapota, ráadásul az öregedési folyamat attól is függ, hogy mennyit edzünk, hogyan táplálkozunk, sőt, még a mentális állapotunk is befolyásolja. Ettől függetlenül általánosságban azért nem árt tudni, mikor és mennyire hat ránk az idő múlása. 

Objektum doboz

A videó korosztályokra bontja az öregedés folyamatait. A húszas éveinkben a nők hormonális változásaira hívja fel a figyelmet, amik a menstruációs ciklusaink alatt jobban meglátszanak rajtunk. Miután a férfiak betöltötték a 22-23. életévüket, az izmaik folyamatos, lassú leépülésnek indulnak: tízévente 2–5%-uk tűnik el. 

A harmincas éveikben járó nőknek egyre kevesebb esélyük van a megtermékenyülésre. A harmincas férfiakról azonban még ennél is kétségbeejtőbb adatokat közöl: ebben az időszakban már nehezebben tudnak lélegezni, a koleszterinszintjük és a vérnyomásuk viszont emelkedik, az erek belső falán pedig zsírréteg képződik, ami később érszűkülethez vezethet.

A negyvenes nők arca keskenyedni kezd és beesettebbnek tűnik, mint azelőtt: az orr lefelé hajlik, az ajak veszít fényéből. Mivel a férfiak bőre vastagabb, rajtuk később mutatkoznak az öregedés ezen jelei. Viszont a spermiumaik mennyisége és minősége drasztikusan csökkenni és romlani kezd.

Az átlagos amerikai nő számára 51 évesen jön el a menopauza ideje, ami körülbelül fél évig tart. Az ötven év körüli férfiak súlya csökkenni kezd, és persze ez azzal jár, hogy az izmaik is végleg sorvadásnak indulnak.

A hatvanas éveikben a nők általában drasztikus látásromlást tapasztalnak, a férfiaknak pedig a hallása romlik. Ebben a korban azonban az is gyakori, hogy hirtelen megnő a kreativitásunk, mielőtt elérjük az öregkor csúcsát, a hetvenes éveinket.

Gondoltátok volna, hogy ezeken megyünk keresztül, amíg nagyszülő korba nem érünk?

    

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.