Egyéb kategória

Segítünk, hogy turbózzátok fel a kedvenc magyar ételeiteket!

Január 22-e a magyar kultúra napja, ennek apropóján elgondolkoztunk a kultikus magyar ételekről, illetve kiválasztottuk a saját kedvenceinket is.
vous - 2016.01.22.
Segítünk, hogy turbózzátok fel a kedvenc magyar ételeiteket!

Lehetne ezen a napon a hungarikumokról is megemlékezni, de már rengeteg van belőlük, ráadásul nem is mind magyar eredetű, így ezt a lehetőséget passzoljuk. A magyaros konyha legegyszerűbben a pirospaprikás fogásokkal jellemezhető, mint pörkölt, gulyás, paprikás, de mivel ez túl egyszerű és általános, ráadásul nem is túl rég használjuk az Amerikából származó paprikát (és paradicsomot és krumplit is), így a fűszerpaprikás kedvenceket meg is hagyjuk másoknak.

Jellegzetességünk még, hogy sok zsírral és hagymával főzünk, gyakran rántjuk be fogásainkat, rengeteg ételünk kezdődik pörköltalap készítésével, illetve salátáinkat hagyományosan bőséges cukros-ecetes vízben áztatjuk. Legújabban pedig mindent kirántunk. Nemcsak húst és halat, hanem gombát, karfiolt, sajtot, főtt tojást, brokkolit, camembert-t.

Pedig ennél sokkal többet tudunk, nagyon változatos és izgalmas ízeket. Szeretjük mi is a paprikás csirkét, a rántott fogásokat, de még a cukros-ecetes lében úszó salátát is tojásos nokedli mellé. Nem ellenük beszélünk, csak még annyi jó békebeli magyaros fogás van, ami nem uniformizált pirospaprikával, rántással.

Tojás-, ragu- és más levesek

Forrás:
Hámori Zsófia

A leveskultúránk igen gazdag, rengeteg hagyományos receptünk van, és mivel étkezés szinte nem is létezhet forró leves nélkül, ezért új levesek, krémlevesek is egyre gyakrabban megjelennek a napi menünkben. A legegyszerűbb tojáslevestől a raguleveseken át a mostanság szerencsére egyre népszerűbb krémlevesekig mindent szeretünk. A világkonyha remekeiből is elsőként a leveseket adoptáljuk: a francia hagymaleves ma már szinte minden étterem étlapján megtalálható, nyáron gyakran készítjük a spanyol gazpachót, az orosz borscs sem idegen, és az utóbbi évek egyik legnépszerűbb levese a vietnami pho.

Palócleves, Mikszáth kedvence

Forrás:
iStock

Személyes leves kedvencünk a palócleves, amit Gundel János álmodott meg, tiszteletének jeléül főzte Mikszáth Kálmánnak. A nagy író szülőhelyének, a Palócföldnek ízeit egyesítette egyetlen fogásban. A Gundel törzsvendégei közé tartozott Lotz Károly, Tisza Kálmán, Tisza István, Liszt Ferenc, Klapka György, Jókai Mór és Mikszáth Kálmán, viszont csak a nagy író tiszteletére készült személyre szabott fogás, amit bárányhúsból főztek krumplival és zöldbabbal, tejföllel, frissítő kaporral. A kellemesen lágy levest gyakran citrommal tálalják, ami nem tipikusan magyaros, de nagyon jól illik a tejfölös-kapros ízekhez.

Főzelékek kicsit felfrissítve

Tartalmas, olcsó és egyszerű. Bármilyen zöldség vagy hüvelyes lehet az alapja, kell még sok rántás, és kész is. Illetve jöhet valamilyen feltét: tüktoj, vagyis tükörtojás, bundás kenyér, még jobb a maradék pörkölt, esetleg fasírt. Ezek a legrosszabb emlékek menzáról, napköziből. Pedig a főzelék tulajdonképpen nagyon jó találmány, ideje egy kicsit felfrissíteni.

Tökfőzelék marhapörkölttel – igazi klasszikus párosítás

Forrás:
Hámori Zsófia

A zöldség nagyon egészséges, bármelyiket is választjuk. Elég egyszerűen kevés vízben megpárolni vagy hagymás alapon megdinsztelni, kevés tejszínnel vagy joghurttal krémesíteni. Gazdagíthatjuk a vele főtt és szétnyomkodott krumplival rántás helyett, vagy úgy is, hogy a zöldségek 1/4 részét pépesítjük egy kis főzőlével, majd visszakeverjük a párolt zöldséghez. Egy kanálnyi étkezési keményítővel is sűríthetjük a zöldséges fogást rántás helyett, de használhatunk a krémesítéshez kókusztejet, sima tejszínt is. A fűszerek és friss zöldfűszerek rengeteget dobhatnak az ízhatáson, próbáljátok ki, ahogy Főzelékes Feri is teszi!

Aranygaluska, a desszertkirálynő

A kelt tészta minden fajtája népszerű egész Európában, a volt Monarchia területén pedig országos kedvenc minden bukta, kalács, péksütemény, de aranygaluskát szerte a világon nem találtunk. A vajban, majd cukros darált dióban megforgatott és egymásra halmozott, majd megsütött kelt tészta világbajnok finomság, akár baracklevárral, akár vaníliaszósszal kínáljuk. Vagy borsodóval! Szerintünk így a legfinomabb!

Aranygaluska borsodóval

Forrás:
Hámori Zsófia

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 46 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 4 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 nagyobb csipet só
  • 2 tojás
  • 1,8 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja

A szóráshoz, kenéshez:

  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • olvasztott vaj

A borsodóhoz:

  • 3,5 dl tej
  • 1,5 dl édes fehérbor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojássárga
  • 3,5 dkg cukor
  • 3 dkg liszt

Elkészítés: A tésztához a tejet felmelegítjük, majd belekeverjük a cukrot és az élesztőt. A vajat és a lisztet összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojást, a csipet sót, a citrom héját pedig belereszeljük. Teljesen sima tésztát gyúrunk, majd 30 percig letakarva pihentetjük.

Míg kel a tésztánk, vékonyan kivajazunk és kilisztezünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát, de akár több kisebb, egyszemélyes formában is süthetjük. Összekeverjük egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral.

Ha megkelt a tésztánk, olvasztott vajba mártott kanállal galuskákat szaggatunk belőle, majd alaposan a cukrozott dióba forgatjuk, végül a kivajazott formába tesszük. Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.

A megkelt aranygaluskát 170 °C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Míg sül az aranygaluska, elkészítjük a borsodót: A cukrot a tojássárgákkal elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet és egy pici tejet, habverővel elkeverjük. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliás cukrokkal és a borral, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett, a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében el nem múlik a lisztes érzet.

Az aranygaluskát a meleg sodóval leöntve tálaljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Jó étvágyat!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Különleges szigetek Izland körül
Világ
Különleges szigetek Izland körül
vous - 2024.11.09.
Björk kétségtelenül Izland egyik ikonikus női alakja, aki világhírű énekesnőként és zeneszerzőként ismert. Az avantgárd popzene királynője nemcsak zenéjében, hanem megjelenésében és egész művészetében képviseli szülőföldje szellemiségét.

Otthon

Fontos tudnivalók bejárati ajtók esetében
Otthon
Fontos tudnivalók bejárati ajtók esetében
vous - 2024.12.10.
Otthona biztonsága sok tényezőn múlik, de a bejárati ajtó zárszerkezete kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy nyugalmát biztosítsa. A megfelelő ajtózár kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számos szempontot kell figyelembe venni – ez még a hozzáértők számára is kihívást jelenthet.