Egyéb kategória

Készítsétek el gyerekkorotok legfinomabb édességét, a piskótatekercset!

A piskóta meglehetősen nehéz műfaj: isteni, könnyű, ha jól van elkészítve, és morzsálódós, fojtós, ha nem sikerül tökéletesre. Nem bonyolult az elkészítése, de fontos a jó recept, és érdemes néhány dolgot betartani!
vous - 2015.12.29.
Készítsétek el gyerekkorotok legfinomabb édességét, a piskótatekercset!

A piskótatekercs rengeteg variációban készülhet: az alap a soktojásos fehér piskóta hagyományosan házi baracklekvárral töltve, de készíthetjük kakaós változatban málnadzsemmel, darált dióval vagy mandulával gazdagított piskótával, tejszínes vagy mascarponés krémmel. Piskótarolád az alapja a franciák kedvelt ünnepi süteményének, a fatörzs tortának is (bûche de Noël), ami karácsonykor körülbelül annyira elmaradhatatlan náluk, mint nálunk a bejgli.

Forrás:
Hámori Zsófia

A tökéletes piskóta sütése megkíván egy kis tapasztalatot, illetve fontos, hogy nagyon krémesre, habosra keverjük a tojássárgákat, keményre verjük a habot, és a megfelelő hőmérsékleten süssük.

A piskótaroládnál fontos, hogy a kisült piskótát még melegen tekerjük fel, majd ha kihűlt, kitekerjük, megkenjük, visszatekerjük. Ha kihűlés után próbálkoznánk a tekeréssel, törni fog a tészta…

Piskótatekercs lekvárral

Hozzávalók 2 tekercshez:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 üveg házi baracklekvár
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés: A piskótához a 6 tojást feltörjük, különválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, majd habverővel krémesre keverjük.

Fontos, hogy igazán krémes, szinte habos legyen, ettől lesz könnyű, levegős a piskóta!

Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, jól elkeverjük csomómentesre.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd fokozatosan, adagonként és óvatosan hozzáforgatjuk a tésztához.

A tésztát kettéosztjuk, majd egyik felét egy sütőpapírral lefedett sütőlapra simítjuk, és 170 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Utána ugyanígy járunk el a másik adaggal is.

Kivéve onnan kicsit hagyjuk hűlni, majd megfordítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és feltekerjük. 20 perc pihentetés után kitekerjük, és megkenjük lekvárral. Feltekerjük, levágjuk a két szélét, majd megszórjuk porcukorral.

Forrás:
Hámori Zsófia
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Különleges szigetek Izland körül
Világ
Különleges szigetek Izland körül
vous - 2024.11.09.
Björk kétségtelenül Izland egyik ikonikus női alakja, aki világhírű énekesnőként és zeneszerzőként ismert. Az avantgárd popzene királynője nemcsak zenéjében, hanem megjelenésében és egész művészetében képviseli szülőföldje szellemiségét.

Otthon

3 tipp a tisztább otthoni levegőért
Otthon
3 tipp a tisztább otthoni levegőért
vous - 2024.11.27.
Az otthonunk levegője gyakran több szennyeződést tartalmaz, mint a kültéri levegő. Az épületek hatékony szigetelése ugyan sok energiát takarít meg, ezzel együtt azonban korlátozza a levegő természetes áramlását. Így a por, a vegyi anyagok, az allergének és a páratartalom felhalmozódik, ez pedig hosszú távon növeli a légúti megbetegedések kockázatát.