Egyéb kategória

„Úgy mentem előzsűrizni, hogy füstölt a nyakam” – Egy magyar cosplayer mindennapjai

Ha cseresznyevirágzás, akkor nekem sakura, ha sakura, akkor pedig Japán. Japánból származik az a jelenség is, amit már az egész világ ismer, ez pedig nem más, mint a cosplay. Mára már igen elterjedt dolog, hogy egy szubkulturális fesztiválon, legyen az MondoCon, PlayIT vagy külföldön ComicCon, valaki egy általa kedvelt mese-, film-, képregény- vagy videojáték-karakternek beöltözik. Erről mesélek ma nektek egy magyar cosplayer segítségével. Tartsatok velünk!

vous - 2016.04.16.
„Úgy mentem előzsűrizni, hogy füstölt a nyakam” – Egy magyar cosplayer mindennapjai

Már kamaszkorom óta érdekel az ázsiai kultúra, főleg Japán. Néztem animéket (japán rajzfilm), olvastam mangákat (japán képregény), és gyakran jártam MondoConra is. Sőt! Bevallom, volt, hogy be is öltöztem, bár annyira amatőr voltam, hogy visszatekintve nagyon szégyellem magam emiatt. Persze ezzel talán mindenki így van, aki bármikor is cosplayt öltött magára. Kedves barátnőm, Mráz Rebeka Eszter (Nyfa Ignis) is így tekint vissza első cosplayére, amivel 14 éves korában lépett fel nagyközönség előtt.

2007 táján nem volt könnyű Magyarországon cosplayernek lenni, még nem voltak elterjedtek a külföldi rendelős oldalak, így például a kontaktlencse vagy a paróka beszerzése elég körülményes és drága volt. Na meg persze akkor még nagyon kevesek ismerték ezt a szubkultúrát, és Magyarország sem volt kellőképpen felkészülve rá.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Kék troll voltam arany páncélban. Akik benne voltak ebben az egészben, nagyon szerették ezt a jelmezt, szerepeltem a MONDO magazinban is. Viszont felkerültem egy nem túl szimpatikus blogra.

– mesél Rebeka a rossz élményről, ami miatt egy darabig abba is hagyta a cosplayezést.

Később, egy párkapcsolata végének emlékére újra jelmezbe bújt. Ez adta neki az erőt az újrakezdéshez, indult is a 2014-es őszi PlayIT cosplayversenyén. Miranda Lawson volt a Mass Effectből. Nyerni ugyan nem nyert, de az egyik nagy nevű zsűritag kiemelte, hogy nagyon tetszett neki, főleg az ambíciója miatt.

„Úgy mentem előzsűrizni, hogy füstölt a nyakam”

Forrás:
Facebook/Nyfa Ignis

A pozitív visszajelzések hatására Rebeka sok év után újra komolyabban cosplayezni kezdett. Egy álomjelmezt készített el a 2015-ös tavaszi PlayIT-re: Adjutantnak öltözött a Starcraftból, hiszen ő is nagy gamergirl hírében áll. Ez az első igazi cosplaye, amibe szívét-lelkét beletette, rengeteg munka van benne, és még több kreativitás.

Közel három hónapig készült a jelmez, vizsgaidőszak után szinte mindennap ezzel foglalkozott. A ruha teljes egészében a verseny napján állt össze, mert annyira bonyolult volt az egész, hogy nem tudott próbálni. A helyszínen derült ki, hogy működni fognak-e a LED-ek, össze áll-e minden, a smink – ami 1,5 óráig készült – jól fog-e mutatni a ruhával. Rebeka a kezdő kategóriában nevezett, és meg is nyerte.

Forrás:
starcraft.wikia.com, Cleanpig's Hideout

Előzsűrizés előtt elkezdett füstölni a nyakam, mert az egyik LED rövidzárlatot kapott. A versenyzőtársaim mondták, hogy kapcsoljam ki, mert fel fogok gyulladni. Mondtam, hogy nem, még az előzsűrit kibírja!

– meséli nevetve. A ruha nagy része dekorgumiból, újságpapírból és újrahasznosított dobozokból készült, na meg rengeteg LED-ből és kábelből. Szülei és barátai szorgosan segítettek a jelmez elkészülésében, a sminket Dőring Enikő sminkes készítette. Tudom, most azt hiszitek, mivel az egész ruha kb. szemétből készült, biztos nem volt drága, én is azt hittem. Rebeka kiszámolta, ez a jelmez
45 ezer forintba került neki!

Teljesen megérte a ráfordított idő és pénz. Rebeka tudta, hogy vannak nála jobb cosplayerek is, és ha nem ér el helyezést a versenyen, akkor sincs baj, mert ő elérte, amit akart. Megcsinálta, és fel volt építve az, amit megálmodott. Ugyan belázasodott a nap végére, de inkább csak azért, mert így jött ki az izgalom és a fáradtság.

A rendezvények után este mindig van egy ilyen fantompáncél-érzésem. Fekszem az ágyban, és még mindig olyan, mintha rajtam lenne a ruha.

