Egyéb kategória

Kísérlet bizonyítja: nem jó ötlet elfújni a születésnapi gyertyákat

A tudomány ismét jött, látott és bizonyított. Most az egyik kedvenc születésnapos tevékenységünket, a gyertyák elfújását vizsgálták meg, ezt követően pedig szomorú tényekkel álltak elő.

vous - 2016.06.29.
Kísérlet bizonyítja: nem jó ötlet elfújni a születésnapi gyertyákat

A Clemson Egyetem tanulmánya szerint a gyertyafújás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a tortára baktériumok kerüljenek – írja a Hello Giggles. Gondoljatok csak bele: a szülinapos elfújja a gyertyákat, a sütire pedig szemmel nem látható módon, de biztosan mini nyálgomolyagok ezrei kerülnek, ezt pedig utána közösen elfogyasztjuk.

Forrás:
pixabay

Donna Duberg, a Saint Louis Egyetem professzor-asszisztense szerint a születésnap az az alkalom, amikor mindent gondolkodás nélkül csinálunk. Éppen ezért egy kísérlettel bebizonyították, hogy ténylegesen kórokozók kerülnek a tortára a fújás után. Egy csészét a torta fölé helyeztek, amin aztán baktériumok szabadultak el a fújás utáni pillanatokban.

De pánikra azért nincs okunk! Van egy megoldás: ha mindenképp tradicionálisan, tehát gyertyafújós módszerrel szeretnénk ünnepelni, levághatunk egy szeletet erre a célra. Egy másik jó megoldás pedig az lehet, hogy a vendégeknek cupcake-eket szolgálunk fel. Mondjuk ilyet!

Egyébként pedig azért azt is nyugodtan összeszámolhatjuk, hány tortafújós születésnapon voltunk és ettünk a sütikből, amik után mégsem betegedtünk meg.

Mindenesetre megnyugtató, hogy a tudomány ilyen apró-cseprő dolgokkal is komolyan foglalkozik.

Ajánlott cikkek