Egyéb kategória

4 hétköznapi hercegné, akiknek az élete igazi Hamupipőke-történet

A protokoll az protokoll, amit egy hercegnének mindig be kell tartania. Nincs kibúvó, nincs megszegés vagy ellenkezés. Az elvárásoknak megfelelni kicsit sem könnyű, főleg akkor, ha az ember nem beleszületik, hanem beházasodik a családba. De milyen lemondásokkal jár Katalin vagy Sophia hercegné élete?

vous - 2015.11.12.
4 hétköznapi hercegné, akiknek az élete igazi Hamupipőke-történet

Ők napjaink két legismertebb hercegnéje, akiknek összejött, amiről mi még csak álmodni sem merünk. Rajtuk kívül Mária dán királyi hercegné mint nyelvtanár és reklámszakember házasodott be a dán királyi családba, de Letizia Ortiz Rocasolana (ma már Letícia királyné) is civilként ment hozzá a trónörökös spanyol Fülöp herceghez.

Mindenekelőtt tisztázzuk, mi a különbség a protokoll és az etikett között…

… hiszen hajlamosak vagyunk a kettőt összekeverni vagy épp egy kalap alá venni. A Magyar értelmező kéziszótár definíciója szerint az etikett a(z) előkelő társadalmi érintkezés formáinak megszabott rendszere, míg a protokoll (hivatalosan) a nemzetközi, különösen a diplomáciai érintkezés előírásainak összessége. Nem hivatalos definíció szerint a hivatalos érintkezés udvariassági szabályainak összessége, különös tekintettel a rangbeli viszonyokra.

Hétköznapi nyelven megfogalmazva: az etikettet a társadalom előkelő rétegeinek társadalmi viselkedésformáira használjuk, míg a protokoll kizárólag a hivatalos érintkezésekre, rendezvényekre használatos fogalom.

Katalin hercegné, a szabályszegő

Azt gondolná az ember, Katalin hercegné az egyik legtökéletesebb hercegné, aki a szabályokat soha nem rúgja fel, a protokoll a napirendje egyik legfontosabb része. Azért valljuk be, ő is csak emberből van. Beházasodni egy királyi családba sokkal nagyobb felelősséggel jár, mintha valaki királyok és hercegek közé születik.

Elszakadni az addigi szociális közegtől, megfelelni a komoly elvárásoknak egyrészt nagy megtiszteltetés, másrészt még nagyobb teher. Az, hogy Katalin hercegné hogyan viseli el a protokollt és a szigorú szabályokat sokunkat meglephet.

Valljuk be, sokan örülnénk, ha a nagybevásárlást nem nekünk kéne végeznünk. Katalinnak ehhez minden adott, hiszen egyszerűen tilos úgy vásárolnia, mint bárki másnak. Vagy zárás után megy, vagy az üzlet viszi el neki azt, amit szeretne. Úgy látszik, Katalinnak ez sem tetszik, többször megszegte már ezt a szabályt is.

Nem adhat nyilvánosan csókot a férjének. Azért az esküvőn érthető okokból elcsattant a csók, de olyan is volt már, hogy a férje fenekét paskolta. Ejnye!

Se ajándék, se virágok. Előbbit csak a családtól fogadhat el, utóbbit pedig általában hű alattvalók adják a hercegnének nyilvános szereplései alkalmával. Ezeket azonban nem tarthatja meg, hanem továbbküldik kórházakba.

A királynőt senki nem szólíthatja meg. Persze, Katalin megtette. Mindig az uralkodó kezdi a beszélgetést. Ha pedig az utca emberével szeretne beszélgetni, nagyjából az időjárás az egyetlen téma, amiről megoszthatja véleményét.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Ezek után mondhatjuk, Katalin pár szabályt igen nehezen visel, de nem is meglepő, hiszen a rajta lévő nyomás hatalmas. Mindig tökéletesnek kell lennie, állandóan figyelik, nagyjából egy szabad pillanata nincs, kísérik, jön-megy, sosincs egyedül.

A 2011. április 29-i esküvő és az, hogy Katalin hozzáment Vilmoshoz az egyik legjobb döntés volt, bár rengeteg lemondással is járt számára, hiszen az addig megszokott életvitele fenekestül felfordult. Az, hogy Katalin többé nem ehet tengeri állatokat (nehogy mérgezés áldozata legyen), vagy az, hogy aláírását nem használhatja túlzott mennyiségben (ezzel is a lehető legkisebbre csökkentve a hamisítás esélyét) valószínűleg a legkisebb lemondás, amivel a hercegné szembenézhet.

