Már írtunk arról, hogy miért éri meg brokkolit enni, számos indokot sorakoztattunk fel mellette, egyedül az ízvilága tántoríthat el benneteket. Tény, hogy a brokkolit vagy utálja, vagy imádja valaki. Nincs ez másképpen a zellerrel sem, tudtátok, hogy fájdalomcsillapító hatása is van? Bár, hogy őszinte legyek, én pusztán az ízük miatt nyúlok utánuk a piacon, az már csak járulékos jóság, hogy jót teszek magammal, miközben eszem. Hoztam is nektek néhány pofonegyszerű receptet!
Zeller- és brokkolikrémleves
Régóta vágytam már egy jó kis krémlevesre ebből a két zöldségből, csak szomorúan vettem tudomásul, hogy a receptek zöme tejszínnel készül, ami ugye, nem épp kalóriaszegény cucc. Addig rágtam magam ezen, hogy kipróbáltam anélkül, és azóta függő vagyok. A recept egyszerű, vágjátok darabokra a brokkolit és a zellert, majd leveskockás vízben pároljátok meg. Sózzátok, borsozzátok, majd egy másik edényben a megpuhult darabokat botmixerrel zúzzátok pépesre. Merjetek annyi vizet hozzá, amennyire hígra/krémesre szeretnétek.
Egy-egy szem krumplival is sűríthetitek, de óvatosan tegyétek, a túl sok krumpli elveheti a krémleves jellegzetes ízét. Ha zellerkrémlevest csináltok, a zellergumó levelét is főzzétek bele, és turmixoljátok hozzá, az adja ki az igazi ízét. Tálaláskor teljes kiőrlésű, pirított kenyérdarabkákat szórok bele, és zsírszegény sajtot reszelek rá. Isteni!
Zeller- és brokkolipüré husi mellé
Ez igazából egyáltalán nem különbözik a fenti folyamattól, csupán csak lé nélkül töröm össze a brokkolit vagy a zellert, és a húsra kanalazom. De mártogatós szósznak is finom sós perec mellé.
Mártogatós
A párolt brokkolit és zellert nasinak is ehetitek, csak csináljatok mellé mártogatós szószt. Én görög joghurtot keverek el némi ételízesítővel, abba mártogatom a falatokat, de a határ a csillagos ég!
Ha szeretnétek még több egészséges receptet és tanácsot kapni, hogy egészségesen éljétek a hétköznapokat, tartsatok Takács Nórával a MÉG IDÉN! kampányban, hogy könnyebb legyen átváltanotok az egészséges életmódra!
Ha van kedvenc brokkoli- vagy zellerreceptetek, küldjétek el nekünk!