„A világ legjobbjával én nem tudom felvenni a versenyt”

A következő nagyobb projekt egy népszerű játékból készült, ami Rebi nagy kedvence is. Ez a World of Warcraft, ebből Deathwinget személyesítette meg. Ez a karakter igazából egy sárkány, akinek az emberi alakja férfi, de ő a női változatát tervezte meg és készítette el.

Ebben a jelmezben is rengeteg munka van, csak a festés volt 40 óra, és az egész körülbelül három hónapig készült. Itt már profibb anyagokat használt, mint az előzőnél, így tartósabb a páncél. A kard az eddigi legnagyobb büszkesége, eddig még nem csinálta meg senki, és ő tervezte az egészet.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Sajnos úgy alakult, hogy mielőtt debütált ezzel a jelmezzel, egy külföldi, népszerű cosplayer lány ugyanezt megcsinálta, és meg is jelent egy rendezvényen. Sokan meggyanúsították, hogy lemásolta, holott már javában készült Rebeka jelmeze.

„Na most a világ legjobbjával én nem tudom felvenni a versenyt!” – mondja. E miatt a rossz emlék miatt csak egyszer hordta Deathwinget, de az interjúhoz készült fotózás után úgy döntött, ha már ilyen sokat dolgozott vele, akkor igenis felújítja, és hordani fogja a következő rendezvényen. (Azt azért megemlítem, hogy a jelmez felvétele körülbelül 1 óra volt!)

Forrás:
Kerepeczki Anna

„Több olyan cosplayer ismerősöm is van, aki az alapján hord jelmezt, hogy milyen élmények kötik hozzá. Sokszor azt lehet látni, hogy van valami kevésbé jól sikerült darab, de mégis az nő hozzá az emberhez, mert olyan jók az élményei. Ha visszanézek az Adjutantra, akkor látom, hogy mi mindent csináltam volna máshogy, de mégis azt érzem magamhoz a legközelebb.”

Rebeka több külföldi, Facebookon zajló versenyre is jelentkezett, amiken lájkok alapján lehetett nyerni, illetve szakmai zsűri is döntött. Ezekből két nyert cosplaye is van. Az egyik a BlazBlue-ból Rachel Alucard, a másik pedig egy Marvel képregényes-filmes karakter, a Hangya. Tudjátok! Vele voltam a Tavaszi MondoConon.

Forrás:
Kerepeczki Anna, Facebook

Miért jó egy felnőttnek, ha beöltözik?

A cosplayek bemutatása után én is feltettem Rebekának a nagy kérdést, amit biztos ezerszer hallott már. Miért jó ez? Hogy lehet ezt felnőtt fejjel csinálni?

Szerinte ő még a fiatalabbak közé tartozik, hiszen vannak 30 fölötti cosplayerek is. Nyilván ez azért népszerű ebben a korban, mert ha valaki keresőképes, akkor van pénze megvalósítani az akár már gyerekkora óta dédelgetett álmát. Persze van, aki kinövi ezt.

Rebeka, aki pszichológushallgató, ebben a minőségében is elmagyarázza nekem, miért is jó, ha valaki cosplayezik. „Nagyon jó, ha az embernek van egy kreatív hobbija, azért, hogy a mindennapos mókuskerékből szabaduljunk kicsit, és megőrizzük a kreativitásunkat. Ez egy motiváció is, amiért megéri reggel felébredni.

Én úgy szoktam mondani, hogy évente kétszer vagyok menyasszony. Fél éven keresztül készülök egy napra: ruha, smink, haj, fegyverek.

Jó, az utóbbit jobb esetben nem viszed egy esküvőre. De amikor eljön a nagy nap, akkor látod először szépen megcsinálva a ruhát meg mindent. És meg tudod mutatni, hogy: emberek, én ezen dolgoztam fél éven keresztül! Ez az, ami a varázsa az egésznek.”

A gyerekkorban a farsanggal kezdődik az egész, amire minden gyerek készül, jól érzik magukat. Ez van tulajdonképpen a felnőttekkel is ilyenkor.

„Ha egy gyerek megteheti, akkor miért ne tehetné meg egy felnőtt is ugyanezt? Persze gyerekes. Mindenkinek szüksége van ilyen szintű kreativitásra, amikor egy másik szerepet vesz fel, egy olyan szerepet, ami a hétköznapi életbe nem férne bele. Hatalmas önbizalmat ad egy ilyen löket, belebújni egy kedvelt karakter bőrébe, mert addig, ameddig a jelmez rajtad van, nem kell a világ problémáival foglalkoznod. Csak el kell különíteni a szerepeket.”

Fontos, hogy bennünk maradjon felnőttkorban is a játékosság, például hogy jobban szót értsünk majd a gyermekeinkkel. Rebeka nagyon közel áll a szüleihez, szerinte e miatt a játékosság miatt van.

„Apukám vitt be ebbe az egész játékos világba. Anyukámban és apukámban is benne van ez a játékosság, a nyitottság e felé a világ felé.

Szerintem nagyon fontos egy felnőttnek, hogy ha nem is öltözik be, de megőrizze a játékos énjét. Ebben segít a cosplay.

Ajánlott cikkek