Világ

10 ok, amiért a szcientológia durvább, mint egy sötét regény

Az L. Ron Hubbard sci-fi-író által alapított vallás, a szcientológia régóta érdekel. Olvastam a szervezet aktuális vezérének, David Miscavige unokahúgának, a szcientológiát maga mögött hagyó Jenna Miscavige-nek a könyvét is: a Túl a hiten egy az egyben olyan, mint egy sötét jövőt bemutató regény. Miért is? Figyeljetek.

vous - 2022.01.02.
10 ok, amiért a szcientológia durvább, mint egy sötét regény

1. A belső kör teljesen el van zárva a külvilágtól

A hétköznapi szcientológusok átlagéletet élnek, a belső kör tagjai az egyház kvázi szerzetesrendjében, a Sea Orgban azonban teljesen el vannak zárva a külvilágtól. Nem lehet telefonjuk, nem használhatnak internetet, nem hagyhatják el engedély (és gyakran kíséret) nélkül az épületet, az egyház rendelkezik a szabadidejük felett, ahogyan az is tőlük függ, kikkel tarthatják a kapcsolatot, és kikkel nem. Jenna Miscavige exszcientológus, aki a könyvet is írta, egy Sea Org tag család sarjaként a szüleitől távol, például egy szcientológus kiképzőközpontban nőtt fel, ahol minden az engedelmességről és a szolgálatról szólt az egyház felé.

2. Egyetlen ember és/vagy egy szűk kör kezében összpontosul a hatalom

Az egész intézményt egyetlen láthatatlan, megfoghatatlan Nagy Testvér irányítja, aki nem érintkezik a néppel, és csupán egy szűk kör osztozik teljhatalmának csücskeiben, ám a retusált arcképe minden egyes helyiségben ott figyel, bölcs szlogenekkel kiegészítve. Őt feltétlenül tisztelni és imádni szükségeltetik, mint a Nagy Testvért. Korábban az alapítótag, L. Ron Hubbard volt a Big Brother, aztán David Miscavige kezébe került a hatalom, ők azonban sosem direkt módon, hanem mindig hátulról mozgatták a szálakat, és a belső kör tagjainak 99 százaléka soha nem érhetett fel hozzájuk (sem hatalom, sem profit tekintetében).

Forrás:
Wikipedia

3. Szigorú, paranoiás titoktartásra kötelezik a tagokat

Az egyszerű hívők, de még a legmagasabb rangú Sea Org tagok (beleértve a szci' saját titkos szolgálatának, az Office of Special Affairsnek hivatalnokait) is csupán napi 14–18 órát dolgozó robotok, akik heti huszonöt-negyvenöt dollárból élnek, és fogalmuk sincs a szcientológia komplexebb tanításainak mibenlétéről: maga Jenna is csak a kilépése után értesült a híres-hírhedt OT III-as szint Xenu-sztorijáról, ami mélyen megdöbbentette.  A szcientológiában szintek vannak, miután valaki clearré vált, amelynek keretében szuperképességeket sajátíthat el az ember. A III. szinten derül fény a szci' teremtéstörténetre: ami szerint egy Xenu nevű űrszörny az univerzum ura.

Mire ideáig eljutsz, már több évtizedet, több millió dollárt és több tízezer munkaórát fektettél a szcientológiába, tehát bármit el fogsz hinni, amit csak elhitetnek veled

– fejti ki a szerző.

4. A magasabb szinteken a személyiség teljes eltörlése igenis cél

A disztopikus regények legfélelmetesebb jellemzője a tény, hogy az abszolút hatalom soha nem csupán a fizikai világ és a hétköznapi élet szintjén realizálódik: mindig, mindig, mindig az a cél, hogy a követők egész személyiségét átformálják, s ezzel együtt uralják gondolat- és érzésvilágát, egészen az alapoktól (2+2=5, de ezt nem elég mondanod, el is kell hinned).

Jennát úgy nevelték, hogy nem lehetnek titkai (az „auditálások” tárgya a maszturbálást és a szexuális életet is érintette), minden egyes kétsége az egyházzal kapcsolatban súlyos bűn, s a titkokat és bűnöket azonnal „kezelni” kell az e-méter nevű hazugságvizsgáló készülék segítségével. Idővel kiképezték arra is, hogy pártfogoltjaival szemben keresztülvigye akaratát: a tréningeken hamutálcáknak ordibált, hogy megszokja a helyzetet, és fizikailag birkózott trénereivel, hogy megtanulja, nincs kihátrálás és feladás nélkül.

