A spenót az én titkos szerelmem. Utána vágyakozom telente – mert ugye frissen finomabb, mint fagyasztva –, és soha, TÉNYLEG soha nem tudom megunni. Lazachoz, zöld turmixba és húsok mellé is isteni ízpárosítás, érdemes rászoknotok, ha eddig ignoráltátok.
Ha nekem nem hisztek, akkor Popeye-nek hinnetek kell, aki egy konzervnyi spenóttól bivalyerőssé változott, és elnáspángolta a rosszfiúkat. Bárhogy is, vashiányosoknak kötelező a spenót, hiszen vastartalma feltölt benneteket energiával, itt találtok is szuper zöldturmix-receptet. Ámde hiába tudunk a spenótról annyi mindent, felfedeznivaló mindig van, az alábbi 5 dolgot már nem biztos, hogy mindenki tudja kedvenc zöld ételéről, én sem, míg a Mind Body Green meg nem írta.
Csökkenti az étvágyat
A spenót jó barátotok lehet diétában, segít, hogy ne legyetek olyan kívánósak, és kevesebbet egyetek. A bennük lévő tilakoidok ugyanis, amelyek egyébként a zöld színért is felelősek, teltségérzetet keltenek bennetek, így jó taktika lehet, ha édesség és falásroham előtt esztek egy tál spenótot.
15 különböző vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz
Azt eddig is tudtuk, hogy a vashiányosok kedvenc étele, ám emellett még rengeteg más vitamin is megvan benne, többek között K- és A-vitamin, mangán, folsav, magnézium, réz, B2-, B6, E- és C- vitamin, illetve kalcium és kálium is. Emellett pedig gazdag fehérjeforrás.
Erősíti a szíveteket
A kutatók azt találták, hogy a spenótban lévő nitrát csökkenti a vérnyomást, a flavonoidok pedig segítik megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Egyetek hát a szívetek egészségéért spenótot!
Pépesen sokkal egészségesebb
Turmixban pépessé zúzva ugyanis felszabadulnak a sejtmembránokból a béta-karotinok, és ezáltal sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben minden hasznos tápanyag.
Forrón is érdemes enni
Magas hőmérsékleten ugyanis kioldódik belőle az oxálsav. Vannak ugyanis emberek, akik érzékenyebbek az oxálsavra, amely a vesekő képződéséért is felelős. Így, aki hajlamos erre, jobb, ha a spenótot forrón eszi, és nem nyersen.