Egyéb kategória

„Szeretem az olyan témákat, amikben jelen van az önmagunkat keresés” – így születnek a fotók egy verseskötethez

Ti belegondoltatok már, hogyan születik illusztráció egy vershez? Ki az, aki megálmodja azt, hogy milyen képet társítsatok egy-egy költeményhez? Kocsis-M. Brigitta Akarsz róla beszélni? című verseskötetében például fotósunkra, Hámori Zsófira hárult ez a feladat. Most erről mesél nektek!

vous - 2016.07.06.
„Szeretem az olyan témákat, amikben jelen van az önmagunkat keresés” – így születnek a fotók egy verseskötethez

Kocsis-M. Brigitta gyerekkora óta ír. A versek voltak a kezdet, és most, 26 évesen ezekből nyújt át egy csokorral. Szókimondó stílusa talán tabukat döntöget, de a feszegetett témák örök érvényűek: szerelem, felnőtté válás, magány, istenkeresés. Csak éppen 21. századi köntösben tálalva – ezeket a költeményeket illusztrálta fotósunk, Zsófi

Hogyan képzeljük el egy vers illusztrálásának a folyamatát?

Még sosem illusztráltam könyvet, úgyhogy itt még nem volt jól bejáratott folyamat, ami mentén haladtam volna. Megkaptam a kötetet, és először végigolvastam egyszer. Figyeltem, milyen benyomások érnek közben. Utána elolvastam még egyszer, és azt figyeltem, hogy melyik versnél milyen képzettársításaim vannak. Brigivel közösen tervezgettünk, majd elmentünk fotózni.

A fotózás alatt is változtattunk bizonyos dolgokon, sőt, az utómunka során is előfordult, hogy felülírtuk egy korábbi ötletünket. Jegyzetekkel indultam a fotózásra, de végül olyan képeket készítettem, amik számomra az egész kötet általános hangulatát ragadják meg.

Mit élveztél legjobban a munkában?

Amikor ezek a képek készültek, szerettem egymásra rétegezni fotókat, és kísérletezgetni, hogyan befolyásolják a befogadó hangulatát a képek attól függően, hogy milyen rétegekből áll a végtermék.

Hámori Zsófi

„Amikor a VOUS-lányokat fotózom, mindig látom a képeken, hogy jó vagy rossz napom volt” – Zsófi, a VOUS vezető fotósa mesél

Júniusban ünnepelünk: 1 éves a VOUS! Ebből az alkalomból meglepetés-interjúsorozattal készültünk, amelyben végre mi, VOUS-lányok is elárulunk magunkról ezt-azt. A karácsonyi ajándékozások mintájára mindannyiunk neve felkerült egy cetlire, és mindannyian húztunk valakit, akivel kicsit elbeszélgettünk. A Zsófival készült interjút ide kattintva olvashatjátok.

Azt tudjuk, hogy a feszegetett témák örök érvényűek: szerelem, felnőtté válás, magány, istenkeresés. Hozzád melyik téma állt a legközelebb?

Szeretem az olyan témákat, amikben jelen van a magány és az önmagunkat keresés. Az önreflexió tényleg egy élethosszig tartó folyamat, amit nem igazán tudok megunni.

Mennyire kaptál szabad kezet a fotózás során? 

Brigi teljesen szabad kezet adott mindenben, az elején, és még a fotózás alatt is közösen ötleteltünk, de végül rám bízta, hogy mit hogyan dolgozok fel képileg. 

Forrás:
Hámori Zsófia

A verseskötet bemutatójára egyébként július 8-án, pénteken 18:00-kor kerül majd sor a Zizi Bárban, ahova titeket is sok szeretettel várunk!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.