Egyéb kategória

Megrázó videóban vallott a kényszerházasságról egy afgán lány

Egy lány. Egy szívfacsaró történet. Egy dal, amiben az afgán Sonita elrappelte, hogyan úszta meg a kényszerházasságot hazájában, ahol a gyermekek megházasítása olyan alku tárgya, mintha egy méternyi anyagot akarnánk venni a piacon. Döbbenet.
vous - 2015.10.19.
Megrázó videóban vallott a kényszerházasságról egy afgán lány

Évente 15 millió lányt kényszerítenek arra, hogy idegen férfiakhoz férjhez menjenek. Ezáltal pedig családon belüli erőszak áldozataivá válnak, és elesnek a független élettől, nem tanulhatnak, nem dolgozhatnak. Az, hogy ez lehetne másként, meg sem fordul a fejükben. Sonita története a bizonyíték, hogy miért.

Az afgán lány múlt héten, a Nők a világon londoni csúcstalálkozóján osztotta meg a jelenlévőkkel a saját történetét. Először 10 éves volt, mikor az anyja közölte vele, mérlegeli, hogy férjhez adja. Akkor nem mondott rá semmit sem. Hogy is mondhatott volna, mikor azt sem értette, mi történik?

Később, 16 évesen már csak azt tudta meg, hogy folyamatban vannak az intézkedések, hozzámegy egy vadidegenhez. Szüksége volt a családnak pénzre, ezért döntöttek így.

Nem tudtam levegőt venni, összetörtem. Egyszerűen elképzelhetetlen volt számomra, hogy egy vadidegennel éljek.

Sonita ekkor tollat ragadott, és kiírt magából mindent, ami benne kavargott, és csinált hozzá egy videót, Menyasszony eladó címmel. A képi világ is brutális: a lány kopott menyasszonyi ruhában rappelte el a szövegét, az érzéseit, és azt, hogy mit gondol a gyermekházasságokról. Ha ez nem lenne elég, homlokára egy vonalkódot is festett, hogy kifejezze, hogy érzi magát: mint egy eladható áru.

Feltöltötte YouTube-ra, és várta a hatást, azt gondolta, anyja nem fog hozzászólni. De mégis, ez volt az, ami végül megmentette. Édesanyja ugyanis, akit 13 évesen adtak férjhez, átérezte lánya helyzetét, és lefújták a házasságot.

Sonita a videójával és dalával szeretné megmutatni sorstársainak, hogy merjenek tenni saját magukért. A 18 éves lány ugyanis most saját szándékából házas, és zeneakadémián tanul az Egyesült Államokban.

A hazámban egy jó kislánynak csendben kell lennie, és fejet kell hajtania a szülők akarta előtt, ha férjhez akarják adni egy idegenhez. Én azonban nem akartam, saját, fényes jövőre vágytam – mesélte.

Címkék: #rap #zene
Ajánlott cikkek