Egyéb kategória

Shopping az utolsó vérig – Hol kezdődik a kényszeres vásárlási zavar?

Azt hiszem, nem kell bemutatnom nektek azt a kellemes izgatottságot, amikor valami csinos dologgal lepitek meg magatokat, legyen az egy régóta áhított ruhadarab, amire gyűjtögettek egy ideje, vagy csak valami apróság, amit megpillantottatok és úgy éreztétek, ez most kell nektek! Shoppingolni jó. De vajon hol van a határ? Honnan tudjátok, ha beteges mértéket öltött a vásárlási kényszeretek?
vous - 2015.10.29.
Shopping az utolsó vérig – Hol kezdődik a kényszeres vásárlási zavar?

Egy-egy délután a barátnőtökkel, amit csacsogással, kávézással, shoppingolással töltötök, boltmustra a szezon elején vagy vadászat a szezonvégi leárazáson – ezek, még ha nem is minősülnek a legtartalmasabb kulturális programnak, de kikapcsolódást, pihenést jelenthetnek nektek. Ha a divatszakmában dolgoztok, vagy elvárás a munkahelyen a kifinomult megjelenés, akkor könnyen lehet, hogy munkaköri kötelességetek is, hogy képben legyetek az aktuális trendekkel, a boltok kínálatával. A shoppingolást kevésbé kedvelő személyek (férfiak, szülők) ugyan néha már erre is forgathatják a szemüket – „vásárlásmániások”, „plázacicák” –, de ha nem cipelitek őket magatokkal mindenáron, akkor valószínűleg ők is elnézőbben állnak a hobbitokhoz.

Ez már beteges?

Hol a határ? Lehet a shoppingolást túlzásba vinni? Igen, olyannyira, hogy a betegségnek neve is van: kényszeres vásárlási zavar (CBD – compulsive buying disorder) vagy oniománia. Az ebben szenvedő emberek (gyakrabban nők) ellenállhatatlan és kontrollálhatatlan sürgetést éreznek arra, hogy vásároljanak, még akkor is, ha ez rengeteg idejüket és pénzüket emészti fel.

A kényszeres vásárlás mellett a betegek gyakran küzdenek szorongással, szerhasználattal vagy valamilyen evészavarral is.

A hátterében komoly mentális betegségek is állhatnak, például gyökerezhet valamilyen személyiségzavarban, kényszerbetegségben, vagy lehet a vásárlás ugyanolyan addikció is, mint a drogfüggőség. A bipoláris zavar mániás szakasza is jelentkezhet eszetlen költekezés, vásárlási roham formájában. A lényeg, hogy ha ismerősötökön vagy magatokon a „shoppingmánia” jeleit veszitek észre, forduljatok orvoshoz, aki segít a számára, számotokra megfelelő gyógymód megtalálásában – ez valószínűleg gyógyszeres kezelést is magában foglal, ami a súlyos tüneteket enyhíti, illetve pszichoterápiát, ami a probléma gyökerét is segít felderíteni.

Na, jó, lehet, hogy nincs ilyen nagy baj

Forrás:
iStock

De honnan lehet felismerni a kényszeres vásárlási zavart, mik lehetnek a gyanús jelek, amik megkülönböztetik a betegséget az ártalmatlan shoppingolástól? Talán a legjellemzőbb jel, ami alapján szét lehet választani ezt a kettőt, az a kényszeres shoppingolás határtalansága.

Lehet, hogy szerettek vásárolni, cipőkre és ruhákra költitek minden felesleges pénzeteket, de ha üres a bankkártyátok, akkor szomorúan tudomásul veszitek, hogy a következő fizetésig bizony csak a szemeteket legeltethetitek a kirakatokon. Nem így a kényszeres vásárló!

Ő akkor is folytatja a vásárlást, ha üres a pénztárcája, ha kell, könyörög a szüleinek, barátainak egy kis kölcsönért, hitelre vásárol, vagy nem fizeti a rezsit – de vásárolnia kell!

Mivel azzal általában ő is tisztában van, hogy kicsit túlzásba viszi ezt, bűntudatot érez, és vásárlási szokásait rejtegeti. Élete a titkolózás és hazudozás köré kezd épülni: ő biztosan nem viszi el egy ilyen túrára a barátnőit, csakis egyedül vásárol. A megszerzett darabokat is rejtegeti, talán soha nem is hordja őket. Életének egyetlen örömforrásává válik a shoppingolás, ami ugyan ideig-óráig elvarázsolja őt, kielégíti a szükségletét, de a sok felesleges holmival hazaérve csak újra elönti a bűntudat és a szorongás.

Így bár a vásárlás jelenthet kellemes kikapcsolódást, a divat pedig lehet az önkifejezés formája, a shoppingmánia – kényszeres és krónikus formában – a beteg egész egzisztenciáját veszélyezteti.

Az emellé társuló egyéb betegségek súlyossága csak még egy ok arra, hogy elismerjétek e zavar létét, és észrevegyétek az erre utaló gyanús jeleket. Orvosi segítséggel kezelhető, gyógyítható betegségről van szó, így, amennyiben ti vagy ismerősötök ebben szenved, merjetek segítséget kérni!

Ajánlott cikkek