Egyéb kategória

„Szeretem az olyan témákat, amikben jelen van az önmagunkat keresés” – így születnek a fotók egy verseskötethez

Ti belegondoltatok már, hogyan születik illusztráció egy vershez? Ki az, aki megálmodja azt, hogy milyen képet társítsatok egy-egy költeményhez? Kocsis-M. Brigitta Akarsz róla beszélni? című verseskötetében például fotósunkra, Hámori Zsófira hárult ez a feladat. Most erről mesél nektek!

vous - 2016.07.06.
„Szeretem az olyan témákat, amikben jelen van az önmagunkat keresés” – így születnek a fotók egy verseskötethez

Kocsis-M. Brigitta gyerekkora óta ír. A versek voltak a kezdet, és most, 26 évesen ezekből nyújt át egy csokorral. Szókimondó stílusa talán tabukat döntöget, de a feszegetett témák örök érvényűek: szerelem, felnőtté válás, magány, istenkeresés. Csak éppen 21. századi köntösben tálalva – ezeket a költeményeket illusztrálta fotósunk, Zsófi

Hogyan képzeljük el egy vers illusztrálásának a folyamatát?

Még sosem illusztráltam könyvet, úgyhogy itt még nem volt jól bejáratott folyamat, ami mentén haladtam volna. Megkaptam a kötetet, és először végigolvastam egyszer. Figyeltem, milyen benyomások érnek közben. Utána elolvastam még egyszer, és azt figyeltem, hogy melyik versnél milyen képzettársításaim vannak. Brigivel közösen tervezgettünk, majd elmentünk fotózni.

A fotózás alatt is változtattunk bizonyos dolgokon, sőt, az utómunka során is előfordult, hogy felülírtuk egy korábbi ötletünket. Jegyzetekkel indultam a fotózásra, de végül olyan képeket készítettem, amik számomra az egész kötet általános hangulatát ragadják meg.

Mit élveztél legjobban a munkában?

Amikor ezek a képek készültek, szerettem egymásra rétegezni fotókat, és kísérletezgetni, hogyan befolyásolják a befogadó hangulatát a képek attól függően, hogy milyen rétegekből áll a végtermék.

Hámori Zsófi

„Amikor a VOUS-lányokat fotózom, mindig látom a képeken, hogy jó vagy rossz napom volt” – Zsófi, a VOUS vezető fotósa mesél

Júniusban ünnepelünk: 1 éves a VOUS! Ebből az alkalomból meglepetés-interjúsorozattal készültünk, amelyben végre mi, VOUS-lányok is elárulunk magunkról ezt-azt. A karácsonyi ajándékozások mintájára mindannyiunk neve felkerült egy cetlire, és mindannyian húztunk valakit, akivel kicsit elbeszélgettünk. A Zsófival készült interjút ide kattintva olvashatjátok.

Azt tudjuk, hogy a feszegetett témák örök érvényűek: szerelem, felnőtté válás, magány, istenkeresés. Hozzád melyik téma állt a legközelebb?

Szeretem az olyan témákat, amikben jelen van a magány és az önmagunkat keresés. Az önreflexió tényleg egy élethosszig tartó folyamat, amit nem igazán tudok megunni.

Mennyire kaptál szabad kezet a fotózás során? 

Brigi teljesen szabad kezet adott mindenben, az elején, és még a fotózás alatt is közösen ötleteltünk, de végül rám bízta, hogy mit hogyan dolgozok fel képileg. 

Forrás:
Hámori Zsófia

A verseskötet bemutatójára egyébként július 8-án, pénteken 18:00-kor kerül majd sor a Zizi Bárban, ahova titeket is sok szeretettel várunk!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.