Otthon

Ha ma is bedugva hagytátok a telefontöltőtöket, ez a cikk nektek szól

Ahogy öregszünk, egyre inkább takarékoskodunk, spórolunk, és egy csomó olyan dologra is odafigyelünk, ami nem a saját önös érdekeinket szolgálja. Vagy legalábbis nálam így történt. Hogy mire gondolok? Például elzárjuk a csapot fogmosás közben, nem kérünk zacskót bevásárláskor, nem engedjük csurig a kádat minden nap – hiába esne jól. Igaz?

vous - 2021.12.25.
Ha ma is bedugva hagytátok a telefontöltőtöket, ez a cikk nektek szól

Ha nem, akkor nőjetek fel! Higgyétek el, a pazarlás nem létszükséglet! Semmivel sem lesz jobb ettől nektek, pláne nem a Földnek!

Szeretném leszögezni, hogy kioktatni senkit sem szeretnék, csak fel akarom hívni a figyelmet egy kis odafigyelésre. Az utóbbi években – szerintem – amúgy is javuló tendenciát mutatunk a környezet tehermentesítésében, de az ökolábnyomunk még mindig óriási. Ha tennétek valamit a bolygóért, és nem utolsósorban még spórolnátok is, íme néhány egyszerű lépés, hogyan köthetitek össze a kellemest a hasznossal, házon belül.

Forrás:
Giphy

Áram

 • Gondoljátok végig, hogy jelenleg hány felesleges elektromos berendezésetek van. Minek megvenni egy kenyérpirítót, toastsütőt, gofrisütőt és grillt, ha egy cserélőlapos gép is rendelkezik az összes funkcióval?
 • Azt pedig mondanom sem kell, hogy a hagyományos izzókat illene már energiatakarékosra cserélni.
 • Ha most terveetek lakásfelújítást, gondolkodjatok el a fényerőszabályozón!
 • Ne nyitogassátok feleslegesen a hűtőajtót, és soha ne tegyetek bele meleg ételt, mert ezzel is csak feleslegesen dolgoztatjátok a gépet.

Tippek lustáknak

Forrás:
Giphy

Az előbb felsoroltak után picit muszáj a lustaságról is beszélni. A saját lustaságunk miatt rengeteg alkalommal fogyasztunk extra energiát. Hogy miről beszélek?

 • Hány elektromos kütyü, töltő stb. van bedugva a konnektorba, amit most épp nem használtok? Attól még, hogy csak készenléti állapotban vannak, fogyasztanak áramot.
 • Vegyetek olyan hosszabbítót, amin van egy kapcsoló, így nem kell folyton kihúzkodni a kábeleket, elég, ha lekapcsoljátok, és egy pillanat alatt áramtalanítjátok az összes eszközt.
 • Valóban szükség van rá, hogy miközben szörföztök a neten, égjen a villany a nappaliban, konyhában, fürdőben, hálóban? Ugye, hogy nem.

Fűtés

 • Fűtés, illetve légkondi mellett ne nyissatok ablakot. Ha melegetek van vegyétek lejjebb a hőfokot, ha fáztok, kapcsoljátok ki a légkondit (persze szellőztetni ér, lásd következő pont). Ez ennyire egyszerű. Sajnos a távfűtéssel spórolni nem fogtok tudni, de az egészségeteknek jót tesz, ha pár fokkal lecsavarjátok a fűtést.
 • Ha szellőztettek, csináljatok kereszthuzatot, így gyorsan átszellőzik a lakás, és a fűtést sem dolgoztatjátok meg feleslegesen – ahogyan a hosszasan résnyire nyitott ablaknál kellene újrafűtenie az egész lakást.
 • Hideg van a fürdőszobában, és az előbb vettetek egy nagy fürdőt? Hagyjátok a vizet a kádban, míg ki nem hűl, addig is fűtitek vele a helyiséget!

Víz

Forrás:
Giphy

Rengeteg vizet használunk a mindennapjaink során, miközben ez az egyik legnagyobb kincsünk, amire nagyon is vigyáznunk kell!

 • Zuhanyozzatok! A kádfürdőt csak „ünnepnapokra” tartogassátok!
 • Cseréljétek le a csapokat és zuhanyrózsákat légkeverésesre. Ezek sokkal kevesebb vizet fogyasztanak, azonban a belekevert levegőnek köszönhetően ugyanolyan intenzív sugárban folyatják a vizet, mint hagyományos társaik.
 • A WC-öblítésnél is rengeteg vizet pazarlunk, ha tehetitek, cseréljétek takarékos vízöblítősre a tartályt.
 • Ne indítsátok el a mosogató- és mosógépet pár holmiért.
 • Ha van kertetek, hasznosítsátok az esővizet.

Bútor

Ha bútort vásároltok, válasszátok a gyorsan növő fafajtákból készült darabokat. Ilyen például a fenyő vagy a bambusz. De készítenek már papírból is bútort, és meglepően strapabíróak, illetve jól terhelhetőek. (Egyébként az IKEA jó pár darabja is ebből készül.) A parafa is jó választás, hiszen ezeknek a fáknak csak a külső rétegeit használják fel, ehhez pedig nem kell kivágni a fát. De szerezhettek bútorokat használtan is, és egy kis fantáziával felújíthatjátok őket. Textilek közül pedig válasszátok a természeteset: len, lenvászon, pamut, alpaka, selyem, gyapjú.

Plusz tippek

Forrás:
Giphy

Ezeken felül rengeteg kisebb-nagyobb dolgot tehettek, amivel tehermentesítitek a környezetet.

 • Komposztáljatok!
 • Adjátok le a fáradt olajat az erre a célra kijelölt helyeken, például a Mol kutakon!
 • Kerüljétek a felesleges csomagolásokat.
 • Járjatok gyalog, tömegközlekedéssel, illetve biciklivel.
 • Egyétek a biót és a helyit! Minél messzebbről érkezik hozzánk egy gyümölcs vagy zöldség, annál több vegyszert használnak a frissen tartásához. Ezzel nemcsak az egészségetekért, de a hazai gazdaságért és ökolábnyomotok csökkentéséért is tesztek.
 • Gyűjtsetek szelektíven.
 • Cseréljétek le a hagyományos tisztító- és mosószereket környezetbarátra. Jöhet az ecet, mosószóda, szódabikarbóna, mosódió, citrom, illóolaj.
 • Vásároljatok hosszú távra! Válasszátok a jó minőséget, higgyétek el, megéri a befektetést, hiszen jóval tovább fogják bírni az ilyen termékek, mint silány társaik. Legyen szó bútorról, ruháról, vagy épp elektronikai eszközökről.
 • Használjatok kevesebb papírtörlőt, válasszátok helyette a moshatót!

A listát a végtelenségig sorolhatnám, mert mindig lesznek újabb és újabb szuper ötletek arra, hogyan óvhatjuk meg a bolygónkat. A kérdés csak az, éltek-e ezekkel a lehetőségekkel.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.