Egyéb kategória

Egyszerű, gyors, és mindenki kedvence – Készítsetek majomkenyeret!

A csokiszalámi és pöttyöske néven is ismert kekszes desszert újra és újra berobban a köztudatba. Nem véletlen, hiszen egy nagyon egyszerű, gyorsan összeállítható és jól személyre szabható finomság.
vous - 2016.02.08.
Egyszerű, gyors, és mindenki kedvence – Készítsetek majomkenyeret!

Keksz mindig legyen otthon, mert rengeteg gyors desszert alapanyaga lehet! A kekszmorzsa vajjal összedolgozva és különféle módon ízesítve (lekvárral, meggylével, Nutellával, darált dióval, kávéval) a kókuszgolyótól a zserbógolyóig sokféle kekszes golyóbis lehet, de a natúr, ízesítetlen omlós kekszmorzsa és vaj összedolgozásból nyert massza a sajttorta vagy cheesecake alapja. Az édes omlós kekszet elmorzsolva tehetjük pohárkrémekbe, de különféle piték tésztáját is megszórhatjuk vele, hogy a töltelék nedvességét felszívja, ugyanakkor ízzel és textúrával gazdagítsa a süteményt.

Forrás:
iStock

A retró csokiszalámi vagy majomkenyér gyakran készült nagyanyáink konyhájában, amikor szinte a semmiből kellett kiadós és finom ételeket készíteni. A szocializmus után a pöttyöske néven is ismert csokis süti fénye kissé megkopott, de vannak családok, ahol máig is állandó darab, mert egyszerű és finom, és nyugodtan csinálhatjuk minőségi alapanyagokból.

Az alap darált keksz és darabosra tördelt keksz, cukor, kakaópor és vaj. Ezt kiegészíthetjük ízlés szerint egy kis rummal, mazsolával, dióval vagy mandulával, citrushéjjal, van, aki zselét és tördelt ostyalapot is tesz bele, de variálhatjuk datolyával, pisztáciával, fügével, aszalt áfonyával, sárgabarackkal – egészen előkelő desszertté emelve az egyszerű alapreceptet.

Majomkenyér, csokiszalámi vagy pöttyöske

Forrás:
iStock

Hozzávalók:

  • 2 dl víz
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • reszelt narancshéj
  • 1/2 dl rum
  • 25 dkg apróra tört háztartási keksz
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 5 dkg darabolt dió
  • 5 dkg mazsola

Elkészítés: A vizet, a porcukrot, a kakaót és a vajat egy lábasban feltesszük melegedni. Folyamatosan kevergetve megvárjuk, míg a vaj felolvad, hozzáadjuk a rumot és a reszelt narancshéjat, és 3-4 percig kevergetve főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tört és a darált kekszeket, a darabolt diót és a mazsolát (vagy amit szeretnénk), majd jól elkeverjük.

Fóliával kibélelünk egy őzgerincformát, belesimítjuk-nyomkodjuk a masszát, visszahajtjuk rá a fóliát. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük dermedni legalább 3 órát.

A fóliából kibontva tálcára tesszük, szeletelve tálaljuk.

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek