Egyéb kategória

Apja és bátyja is molesztálta – egy ikonikus nő történetének árnyoldala

„Egyvalaki a hatvanas években mindenkinél jobban elbűvölt. Amit éreztem, az talán egy bizonyos fajta szerelem volt.” Az idézet Andy Warholtól származik, aki bár soha nem árulta el, kiről beszélt, a mai napig mindenki úgy gondolja, múzsájára, Edie Sedgwickre gondolt.
vous - 2016.04.11.
Apja és bátyja is molesztálta – egy ikonikus nő történetének árnyoldala

Andy Warhol múzsája, az első szupersztár, divatikon – ez mind Edie Sedgwick. Drogfüggőség, anorexia, tragikus halál – ez is Edie Sedgwick. Most ismerjétek meg az egyik legellentmondásosabb sorsú ikon történetét!

Karizmatikus és félelmetes apa

Edith Minturn Sedgwick 1943. április 20-án született a kaliforniai Santa Barbarában, arisztokrata családba. Édesapja, Francis Minturn „Duke” Sedgwick (duke = herceg – a szerk.) a leírások szerint egyszerre volt karizmatikus és félelmetes férfi. Művész volt, szobrászként tevékenykedett. Már fiatal korától kezdve mániás depresszióval küzdött, és több alkalommal kezelték idegösszeroppanás miatt.

Pszichés problémái miatt az orvosok azt javasolták neki és feleségének, Alice Delanónak, hogy ne vállaljanak gyermeket. A párnak ennek ellenére 8 gyermeke született.

Apja és bátyja is molesztálta

Forrás:
Vintage Everyday

A Sedgwick családban mindenkinek megvoltak a démonai. Edie két bátyja öngyilkos lett, ő maga pedig már 13 évesen anorexiával és bulimiával küzdött. A család Edie születésekor egy 3000 holdas birtokra költözött, ahol a világtól elszigetelten éltek. A gyerekek egyedül a magántanáraikkal találkozhattak.

Edie felnőttként bevallotta egy interjúban, hogy édesapja hétéves korától kezdve molesztálta. Ugyanígy tett egyik bátyja, aki azzal az indoklással próbálta meg rávenni a lányt szexuális együttlétekre, miszerint a testvéreknek kutya kötelességük az ilyesmi.

Edie Sedgwick mindkét nyomást gyakorló férfi elől megmenekült – testileg. Lelkileg örökre nyomott hagyott rajta a dolog.

40 kilóra fogyva

Edie-t két alkalommal is magániskolába küldték tanulni, de mindkét iskola eltanácsolta evési zavarai miatt. 19 éves korára 40 kilóra fogyott – ekkor egy kórház zárt osztályán kezelték. A lány egy későbbi interjúban árulta el, hogy a kórházban szuicid gondolatai is voltak. Állapotán csak rontott, hogy kiderült, egy volt iskolatársától teherbe esett. 19 évesen egy abortuszon is átesett.

New York, New York

Edie a zárt osztályról kikerülve 1963-ban az amerikai Cambridge-be ment művészetet tanulni. Egy évvel később New Yorkba költözött, hogy megvalósítsa önmagát. Eleinte a nagymamájánál lakott, de a kimagaslóan jó anyagi körülményeinek köszönhetően hamar saját lakásba költözött.

Modellambíciói voltak, táncórákra járt, a felső tízezerrel bulizott. Rengeteg partin vett részt, ezek egyikén ismerkedett meg Andy Warhollal.

Forrás:
Vintage Everyday

Hirtelen felemelkedés

Andy Warhol és Edie Sedgwick azonnal megtalálta a közös hangot. A lány a művész stúdiójában újjászületett. Hosszú barna haját rövidre vágta, és kiszőkíttette. Csillár méretű, óriási fülbevalókat viselt, fekete harisnyát húzott, és rövid szoknyákba bújt.

Azonnal saját kora egyik ikonikus nőjévé vált. Performansz-művészként tevékenykedett, tizennyolc, Andy Warhol által rendezett filmben szerepelt. Talkshow-k meghívott vendégeként csillogott és még a Vogue magazin oldalain is szerepelt.

Forrás:
Vintage Everyday

Szegény kis gazdag lány

Warhol első filmjében Edie önmagát alakította. A film címe beszédes volt: Poor Little Rich Girl – azaz szegény kis gazdag lány. A címadás nem lehetett véletlen, ugyanis Andy Warhol azt mondta, senkivel nem találkozott korábban, akinek annyi problémája lett volna, mint múzsájának.

Egy későbbi filmet (Beauty #2) a lány karrierjének csúcspontjaként emlegettek: a kritikusok a New York-i underground mozi csillagaként hivatkoztak rá.

A lány próbált érzelmileg közel kerülni a pop-art művészéhez – de ez nem sikerült neki. Csak rontott a kapcsolaton, hogy a film a nagy siker ellenére sem hozta be az árát, így Andy Warhol nem fizetett Sedgwicknek a színészi munkájáért.

Bob Dylannel 1965-ben találkozott. A férfit élete szerelmeként nevezte meg, Bob Dylan azonban egy másik nőt vett feleségül.

Forrás:
Vintage Everyday

Hollywoodba vágyott

A fiatal lány Hollywoodba vágyott, de az álma nem vált valóra. Bob Dylan menedzserével a közös munkát tervezték, de az együttműködésből végül nem lett semmi. A kudarc hatására a lány teljesen visszavonult a nyilvánosságtól és a drogokhoz nyúlt.

Forrás:
Vintage Everyday

Felgyújtotta a saját lakását

Az évek során teljes mértékig elherdálta a vagyonát, alig maradt egy kis pénze. Féktelen bulizásba kezdett, és egy parti alkalmával a saját lakását is felgyújtotta.

Ismét a pszichiátriára került, de hamar kiengedték. 1971-ben még tett egy kísérletet a „normális” életre: feleségül ment Michael Posthoz, akit a pszichiátrián ismert meg. Nem sokkal később, még ugyanabban az évben, 1971-ben drogtúladagolásban halt meg.

Barátai szerint Edie Sedgwick élete utolsó pillanatáig a nagy visszatérését tervezgette. A nagy visszatérésre azonban sosem került sor.

Forrás: bio.com, youtube

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.