Egyéb kategória

Ugorjunk együtt! Ti is tehettek a folyók megmentéséért egyetlen mártózással!

A Big Jump, azaz a „Nagy ugrás”-nak keresztelt program a folyók és az emberek közötti kapcsolat megszakadására hívja fel a figyelmet. Már megvan az idei esemény dátuma is, ahova ti is csatlakozhattok. Gyertek, és ugorjunk együtt a folyókba, patakokba!

vous - 2016.07.05.
Ugorjunk együtt! Ti is tehettek a folyók megmentéséért egyetlen mártózással!

2005-ben 22 ország 31 folyójába ugrottak be a résztvevők egyazon pillanatban. Akkor  250 000 ember csatlakozott és ugrott vízbe Európa-szerte. A kezdeményezés célja, hogy segítsen abban, hogy újból rátaláljunk a folyókra. A projekt életre hívói arra szeretnék rávenni az embereket, hogy vegyék ismét birtokukba vizeiket, illetve a program célja az is, hogy újból életre keltse azt az erős kapcsot, amely valaha összekötötte az embereket a vizes életterekkel.

India folyó

A végzet borzalmakat rejtő folyója, amelyben egyszerre mosakodnak és temetkeznek

Egy folyó, ami durván szennyezett, mégis egyetlen cseppje is elegendő a megtisztuláshoz, és amiben egyszerre mosakodnak és temetkeznek. A partján halottakat égetnek, vizében gyermekek és szent emberek oszló holttestei úszkálnak, állatok gázolnak benne, míg a zarándokok fürdenek és isznak is belőle. Míg a Gangesz számunkra a végzet borzalmakat rejtő folyója, addig az indiaiak egyik legszentebb helyükként tekintenek rá. A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok el!

A 20. század megfeledkezett a folyóiról: szemétlerakóhelyként szolgáltak, szennyezetté és veszélyessé váltak, sőt, a megközelítésüket is gyakran tiltották. Vízi közlekedésre és energiatermelésre használták őket, számos strand és kijelölt úszóhely szűnt meg. Az emberek hátat fordítottak a folyóknak és nem törődtek felelősségükkel. Most azonban eljött az idő, változtassunk ezen!

2016-ban ugorjunk együtt!

Idén július 10-én délután 3 órakor lesz majd a „Nagy ugrás”.  A WWF felhívására 8 megyéből 15 település jelentkezett. Vasárnap a Duna, a Dráva, a Tisza, a Szamos, a Sajó, a Túr és a Séd patak is részt vesz a „Nagy ugrás”-ban, Gyermelyen pedig egy név nélküli patak, a 207. helyrajzi számú vízfolyás lesz a főszereplő. Mutassuk meg, hogy minden patak, minden folyó fontos és hogy Magyarország a folyók országa!

A tavalyi „Nagy ugrás” győztese Madocsa lett:

Objektum doboz

Címkék: #folyó #patak #program
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.