Egyéb kategória

Nem találjátok ki, hány centis magas sarkúja volt a Napkirálynak!

Mai napunk témája a Nem minden arany, ami fénylik egy jeles alkalomnak köszönhető. 377 évvel ezelőtt ezen a napon született meg a Napkirály!

vous - 2015.09.16.
Nem találjátok ki, hány centis magas sarkúja volt a Napkirálynak!

Az 1638-ban született XIV. Lajost az utókor már csak Napkirályként és Nagy Lajosként emlegette, ami nem is csoda. Uralkodása alatt Franciaország kulturálisan és gazdaságilag is kivirágzott, és 72 éves rekordszámba menő kormányzása alatt elnyerte a leghosszabb ideig regnáló király címét is. Hoztunk nektek néhány érdekességet a franciák által közkedvelt Napkirályról!

Forrás:
Wikimedia/Commons
  • Hiába a jól ismert szállóige, valójában sosem hagyta el Nagy Lajos száját az a mondat, miszerint: „Az állam én vagyok.”
  • Halála után bebizonyosodott, a király valóban falánk volt: gyomra és belei az átlagnál kétszer nagyobbak voltak.
  • Versailles-i palotájába 1400 szökőkutat építtetett, de ezek sosem működhettek egyszerre, mert nem volt hozzá elegendő víz.
  • Bár kölnit a király is használt, mégsem a jó illatáról volt híres. Nem igazán szerette a mindennapos fürdést, volt olyan év, amikor állítólag csak egyszer fürdették meg.
  • Alacsony termete miatt kénytelen volt külső trükkökkel növelni magasságát. A magas sarkú cipőjének sarka állítólag 26 centis volt, emellett a parókáját is növelték, hogy még magasabbnak tűnjön.
  • A Napkirály korában évszázadokon keresztül egyedül étkeztek az uralkodók, Nagy Lajos 72 éves uralkodása alatt ezt a szabályt egyetlenegyszer szegte meg.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.