Egyéb kategória

Meghalt Göncz Árpád, egykori köztársasági elnök

Életének 94. évében elhunyt Göncz Árpád, aki 10 éven keresztül volt Magyarország köztársasági elnöke.
vous - 2015.10.06.
Meghalt Göncz Árpád, egykori köztársasági elnök

Kedden, családja körében hunyt el Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke – tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető az MTI-vel.

Forrás:
wikipedia

Göncz Árpád 1922. február 10-én született Budapesten. Részt vett az 1956-os forradalomban, amiért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, ám 1963-ban amnesztiával szabadult. A börtönben eltöltött évek alatt lefordította J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című regényét.

A ’90-es évektől a magyar politikai élet meghatározó alakja volt. 1990-ben köztársasági elnökké választották, 1995-ben pedig újra ő kapta meg a címet. Azóta is Göncz Árpád az egyetlen, akit újraválasztottak.

2000-ig töltötte be az államfői pozíciót, ezt követően közéleti, politikai szerepet nem vállalt. 2005 óta a nyilvánosságtól távol, visszavonultan élt. Utoljára a nyilvánosság 2012-ben, kilencvenedik születésnapján láthatta, mikor az őt köszöntőket az erkélyéről üdvözölte.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
Otthon
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
vous - 2024.05.28.
Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.