Egyéb kategória

Az igazi Grace Kelly – 10 érdekesség, amit kevesen tudnak Monaco hercegnéjéről

A 20. század egyik leggyönyörűbb asszonyának számított, férfiak ezrei hevertek a lába előtt. Életét mégis beárnyékolta valami, depresszióval küzdött és boldogtalan volt. Legalábbis ezeket tudtam meg, amikor úgy döntöttem, kiderítem, milyen is volt Monaco hercegnéjének igazi arca. Íme, 10 érdekesség a 86 évvel ezelőtt született Grace Kellyről!
vous - 2015.11.12.
Az igazi Grace Kelly – 10 érdekesség, amit kevesen tudnak Monaco hercegnéjéről

1. Nem először volt menyasszony

III. Rainer herceg nem az első férjjelölt volt Grace Kelly életében. A monacói herceggel kötött házassága előtt a neves divattervező, Oleg Cassini menyasszonya volt. Az amerikai származású divattervező ekkor már nem akármilyen hírnévnek örvendett. Ő tervezte ugyanis Amerika legdivatosabb first ladyje, Jackie Kennedy máig emlegetett ikonius ruhatárát, emellett pedig olyan embereket öltöztetett, mint Marilyn Monroe, Gina Lollobrigida vagy Kim Basinger.

2. A boldogság csak látszat volt

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Hiába a luxus és a pazar életmód, a monacói hercegné boldogtalan volt. Habár a fotókról visszaköszönő Grace Kelly arca nem feltétlen sugallja, a hercegné mégis régi élete után sóvárgott. Számtalan megőrzött dokumentum szerint a sokak által irigyelt színésznő depressziótól és szorongástól szenvedett.

3. Első színésznőként egy amerikai bélyegen

Karrierje során számtalanszor szerepelt monacói bélyegeken, de Amerikában az első színésznőként érte a megtiszteltetés, hogy szerepeljen egy bélyegen 1993-ban. Érdekes, hogy a tengerentúli kiadáson egyszerűen Grace Kellynek nevezték, elhagyva ezzel minden nemesi megszólítást. Ugyanebben az évben a monacói kormány szintén kiadott egy emlékbélyeget a hercegné képével, ezen már hercegnének szólítva.

4. Kedvenc táskáját róla nevezték el

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Grace Kelly köztudottan imádta a híres tervezők darabjait, legnagyobb kedvence azonban a Hermès volt. Első terhessége alatt 1956-ban lencsevégre kapták, amint gömbölyödő pocakját próbálja meg eltakarni kedvenc táskájával. A fotó bejárta a világot, a neves divatcég pedig Kelly-bag fantázianévre keresztelte a hercegnéről elhíresült táskát.

5. A név kötelez

Nevét úgy tűnik, nem véletlenül kapta. Grace (jelentése: kegyelem) maga volt a kegyelem megtestesítője. 1959-ben Ausztria kormánya kitüntetéssel jutalmazta, amiért segítséget nyújtott a Magyarországról orosz megszállás elől menekülőknek. Aktív, de visszafogott résztvevője volt minden háborús erőfeszítésekkel kapcsolatos csoportoknak és hozzájárult a monacói vöröskereszt elismeréséhez.

6. Elnöki barátság

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Közeli barátság fűzte a Kennedy családhoz. Olyannyira jóban volt az elnöki családdal, hogy egyszer, amikor John F. Kennedy kórházba került néhány napra hátproblémái miatt, Jackie segített Grace-nek nővérruhát szerezni, amiben be tudott osonni meglátogatni közeli barátját.

7. A híres Barbizon Hotel

Fiatal pályakezdő színésznőként New Yorkban élt, amikor a kizárólag hölgyeknek szánt hotelben bérelt szállást magának. A Barbizon Hotel legfőképp a kulturális változásokat támogatta, ugyanis olyan nők számára készült szállás volt, akik munkakeresés miatt érkeztek New Yorkba. Így tévedt ide Grace is, ahol rajta kívül Liza Minnelli is bérlő volt.

8. Csalfaság és szexmánia

Henry Hathaway, amerikai rendező özvegye egyszer úgy nyilatkozott: „Igen, fehér kesztyűt viselt, de nem volt szent!” A mondat maga már sokat sejtet, miszerint habár Grace Kelly fiatal korától kezdve házas volt, mégsem vetette meg az erotikát és a házasságon kívüli kapcsolatokat. Egyes források szerint legtöbbször házas férfiakat babonázott meg leginkább. Szeretői között olyan nevek szerepeltek, mint Gary Cooper, Clark Gable, Ray Milland, Bing Crosby és William Holden – mind nős.

9. Megjósolta a halálát

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Az igazi Grace Kelly című életrajzi könyv szerint a hercegnő megjósolta korai halálát. Halála előtt nem sokkal egy híres médiumhoz, Frank Andrewshoz fordult: „Mindig volt egy rossz előérzetem, hogy autóbalesetben fogok meghalni. Így lesz?” 1982. szeptember 13-án, 52 éves korában a hercegnő autóbalesetben halt meg.

10. Betiltott filmek

A hercegné tragikus halála után férje betiltotta Grace Kelly összes filmjének vetítését, onnantól kezdve pedig Monacóban nem játszottak több filmet az elhunyt hercegnétől.

Címkék: #grace kelly
Ajánlott cikkek