Katalinnak egy szabad, fotósoktól és újságíróktól mentes pillanata nincs, a személyes karrierje pedig egyenlővé válik a semmivel, hiszen megszűnik létezni számára ilyen téren a szabad akarat.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Sofia hercegné, a valóságshow-szereplő

2015-ben a becsületes pincérlányból szinte egycsapásra igazi hercegné lett. Sofia Hellqvist 2005-ben még egy étteremben volt felszolgáló, mára pedig a királyi család tagja, aki első gyermekét várja Károly Fülöp hercegtől.

Katalin és Sofia nagyjából semmiben nem hasonlítanak, hiszen a valóságshow-ban is szerepelt svéd hercegné amellett, hogy teljesen átlagosan élt, pincérkedett, tévében szerepelt, jógastúdiója is volt, de ami a legmeghökkentőbb (mármint ha királyi dolgokról van szó), az egyértelműen az, hogy Sofiának nem csak egy tetoválása van. Még elképzelni se tudnám II. Erzsébet arcát, ha Katalinon ilyesmit vélne felfedezni.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Sofia és Fülöp amúgy 2010-ben kezdtek "járni", aztán jött az összeköltözés, 2015. június 13-án pedig egybekelt az ifjú pár. Nemrég bejelentették azt is, hogy az első gyermeküket várják. Mára Sofia élete is teljesen megváltozott, rengeteg előírásnak, szabálynak, a svéd protokollnak és etikettnek kell megfelelnie, ami valljuk be, egy valóságshow-ban szereplő, hétköznapi lánynak biztosan nem egyszerű.

A lány természetesen mára kinőtte magát, a stílusa teljesen megváltozott, a mosolya ragyogóbb, az öltözéke extrán visszafogott. Kicsit Hamupipőke-történet az övé, amiről mi még csak elképzelni sem tudjuk, milyen lehet, de az biztos, hogy jó családba sikerült beházasodnia.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Letícia spanyol királyné, aki egyszer már elvált

A legérdekesebb, hogy 1879 óta Letícia az első nem nemesi származású, spanyol földön született spanyol királyné. Sofia történetét kicsit felülmúlja Letícia fiatalkora: testvére öngyilkosságot követett el, ő maga házassága előtt újságíróként és tévébemondóként dolgozott. Ráadásul a spanyol trónörökössel kötött frigye előtt már egyszer elvált.

VI. Fülöp spanyol herceg feleségeként hivatalosan képviseli a spanyol koronát, megszerettette magát a spanyol néppel. Két lányuk született és mivel a spanyol királyság elfogadja a női örököst is, ezért esélyes, hogy az elsőszülött Eleonóra követi majd apját a trónon.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Mária dán királyi hercegné, az olimpiai arany

Ha azt mondaná valaki, hogy Mária Katalin hercegné nővére, még el is hinném. Ők ketten a megszólalásig hasonlítanak egymásra. Az ausztrál születésű Mária a sydney-i olimpián találkozott Frigyessel, a dán királyi herceggel. Neki sincsenek nemesi felmenői és egy nap belőle is királyné lesz.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Mi az ára?

Úgy tűnik, beházasodott, hétköznapi hercegnékből kicsit sincs hiány. A hercegnéknek valószínűleg Katalinhoz hasonlóan le kellett mondaniuk a függetlenségről, az egyedüllétről, a magánszféráról, a karrierről. Fura, hiszen amíg mi utóbbiak meglétéért küzdünk és dolgozunk nagyjából egész életünkben, addig számukra ezek szinte feleslegessé válnak.

Irigykedni persze lehet, hiszen megküzdeniük igazán már semmiért nem kell, viszont ennek ára van, nem is akármilyen.

Luca nemcsak a VOUS szerzője, de végzettségét tekintve viselkedéselemző is. Megkérdeztem, milyen nyomással van az efféle beházasodás egy teljesen hétköznapi lányra. A válasz nem meglepő:

Borzasztó nyomás nehezedhet egy hétköznapi lányra ebben a helyzetben, hiszen hirtelen, anélkül, hogy bármi 'figyelemre méltót' tett volna…

… például Nobelt nyer, Johnny Depp-pel csókolózik a mozivásznon, curlingvilágbajnok lesz, egyszerűen csak a párjáért a világ minden figyelme rászegeződik, minden lépését követik és kommentálják. Ez a hirtelen központba kerülés kiegészítve egy királyi udvar protokoll-lavinájának nyomásával erős szorongás táptalaja lehet, amivel mindenképpen foglalkozni kell."

Ajánlott cikkek