Egyéb kategória

Egyperces: Mitől válik az életetekben minden valósággá és megtörténtté?

Emlékszem, amikor elköltöztem otthonról, és összekötöttem az életem mással, akkor az egy elemi döntésnek tűnt. Akartam és kész. Egyszerű volt, mint az egyszeregy.
vous - 2015.09.23.
Egyperces: Mitől válik az életetekben minden valósággá és megtörténtté?

Tudtam, persze, hogy ez többet jelent annál, hogy megosztok egy szekrényt valakivel, de csak később tudatosult bennem, hogy mit is jelent ez pontosan.

Senki nem fogja megmondani, mit csinálj.

Nos, igen, ebbe nem gondoltam bele. Mikor még fél lábbal otthon éltek, közösen döntötök valamennyire a családdal. Átbeszélitek, megrágjátok, megvitatjátok, és a döntés szinte adja magát.

Nincsenek kételyek, félelmek, legalábbis nem olyan csontig hatoló, mint amikor egyedül kell döntést hoznotok valamiben. De amikor külön költöztök, és elkezditek élni a saját életeteket, akkor kicsit megváltoznak a dolgok. Nyakatokba szakad minden súly. A felelősség súlya.

Dönteni néha könnyű. Annak tűnik. Olyan könnyelműen szalad ki a szánkon néha a szó, az ígéret, az álláspont. Aztán a következményekkel való szembenézés és az együttélés az, ami nehéz. Mert a választás korlátokkal jár. Dönteni valami mellett azt is jelenti, hogy lemondotok más, ezer dologról.

Ezek többnyire hirtelen döntések, melyek sorsot, életet változtatnak, veszélyesek, mert a tetteitek súlyát csak akkor értitek majd meg, mikor már lehet, hogy késő.

Dönteni kell. Muszáj.

Minden nap, minden fordulópontnál, s akár minden órában, percben. Valahová állnotok kell: valamelyik oldalra, valaki mellé, magatok mellé, vagy magatokkal szembe. Szakítotok vagy nem, szerettek vagy nem, csaltok vagy nem, elköteleződtök vagy nem, hazudtok vagy őszinték lesztek. Döntenetek kell. A döntésetektől lesz minden valóság, igazi, megtörtént dolog.

Mikor egyre több dologban döntöttem egyedül, féltem. Mi van, ha rosszul döntök? Egyáltalán, lehetek olyan önző, hogy a magam javára billentsem a mérleget? Mikor kell áldozatot hoznom? Mi fér bele? Mi van, ha hibázom, és utána megbánom? Ha utána rosszabb lesz, mint a döntés előtt? Nem véletlenül mondta Dmitrij Gluhovszkij, hogy „boldog, aki helyett minden döntést mások hoznak meg: nincs mit meggyónnia”. S mégis, mit ér az ember döntések nélkül?

A döntésképesség a legbonyolultabb, mégis a legértékesebb képesség.

Döntést hozni annyi, mint rendelkezni a saját életetek felett úgy, hogy elfogadjátok a járulékos veszteségeket. A döntés valójában titkos vágy, ami végre felszínre kerül. Amikor végre ki meritek mondani, amit valójában akartok, és feladtok érte dolgokat. Döntésekkel alakítjátok az életeteket, a világot, úgy, ahogyan ti szeretnétek. Pakolásztok a képzeletbeli mérlegeteken, méricskéltek újra meg újra, és tudjátok mit? Ebben a világban, ahol gyakran hajlamosak vagytok úgy tekinteni magatokra, mintha rabok lennétek láncon, pont ez adja a kulcsot a bilincs lehullásához.

Mert mérlegelni és dönteni: szabadság.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.