Egyéb kategória

Egy giccsgyilkos lakberendezési trend: a minimalizmus

Ha utáljátok a színeket, mintákat, káoszt, a dísztárgyakat, gömbölyded formákat, otthonos tereket, kényelmes, puha ülőalkalmatosságokat, de szeretitek a bauhaust, a japán stílust, az átláthatóságot, sterilitást, és imádtok folyton elpakolni magatok után, ezt a stílust tutira nektek találták ki.

vous - 2016.04.19.
Egy giccsgyilkos lakberendezési trend: a minimalizmus

A minimalista enteriőrök a '90-es évek elején indultak hódító útjukra, de a mai napig sokan rajonganak érte. Ami bevallom, számomra – még lakberendezőként is – érthetetlen. Vannak terek, amelyeknek nagyon jól áll, és működőképesek is, de ezek legtöbbször nem a családi otthonok. A stílus alapkövetelményei a letisztult, átlátható, díszítésmentes terek, amelyek sokkal inkább a funkciót látják el, mintsem a kényelmet – emiatt pedig kevésbé élhetőek.

a-rendrakas-muveszete-marie-kondo-mojzes-nora

A rendrakás művészete – Egy módszer, amivel örökre száműzhetitek a rendetlenséget

Az emberiség szerintem két csoportra osztható: a rendimádókra és a rendetlenekre. Persze vannak időszakok, amikor az egyik halmazból átkerülünk a másikba. Egy időre. De ez nem hosszú távú, csupán pillanatnyi „elmezavar”, amit valamilyen belső vívódás idéz elő. Vajon az a képesség, hogy rendet tartsunk magunk körül, tanulható?

Marie Kondo – a rendrakás koronázatlan királynője – szerint határozottan!

Objektum doboz

Objektum doboz

Ha egy ilyen stílusú otthont szeretnétek kialakítani, a következőket mindenképp gondoljátok alaposan végig!

A stílus jellemzői

  • Szigorú mértani formák használata
  • A „díszítés” hiánya
  • Kreatív és minőségi anyaghasználat: beton, fém, üveg, fa, kő
  • Világos, átlátható, egybenyitott terek – így inkább nagy lakásokban célszerű használni ezt a stílust
  • Minimális színhasználat: túlnyomóan fekete, fehér, szürke, bézs, néhol maximum egy-egy harsányabb szín
  • Levegős elrendezés
  • Minta nélküli kárpitok és egyéb textilek
Objektum doboz

Kiknek ajánlanám?

Egyedülállóknak, vagy olyan pároknak, akiknek nem gyűjtögetők, nem őrizgetik a családi ereklyéket, csak a legszükségesebb tárgyakkal szeretik körülvenni magukat, rendszeresen elpakolnak maguk után, a designért, és a minőségért pedig rajonganak, – így szívesen áldoznak is rá.

Hogy miért? Mert a minimalizmus bútorai formájukkal, anyagukkal, és színükkel díszítenek. Ezért nagyon fontos, hogy a minőségi anyagok, és bútorok közül válasszatok.

Objektum doboz

Objektum doboz

Mivel dekoráljatok?

Túl sok minden nem lesz a palettán, hiszen ez a stílus, mint már említettem mentes a díszítésektől, és dekorációtól, sőt még a harsány színektől is. De ezek a bútorok önmagukban is elég ütősek, így ha egy-két ̶m̶é̶r̶e̶g̶d̶r̶á̶g̶a̶ szuper designos hangcuccot tesztek a falra, a sarokban elhelyeztek egy-egy nagyobb padlóvázát, a falnak támasztotok, vagy akár akasztotok egy bekeretezett minimal art jellegű, de nagyon látványos fotót/festményt, vesztek néhány pozsgást, kaktuszt, esetleg egy faágat tesztek egy vázába az asztal közepére – ami viszont baromi jól fog kinézni ebben a térben – akkor kész is a lakás dekorálás!

Forrás:
VOUS

1. Állólámpa – IDdesign, 2. Festmény – IDdesign, 3. Szőnyeg – Hannabi, 4. Fotel – Ikea, 5. Kőtál – H&M Home, 6. Marilyn fotó – IDdesign, 7. Kisasztal – Hannabi, 8. Tálca – Zara Home, 9. Hangrendszer – Bang&Olufsen

Ajánlott cikkek