A piskótatekercs rengeteg variációban készülhet: az alap a soktojásos fehér piskóta hagyományosan házi baracklekvárral töltve, de készíthetjük kakaós változatban málnadzsemmel, darált dióval vagy mandulával gazdagított piskótával, tejszínes vagy mascarponés krémmel. Piskótarolád az alapja a franciák kedvelt ünnepi süteményének, a fatörzs tortának is (bûche de Noël), ami karácsonykor körülbelül annyira elmaradhatatlan náluk, mint nálunk a bejgli.
A tökéletes piskóta sütése megkíván egy kis tapasztalatot, illetve fontos, hogy nagyon krémesre, habosra keverjük a tojássárgákat, keményre verjük a habot, és a megfelelő hőmérsékleten süssük.
A piskótaroládnál fontos, hogy a kisült piskótát még melegen tekerjük fel, majd ha kihűlt, kitekerjük, megkenjük, visszatekerjük. Ha kihűlés után próbálkoznánk a tekeréssel, törni fog a tészta…
Piskótatekercs lekvárral
Hozzávalók 2 tekercshez:
Elkészítés: A piskótához a 6 tojást feltörjük, különválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, majd habverővel krémesre keverjük.
Fontos, hogy igazán krémes, szinte habos legyen, ettől lesz könnyű, levegős a piskóta!
Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, jól elkeverjük csomómentesre.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd fokozatosan, adagonként és óvatosan hozzáforgatjuk a tésztához.
A tésztát kettéosztjuk, majd egyik felét egy sütőpapírral lefedett sütőlapra simítjuk, és 170 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Utána ugyanígy járunk el a másik adaggal is.
Kivéve onnan kicsit hagyjuk hűlni, majd megfordítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és feltekerjük. 20 perc pihentetés után kitekerjük, és megkenjük lekvárral. Feltekerjük, levágjuk a két szélét, majd megszórjuk porcukorral.