Egyéb kategória

Honnan ismerik a gyerekek az internet veszélyeit? – igazi Ébresztő-órán jártunk

Vannak olyan témák, amelyekről nehéz beszélni egy gyerekkel: ilyen például az, hogy mit kell tennie, ha valaki bántalmazza vagy szexuálisan zaklatja. Az UNICEF és a Telenor közös Ébresztő-óra programjának keretében erre készítik fel az iskolásokat. A mostanáig iskolákban zajló programot megújították, így oktatóanyagai hamarosan digitális formátumban is elérhetők minden gyerek számára.
vous - 2016.05.10.
Honnan ismerik a gyerekek az internet veszélyeit? – igazi Ébresztő-órán jártunk

Az UNICEF nehéz feladatra vállalkozott a Telenorral közösen elindított Ébresztő-óra nevű felvilágosító programjával. Hogy mi is pontosan az Ébresztő-óra? Az első olyan országos iskolai program, amely ingyenes foglalkozások keretein belül 4–12. osztályosoknak nyújt felvilágosítást a világ gyermekeinek helyzetéről, jogaikról.

Az órák interaktívak, a gyerekek korához igazodnak és az ország különböző megyéiben megtartott eseményeken három év alatt eddig összesen 11 ezer gyereket értek el velük – nyilatkozta Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója.

Az iskolák komoly érdeklődést mutatnak, így nemcsak Budapesten, de vidéken, többek között Debrecenben, Szegeden és Veszprémben is tartottak már előadást. A hagyományos általános és középiskolák mellett a program önkéntesei speciális fejlesztést igénylő gyerekekhez is eljutottak – például a vakok iskoláját is felkeresték előadásaikkal.

A további sikerek elérésében 110 önkéntes, köztük D. Tóth Kriszta és Szabó Kimmel Tamás is közreműködik, hogy a kisebbek még jobban megismerhessék a világot, tudatában legyenek annak, hogy társaik heccelésében meddig mehetnek el, illetve hogy milyen védelem illeti meg őket. Az UNICEF mint a világ legnagyobb gyerekjogokat védő szervezete eddig 194 országban járt, ám kitűzött céljuk, hogy lehetőséget biztosítsanak a felvilágosításra minden gyerek számára.

Mi a helyzet a gyerekekre leselkedő veszélyekkel a neten?

Ole-Björn Sjulstad, a Telenor Magyarország vezérigazgató-helyettese személyes példával illusztrálta az Ébresztő-óra program szükségességét. Számára sokkolóan hatott, hogy már hatéves unokájának is saját mobiltelefonja van, ekkor döbbent rá, hogy a készülék által biztosított lehetőségek mellett milyen sok veszély is fenyegeti a gyermeket.

Forrás:
Nagy Szandra

Az eseményen lehetőségem nyílt egy igazi Ébresztő-órába is bepillantást nyerni. Az órát a korábban már említett D. Tóth Kriszta és Szabó Kimmel Tamás tartotta. Nem szokványos tanórát kell elképzelni, hanem inkább csoportmunkát, a gyerekek is csoportokat alkotva ültek. Interaktív, felvezető kérdések után minden csoport feladatot kapott, melyeket az UNICEF öt fő területe alapján dolgoztak fel. Ezek az egészség, védelem, élelem, víz és oktatás.

A gyerekeknek a csoportjukra osztott területre kellett koncentrálni, kérdésekre kellett válaszolni, melyeket alkalmuk volt különböző eszközökön keresztül is szemléltetni. A tréning végig jó hangulatban telt, és láthatóan a gyerekek is nagyon élvezték a foglalkozást, örömmel válaszoltak minden kérdésre.

A program honlapján hamarosan bárki számára elérhetők lesznek a gyerekek számára készített digitális oktatóanyagok. Ezekből a gyerekek többek közt megtanulhatják, hogy mire kell vigyázniuk internetezés közben, vagy kihez fordulhatnak segítségért, ha osztálytársaik vagy idegenek zaklatják őket.

Ajánlott cikkek