5. Az emberi kapcsolatok a szektán kívül a legtöbbször felőrlődnek

Az egyház kezében a legnagyobb fegyver a családok és baráti kötődések szétverése, hiszen minden egység, ami közösségi erő köré épül, energiát von el az egyháztól, és hatékonyan felléphet az ellen. Épp ezért az egyének egyedül állnak (a kiskorú Jenna éveken át nem látta a saját anyját), a kapcsolatokat pedig hamar felőrli a tény, hogy az árulás és az elhatárolódás konfliktushelyzetben az elvárt és jutalmazott magatartás.

Jennát is szobatársai és barátai fogták le és árulták el, amikor menekülni próbált…

6. A félelem, a bűntudat és a megalázás alapvető fegyverek az egyház kezében

Ahogyan A sziget című film szereplői, a szcientológiai egyház néhány tagja is évek múltán ráébred az igazságra, hogy a vezetők egy-egy darab húsként, érzelemmentes klónként kezelik őket, és félelem meg a bűntudat a manipuláció fő eszköze. Jenna is rendszeresen találta magát szemben a hatalommal, amelynek árnyékában ő értéktelen, jelentéktelen, tévelygő, hálátlan, önző, tudatlan senkinek kell érezze magát, hogy az egyház őt megmenthesse, irányíthassa, manipulálhassa és használhassa.

Forrás:
scientology.org

7. Saját, egyéni nyelvhasználat jellemzi a közeget, amit a külsősök nem értenek 

Külön adminisztrációs hálózata, szakzsargonja és hétköznapi nyelve van az egyháznak, ami bizarr összevonásaival és rövidítéseivel épp olyan, mint az Újbeszél. Célja, hogy egy zárt, kizárólag bennfentesek számára érthető, elszigetelt világot hozzon létre, amibe belépni épp oly nehéz, mint kiszakadni belőle.

Szécsi Noémi: Finnugor vámpír

Szécsi Noémi: Finnugor vámpír
Forrás:
Alexandra Kiadó

8. A külsőségek, a PR irányít mindent 

Hatalmas hangsúlyt kapnak a külsőségek, az imázs. Az, hogy az orgok (egyházi központok) pompás, tágas, stílusos és modern belvárosi épületekben kapjanak helyet, az egyenruhák makulátlanok legyenek, a Tom Cruise-t és John Travoltát foglalkoztató Celebrity Center pedig minden luxust kielégítsen. A PR olyannyira fontos, hogy Jenna és szülei kilépése után kulcskérdéssé vált, hogy a vezető családnevét viselő extagok ne tálaljanak ki sehol, senkinek: a pénzajánlattól kezdve a zsaroláson át a fenyegetésig mindent bedobtak az ügy érdekében a ranglétra csúcsán állók.

9. Kemény fizikai munkával kordában tartható a zabolátlan lélek 

Fontos szerepe van a szervezet életében a nehéz fizikai munkának, amit a szcientológia MEST-munkának nevez (MEST being matter, nergy, space and time). Ez egyrészt acélossá teszi az akaratot, fejleszti a teherbírást, kikapcsolja a kételyt és általában véve a gondolatokat, továbbá jelentős számú rabszolgasereg ingyenmunkáját állítja szolgálatba. Túl sok – szci' kifejezéssel élve – nyereség ez ahhoz, hogy ne éljenek vele.

Maga Jenna is hatéves korától napi 4-5 óra nehéz fizikai munkát végzett, majd miután elpilledt, félzombi állapotban átmosták az agyát bemagolandó és folyton kántálandó szlogenekkel.

10. A sea org olyan, mint a katonaság – nem véletlenül

A disztópiák általában egy felborult értékrendű, kaotikus, anarchikus, elidegenedett világban zajlanak, ahol mindig háború van (ha nincs, akkor elhitetik az emberekkel, hogy folynak a harcok, menekülni, rejtőzködni, küzdeni, készülni kell). Az egész Sea Org is ilyen: nemcsak a terminus technicusok, az egyenruhák, a rangjelzések, de maga az adminisztráció is alapvetően katonai, ami a feltétel nélküli engedelmességet célozza meg a legalapvetőbb feltételként.

Forrás:
http://www.skyscrapercity.com/
Ajánlott cikkek