Egyéb kategória

Minden magyar lakásban van egy Alföldi – 50 éves az ország egyetlen szanitergyára

Tudtátok, hogy a szanitergyártás összetett folyamata, az öntés, a tisztítás, a mázolás, az égetés és a szárítás termékenként öt napot vesz igénybe? Magyarországon az Alföldi Porcelángyár az egyetlen, ahol vécécsésze készül. Az üzemet 50 éve alapították.
vous - 2015.11.19.
Minden magyar lakásban van egy Alföldi – 50 éves az ország egyetlen szanitergyára

Ötven évvel ezelőtt, 1965-ben alapították meg az Alföldi Porcelángyárat Hódmezővásárhelyen. Hódmezővásárhely döntően agrárjellegű városnak számított még a második világháború után is, de aztán jöttek az 1950-es évek, és elkezdődött az iparosítás a „vas és acél országa” szellemében.

Forrás:
Alföldi Porcelángyár

A kádári gazdaságpolitika 1956 után már elismerte, hogy az elképzelések átgondolatlanul valósultak meg, ezért 1962-ben a Magyar Szocialista Munkáspárt VIII. kongresszusa határozatot fogadott el a korábban elkövetett hibák kiküszöböléséről. Ennek jegyében körzővel és vonalzóval megálmodták négy nagyobb üzem létesítését Hódmezővásárhelyre, és ezek egyike az Alföldi Porcelángyár volt.

A cikknek ezzel nincs vége! Kattints a folytatásért a Kultjelzőre!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.