Egyéb kategória

Tudtátok, hogy az Instagram-fotóitokat tudományosan is vizsgálják?

Mindannyian készítünk képeket, amiket megosztunk az ismerőseinkkel – történjen ez a Facebookon, az Instagramon, esetleg a Twitteren. Azzal a tudattal tesszük ezt, hogy a képeinkhez mások is hozzáférhetnek majd, de azt gondoltátok volna, hogy még tudományos kísérletekbe is bevonják a fotóinkat?

vous - 2016.07.14.
Tudtátok, hogy az Instagram-fotóitokat tudományosan is vizsgálják?

Márpedig úgy néz ki, mi is csak kicsiny tengerimalacok vagyunk az élet forgókerekében, ugyanis – kapaszkodjatok meg – a Twitterre felkerülő képeket már tudományosan is vizsgálják, hogy jobban megértsék az emberi viselkedést, a következő állomás pedig az Instagram. Konkrétan azt figyelik, hogy milyen viszonyban állunk azokkal a helyekkel, ahová ellátogattunk és képet is posztoltunk róla.

telefon

Forrás:
Pexels

Ezeken a képmegosztó oldalakon, mint az Instagram vagy a Twitter, többszáz millió új kép jelenik meg naponta, így valahol logikus is, hogy az adatbázisukat felhasználják az emberi viselkedést kutató tanulmányokhoz – de attól még a gondolat, hogy akár a mi képeinkből is levonhatnak különböző következtetéseket, kissé hátborzongató. A kutatók a képek alapján azt is tanulmányozni fogják, hogy városonként melyek azok a helyszínek, amiket hasonló típusú emberek egyaránt kedvelnek – írja a Hello Giggles. 

Természetesen a lájkok, kommentek és megosztások száma is sokat fog nyomni a latban, mivel plusz információkat tartalmazhatnak azzal kapcsolatban, hogy az adott helyszín mennyire közkedvelt. Ezeket a helyszíneket végül térképre helyezik, majd megjelenítik, hogy milyen társadalmi rangú emberek járnak oda, és mit szeretnek ott a legjobban csinálni.

Ezek a kutatók úgy vélik, hogy a közösségi médiák tanulmányozása egyszerűbb és célravezetőbb, mintha kísérletet végeznének vagy kérdőívekkel boldogítanák az embereket. Csak épp mostantól, ha lövünk egy szelfit, átjár majd bennünket az a furcsa érzés, hogy a nagytestvér ezúttal tényleg figyel minket…

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
Otthon
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
vous - 2024.05.28.
Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.