Egyéb kategória

Érdekes tények az Ames-szobáról – ettől lett Gandalf (is) olyan nagy!

Ha egy Ames-szobába bemegy két nagyjából egyforma magasságú ember, az egyik mégis sokkal kisebbnek fog látszani a másiknál. Így vették fel Gandalf és a hobbitok közös jeleneteit is A Gyűrűk Ura-trilógiában. De mi is az az Ames-szoba, és hogyan működik az optikai illúzió?
vous - 2016.04.04.
Érdekes tények az Ames-szobáról – ettől lett Gandalf (is) olyan nagy!

Az Ames-szoba tudományos céllal született meg, de múzeumok, tudományos intézmények, szórakoztatóipari létesítmények, vidámparkok is előszeretettel használják. A filmipar is felfedezte magának a benne rejlő lehetőségeket – használták például A Gyűrűk Ura-trilógiában Gandalf, a nagy varázsló és az aprócska hobbitok közös jeleneteiben. Bár Peter Jackson rendező sok számítógépes trükköt alkalmazott, ezeket a jeleneteket nem külön vették fel, hanem a színészek és a stáb ugyanabban az Ames-szobában ültek. Az alábbi videóban az alkotók elmagyarázzák, hogyan dolgoztak.

Ha kíváncsiak vagytok, mi az oka az optikai csalódásnak, keressétek a cikk folytatását a Kultjelző oldalán!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.