Egyéb kategória

Létezik, hogy egyszerre babráltak ki Tibi atyával és Oravecz Nórával?

Lehetséges-e az, hogy az ország egyik legnagyobb kiadója ekkorát hibázik a két legkelendőbbnek számító szerzőjével? Merthogy Oravecz Nórát és Tibi atyát lehet szeretni vagy utálni, de tény, hogy mindkettejük könyve abszolút bestseller. Arra gyanakszom, hogy talán új marketingese van a Librinek, és ezt a fél országot bezengő botrányt közösen, egy jó humbákfalvi pálinka mellett eszelték ki a menedzsmenttel összefogva, miközben Nóri saját idézetes párnáján dőltek hátra kényelmesen egy hintaágyon.

vous - 2016.06.06.
Létezik, hogy egyszerre babráltak ki Tibi atyával és Oravecz Nórával?

Tibi atya szerint cenzúra, Oravecz Nóra szerint gyűlöletkeltés

Mi is történt? Megjelent „Tibi atya – Minden napra egy feles” című könyve a Librinél, benne egy kis szösszenet arról, hogy Oravecz Nóra miként tölti napjait pornózással a messzi Humbákfalván, leszbikus felnőttfilmek sztárjaként. A Tibi atya-projekt sosem a polkorrektségről volt híres, de azért röhögni általában lehetett rajta, és egyfajta markáns társadalomkritika is kirajzolódott a vulgaritás mentén.

Akárhogy is, ez a fiktív kis sztori nem sikeredett se különösebben viccesre, se pedig kritikusra: inkább akkor már a „személyeskedés” és a „nőgyűlölet” az a két szó, ami eszünkbe jut, ha olvassuk.

Namármost, Oravecz Nóra évek óta a Libri arca, így – saját bevallása szerint – arra kérte a kiadót, hogy „a következő kiadásban ne szerepeljen a neve”, a vezetés viszont úgy döntött, hogy egy az egyben törli a problémás részt a könyvből. Tibi atyáék erre egy hosszú, belső ügyeket részletesen tárgyaló posztban panaszolták el a világnak, hogy csak utólag, élesben szembesültek a szerkesztett verzióval, és úgy fogalmaztak, hogy „Oravecz Nóra letiltotta a könyvet a polcokról”. Emiatt ők a jövőben inkább függetlenednének, „cenzúra nélkül” adnák ki műveiket.

Forrás:
Facebook/Oravecz Nóra, Tibi atya

A dühös kirohanás után – ne feledjük, a fiktív humbákfalvi plébánosnak több mint egymillió követője van a Facebookon – Oravecz Nórát gyalázni kezdte a több ezer Tibi-fan, a blogger pár napra elérhetetlenné is vált. Bihari „Tékasztorik” Viku sajnálatát fejezte ki, hogy „olyan világban élünk, ahol Oravecz Nóra diktálja a feltételeket”, s ezzel képes ellehetetleníteni a „népművelő” aktivizmusáról híres Tibi atyát, röviddel ezután pedig a kiadó dagályos üzenetben jelezte, hogy „kiáll szerzői mellett”, s „elítéli az uszítást”. Estére kiderült az is, hogy a Libri végül visszaadta Tibi atya szabadságát, hogy a jövőben magánkiadásban jelentethessék meg a könyveiket… addig is elérhető a polcokon a feles-könyv, mintha mi se történt volna, csak épp immár oravecztelenül.

Eddig hát a történet, de nézzük, mi van mögötte! A cikk folytatását ITT olvashatjátok!

Ajánlott cikkek